Rating teme:
  • 1 Glasova - 2 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par pocetnickih pitanja
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 05:29 )Stane Wrote:  
(21.01.2017 05:20 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 05:13 )Stane Wrote:  
(21.01.2017 05:08 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 05:05 )Stane Wrote:  Čestitke na skidanju njufera, povratka nemaBig Grin
Za 30 litara u fermentoru na ovim temperaturama 10 litara na kuhanju nije prevelik gubitak.
Koji je OG?

1060 je ispao
Trebalo je malo više kvasca ali ako si koristio US-05 ne sikiraj se on to odradi, ako je sve drugo bilo dobro i ako temperatura fermentacije bude kontrolirana bit će to dobro pivo:thumbsup:
Po kojem si receptu kuhao?

Koristio sam us 23, a recept je za braumaister festival beer. Temperatura je kontrolisana tu nema odstupanja ni pola stepena.
Misliš saflager S-23?

Ma ja Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
Uh to je onda druga priča, u tom slučaju su trebale 3 vrećice kvasca.
Kako si ukomljavao?, na kojim temperaturama?, koliko si dugo kuhao?, prije koliko dana si kuhao?, malo više informacija
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 05:43 )Stane Wrote:  Uh to je onda druga priča, u tom slučaju su trebale 3 vrećice kvasca.
Kako si ukomljavao?, na kojim temperaturama?, koliko si dugo kuhao?, prije koliko dana si kuhao?, malo više informacija

Kuhao sinoc, zavrsio oko 11 sa kuhanjem.

ukomljavao na
63 °C › 25 min
73 °C › 40 min
78 °C › 10 min


80 min kuhao
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
Ovo gore je OK, ako imaš bar još jednu vrećicu kvasca ubaci
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 05:57 )Stane Wrote:  Ovo gore je OK, ako imaš bar još jednu vrećicu kvasca ubaci

Problem je sto nemam tog, imam us 05 i safale s-04
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
under pitching (dodano premalo kvasca u sladovinu prije fermentacije)
- prevelike količine diacetila
- prevelike količine fusel alkohola
- prevelike količine estera (jaki i skoro neugodne voćne arome)
- proizvodnja velikih koncentracija sumpora
- visoke završne gustoće (fermentacija se jednostavno zaustavi i pivo neće da prevrije iako još ima fermentabilnih šećera u sladovini)
- rizik za infekciju (kada je malo kvasca, to znači da druge bakterije i gljivice imaju prostora za razvoj u sladovini)

Iskreno ja bih zbog gore navedenih rizika podigao temperaturu na 17c i ubacio US-05, po završetku fermentacije suho zahmeljio sa recimo Cascadeom ili nekim drugim aromatičnim hmeljem, ali svakako sačekaj mišljenja i od druih kolega, kud lager odabra za prvo kuhanjeBig Grin
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
Tako cu onda i uraditi. koliko da stavim cascadea ? A to za lager ne znam sta bi ti rekao Big Grin
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
Ništa za sad nemoj raditi, sačekaj mišljenje drugih kolega, za Cascade ima vremena.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
Na moju odgovornost ubaci US-05, prvo podigni temperaturu fermentacije na 17-18c pa onda ubaci US-05 ako je moguće rehidriraj, pa spusti na istu temperaturu ili približno i onda ubaci kvasac.
Suho hmeljenje će ići kada završi fermentacija.
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
This post was last modified: 21.01.2017 07:55 by MagarACDC.
(21.01.2017 07:38 )Stane Wrote:  Na moju odgovornost ubaci US-05, prvo podigni temperaturu fermentacije na 17-18c pa onda ubaci US-05 ako je moguće rehidriraj, pa spusti na istu temperaturu ili približno i onda ubaci kvasac.
Suho hmeljenje će ići kada završi fermentacija.

Da stavim kao u kesici 11,5 grama ili vise, ima oko 20 grama us-05
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 07:47 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 07:38 )Stane Wrote:  Na moju odgovornost ubaci US-05, prvo podigni temperaturu fermentacije na 17-18c pa onda ubaci US-05 ako je moguće rehidriraj, pa spusti na istu temperaturu ili približno i onda ubaci kvasac.
Suho hmeljenje će ići kada završi fermentacija.

Da stavim kao u kesici 11,5 grama ili vise, ima oko 20 grama us-05
Jednu kesicu 11,5gr, neka je sa srećomraja
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 08:03 )Stane Wrote:  
(21.01.2017 07:47 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 07:38 )Stane Wrote:  Na moju odgovornost ubaci US-05, prvo podigni temperaturu fermentacije na 17-18c pa onda ubaci US-05 ako je moguće rehidriraj, pa spusti na istu temperaturu ili približno i onda ubaci kvasac.
Suho hmeljenje će ići kada završi fermentacija.

Da stavim kao u kesici 11,5 grama ili vise, ima oko 20 grama us-05
Jednu kesicu 11,5gr, neka je sa srećomraja

Odradio sve kako si rekao, djeluje mi da fermentacija ide ok.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools