Rating teme:
  • 4 Glasova - 4 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Nekoliko važnih stvari koje svaki početnik mora znati
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
Nekoliko važnih stvari koje svaki početnik mora znati
Prvo pitanje koje postave svi oni koji prvi put čuju za proizvodnju domaćeg piva je "zašto bih to sve radio kad mogu kupiti pivo u supermarketu"

Odgovor bi se mogao sažeti u nekoliko razloga:

1. komercijalne pivare (npr. sarajevska, banjalučka, karlovačka, zagrebačka, apatinska itd...), su industrije koje su troškovno ograničene. dakle one su isključivo fokusirane na trošak a ne na kvalitetu. vi pijete na primjer sarajevsko pivo od 11% ekstrakta, a ja pravim kući pivo od 15% + ekstrakta. odabirom pravih i kvalitetnih sastojaka moguće je napraviti višestruko kvalitetnije pivo od onih piva na koje ste navikli po supermarketima.

2. Veliki dio ječma velike pivare zamijenjuju kukuruzom ili rižom koji su daleko jeftiniji, ali od njih se ne može jednostavno napraviti dobro i kvalitetno pivo. ja koristim najkvalitetnije sirovine i opet me pivo izađe cca 0,5 KM po boci. velike pivare koriste najjeftinije sorte hmelja i najčešće škrtare na istom, dok je u kućnoj proizvodnji, zbog manjih količina, moguće koristiti najkvalitetnije hmeljeve i ne štediti na njima.

3. velike pivare filtriraju pivo i time izbacuju sav kvasac i sve proteine iz njega koji su bitna komponenta okusa i mirisa. domaće pivo ima poseban karakter zbog kvasca koji se još uvijek nalazi u njemu i proteinskih komponenti koje čine veliki dio okusa i mirisa.

4. jedan od razloga zašto ne kupiti nego praviti je zato što je samo nebo granica- mogućnost izbora pivskog stila i okusa i intenziteta gorčine/slatkoće, boje, količine alkohola, je isključivo na vama. možete praviti belgijska, češka, američka, novozelandska piva i zapravo koja god poželite. naravno, morate se prvo upoznati s pivskim stilovima koji postoje da biste znali šta želite. da biste upoznali sve postojeće pivske stilove i kategorije i njihove karakteristike, proučite ovaj link http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.pdf

5. okus koji možete proizvesti je neuporediv sa kupovnim pivom. kao nebo i zemlja. okus, miris, količinu alkohola, boju, slatkoću, gorčinu - sve možete tempirati po želji.

6. neizmjerno zadovoljstvo je popiti pivo koje si sam proizveo. NEIZMJERNO.

što se tiče procesa malo detaljniji opis sam stavio na forumu Procesi, ali ovdje za početnike jedan kratki i vrlo šturi opis postupka:

1. Samljeveni ječmeni slad se moči u vrućoj vodi na precizno tempiranoj temperaturi (od 64°-69° C) da bi oslobodio šećere, primarno maltozu, ali i druge šećere (proces koji je poznat kao "ukomljavanje")

2. Zaslađena voda (sladovina ili wort) iz gore opisanog procesa ukomljavanja odvaja se filtriranjem od čvrste tvari (ostataka zrna i ovojnica) i kuha se 60 - 90 minuta uz dodatak hmelja koji daje aromu, okus i gorčinu pivu

3. Nakon kuhanja, sladovina se brzo hladi na određenu temperaturu i dodaje se pivski kvasac da bi počela fermentacija

4. Kvasac u procesu fermentacije konzumira šećer u sladovini, a kao nusprodukt oslobađa CO2 (ugljični dioksid) i etilni alkohol i time zapravo stvara pivo. Kvasac stvara pivo, a ne čovjek. Čovjek samo omogući kvascu da napravi pivo jer mu stvori uslove.

5. Nakon završetka primarne fermentacije koja obično traje od 7 do 10 dana, pivo se u nekim slučajevima prebacuje u novu fermentacijsku posudu da bi prošlo kroz sekundarnu fermentaciju koja traje od 21 dan do čak 6 mjeseci, zavisno od mnogih faktora. Ipak sekundarna fermentacija najčešće je nepotrebna.

6. Nakon fermentacije, pivo se flašira uz dodatak određene količine šećera u svaku flašu da bi došlo do ponovne fermentacije koja će proizvesti karbonizaciju, odnosno novu količinu CO2 od kojega će nastati gaziranost, pa samim tim i pjena na pivu.

Sprovođenje gore navedenih koraka zvuči jako jednostavno. Svaki od koraka ipak u sebi sadrži veliku količinu informacija koje je potrebno usvojiti da bi mogli dobiti konačan proizvod.

još jedno od pitanja koje mnogi početnici postavljaju odmah na početku bavljenja ovim hobijem je: mogu li se otrovati? naravno, i ja sam se pitao na početku ovo pitanje.


situacija je sljedeća - pivo je najvjerovatnije jedan od najosjetljivijih prehrambenih proizvoda kad su u pitanju općenito napitci. odličan je medij za razvoj bakterija, od kojih se nekoliko posebno izdvaja kao one koje pivo nalaze kao dobar ambijent za razvoj.

međutim, u kompletnom ovom hobiju, najvažnija stvar, ali bukvalno najvažnija je čistoća i sterilnost. sterilnost u medicinskom smislu riječi.

od piva se ne možete otrovati iz jednostavnog razloga - pivo ne može biti "malo pokvareno". kada se desi infekcija piva nekom od bakterija od kojih su najpoznatije mliječna bakterija i acedobakter, etilni alkohol iz piva počinje da se pretvara u sirćetnu kiselinu i pivo se jednostavno ukiseli.

takav okus ima da ga jednostavno ne možete ni pomirisati, a kamoli popiti, jer bukvalno pijete sirće (koje se može komotno koristiti u domaćinstvu poslije Smile )

pivo se uostalom kuha najmanje 60 minuta, tako da temperatura od 100° potpuno sterilizira sladovinu prije početka fermentacije. za razliku od vina koje se ne kuha. ovo su još davno stari narodi shvatili i u određenim periodima su pili pivo (doduše niskoalkoholno) umjesto vode. izvori vode su bili zagađeni i ljudi su oboljevali od kolere i raznih zaraznih bolesti pijući tu vodu, posebno u ratnim vremenima. shvatili su da pivo kuhanjem postaje potpuno bezopasno u smislu zaraze, a bili su u pravu.

također, kada se desi infekcija moguće je pristupiti "spašavanju piva" na nekoliko načina. infekcije se dešavaju isključivo zbog grešaka u smislu nedovoljne i nepravilne sanitacije opreme. poenta je da pivo ne može biti inficirano niti jednom bakterijom koja čovjeku može ozbilnije naškoditi, a kada se ipak zbog grešaka u procesu proizvodnje takva infekcija desi, onda to znate i vidite i možete namirisati pa takvo pivo svakako ne možete ni popiti, sve i da hoćete.

uz pravilno tretiranje opreme i poštovanje osnovnih pravila u sprovođenju procesa, infekcija se sigurno neće desiti.

drugih mogućih opasnosti osim navedenog jednostavno NEMA.

samo da kažem da sam se i sam brinuo oko toga na početku i postavljao ista pitanja ali već nakon pročitanih nekoliko knjiga, stvari su legle na svoje i puno toga mi je bilo jasnije.

za sva ostala početnička pitanja, otvorite teme na ovom podforumu.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: hrvatska
RE: Nekoliko važnih stvari koje svaki početnik mora znati
Koje mogu biti posljedice dodavanja prevelikih količina hmelja??
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Nekoliko važnih stvari koje svaki početnik mora znati
Samo pozitivne Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 6
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: hrvatska
RE: Nekoliko važnih stvari koje svaki početnik mora znati
(20.08.2015 04:54 )pivska mušica Wrote:  Samo pozitivne Smile


DObre vijesti Smile
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 299
Joined: Aug 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 18
Primio 7 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Nekoliko važnih stvari koje svaki početnik mora znati
Mislim da ne postoji kategorija previse hmelja beer-chugger
Find OdgovoriForum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools