Rating teme:
  • 1 Glasova - 2 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par pocetnickih pitanja
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
Par pocetnickih pitanja
Pozdrav ljudi.
Novi sam na forumu reklo bi se, mada sam ga vec nekoliko puta procitao uzduz i poprijeko Big Grin

Imam nekoliko pitanja na koja bi mi odgovori dosta pomogli da poslozim neke stvari u glavi i pocnem sa kuhanjem svog prvog piva. Imam Braumeister od 20l i nabavio sam svu ostalu potrebnu opremu kako bi prvo kuhanje moglo poceti, samo mi je nejasno jos par stvari Smile

1. Sta je to bazni slad i kako se koristi u recimo nekom jednostavnom receptu, da li se moze koristiti za svaku vrstu piva kao primarni slad (onog kojeg kolicinski treba najvise). U ponudi OldBridza ima bazni slad koji kosta 1,20 KM kg, pise samo bazni slad pa me interesuje kako se to zapravo koristi i moze li mi neko napisati primjer nekog recepta u kojem se koristi taj bazni slad kako bi lakse shvatio Smile

2. Druga stvar koja me zanim je vaznost sekundarnog fermentora. Ako ostavim pivo da odlezi u primarnom fermentoru oko 14 dana kako se savjetuje za neke vrste piva, onda se treba prebaciti u sekundarni fermentor. Mene zanima koliko je zaista bitno to prebacivanje u sekundarni fermentor i da li se to moze izbjeci na neki nacin kako ne bi morao da nabavljam dva fermentora.

3. Citao sam dosta po forumu oko hemijskog sastava vode i koliko je to bitno za pivo.Nabavio sam RO filter, ali i dalje imam nejasnih stvari u glavi kako to koristiti na najbolji nacin. Ukoliko znam hemijski sastav vode koju koristim za pivo, da li je moguce tretirati istu RO vodom ako bi se prilagodila za odredjenu vrstu piva. Da li postoji neki kalkulator ili nessto slicno kako bi znao koliko treba RO vode dodati. Koliko sam shvatio RO voda se dodaje kako bi se omeksala voda koju koristim za pivo ukoliko je tvrda ili sam ja tu nesto pomijesao Big Grin

Trenutno mi je uglavnom to najvise nejasno, ukoliko mi jos nesto padne na pamet ja cu se osjecati slobodnim da pitam Big Grin Hvala unaprijed na pomoci Wink
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Par pocetnickih pitanja
Pozdrav i tebi i dobro dosao.

1. Bazni slad je upravo to kako si opisao, uglavnom se koristi kao osnovni izvor secera. Samo sto baznih sladova ima puno vrsta. Munich je isto bazni slad, Vienna takodjer. Tako da bi ja baznim sladom nazvao onaj slad koji se moze bez problema koristiti sa 100% udjela u pivu. Sve ostalo su specijalni sladovi. Tebi kao pocetniku najzanimljiviji ce biti Pilsnerski i Pale Ale slad kao bazni sladovi.

2. Ne treba ti nikako sekundarni fermentor, osim ako neces raditi lagere ili neka druga piva koja zahtjevaju sekundarnu fermentaciju (npr vocna piva i slicno)

3. Sto se RO filtera tice slobodno koristi 100% RO vodu. Ako jos nisi uhodan sto se tice prilagodjavanja, onda dodaj od oka 2 g gipsa u mash. Kad se uhodas s kalkulatorima i kad malo skontas vidjet ces u cemu je stvar tema je preopsirna. Imas u podforumu voda dosta tema, a imas i predavanje od danny_boy, pa malo procitaj.


4. Iako nisi pitao, podsjecam da ti je za dobro pivo jako vazna kontrola temperature fermentacije. Ne znam jesi se pobrinuo za to, ali ako nisi da imas na umu.


Sretno s kuhanjem! beer

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
Hvala na brzim odgovorima.

Znas li mozda o kojem baznom sladu se radi u ponudi OldBridza i da li ga koristi neko na forumu u pravljenju svog piva.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Par pocetnickih pitanja
Koliko ja znam to je slad iz sladare Nova Gradiška. Dobar, ali weyermann je bolji.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
(04.01.2017 12:47 )MagarACDC Wrote:  Hvala na brzim odgovorima.

Znas li mozda o kojem baznom sladu se radi u ponudi OldBridza i da li ga koristi neko na forumu u pravljenju svog piva.
Mislim da se radi o Novoj Gradisci. Ja koristim iskljucivo taj kao bazni i prezadovoljan sam, posebno sto je dosta povoljniji nego wayermanov.

Sent from my D6503 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
branko21 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 22
Joined: Jul 2016
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: croatia
RE: Par pocetnickih pitanja
Sretno MAGAR,
ne opterećuj se puno sa baznim sladom,Nova Gradiška je posve zadovoljavajuća i prihvatljiva sa cijenom.Ljudi izvoze slad širom svijeta(Vijetnam,Amerika a o okruženju da ne govorim).Treba samo tražiti pravi miks da se dobije dobro iskorištenje.Ja imam iskorištenje sa njihovim sladom od 82-84% ali meljem sa razmakom od 0,8 mm i podešavam pH komine.Pozdrav.
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
Kuvao sam prvi put i opet imam nekoliko pitanja.

Da li je gubitak od 10l vode tokom kuhanja ok ?

Da li je jedna kesica kvasca od 11,5 grama dovoljna za 30 litara piva ?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
Čestitke na skidanju njufera, povratka nemaBig Grin
Za 30 litara u fermentoru na ovim temperaturama 10 litara na kuhanju nije prevelik gubitak.
Koji je OG?
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 05:05 )Stane Wrote:  Čestitke na skidanju njufera, povratka nemaBig Grin
Za 30 litara u fermentoru na ovim temperaturama 10 litara na kuhanju nije prevelik gubitak.
Koji je OG?

1060 je ispao
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 05:08 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 05:05 )Stane Wrote:  Čestitke na skidanju njufera, povratka nemaBig Grin
Za 30 litara u fermentoru na ovim temperaturama 10 litara na kuhanju nije prevelik gubitak.
Koji je OG?

1060 je ispao
Trebalo je malo više kvasca ali ako si koristio US-05 ne sikiraj se on to odradi, ako je sve drugo bilo dobro i ako temperatura fermentacije bude kontrolirana bit će to dobro pivo:thumbsup:
Po kojem si receptu kuhao?
Find Odgovori
MagarACDC Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Jan 2017
Reputation: 2
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 05:13 )Stane Wrote:  
(21.01.2017 05:08 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 05:05 )Stane Wrote:  Čestitke na skidanju njufera, povratka nemaBig Grin
Za 30 litara u fermentoru na ovim temperaturama 10 litara na kuhanju nije prevelik gubitak.
Koji je OG?

1060 je ispao
Trebalo je malo više kvasca ali ako si koristio US-05 ne sikiraj se on to odradi, ako je sve drugo bilo dobro i ako temperatura fermentacije bude kontrolirana bit će to dobro pivo:thumbsup:
Po kojem si receptu kuhao?

Koristio sam us 23, a recept je za braumaister festival beer. Temperatura je kontrolisana tu nema odstupanja ni pola stepena.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Par pocetnickih pitanja
(21.01.2017 05:20 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 05:13 )Stane Wrote:  
(21.01.2017 05:08 )MagarACDC Wrote:  
(21.01.2017 05:05 )Stane Wrote:  Čestitke na skidanju njufera, povratka nemaBig Grin
Za 30 litara u fermentoru na ovim temperaturama 10 litara na kuhanju nije prevelik gubitak.
Koji je OG?

1060 je ispao
Trebalo je malo više kvasca ali ako si koristio US-05 ne sikiraj se on to odradi, ako je sve drugo bilo dobro i ako temperatura fermentacije bude kontrolirana bit će to dobro pivo:thumbsup:
Po kojem si receptu kuhao?

Koristio sam us 23, a recept je za braumaister festival beer. Temperatura je kontrolisana tu nema odstupanja ni pola stepena.
Misliš saflager S-23?
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools