Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Trajanje odlezavanja u fermentoru
Komi Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Oct 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Gacko
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Pozdrav! Pivo mi je fermentiralo vrlo dobro nekih 4-5 dana na temperaturi 16ºc. Posle toga je stalo i mirovalo tri dana. Kad sam podigao temperaturu na 20ºc i malo uzdrmao fermentor pocelo je opet da radi i ima vec 4 dana fermentira onako umjereno. Danas sam mjerio fg i iznosi 1026 dok je pocetni bio 1054. Sad me interesuje sta jos mogu i trebam li vise ista radit da bi pojacao fermentaciju ili da ostavim ovako? Ukupno 13 dana u fermentoru,kolicina 28 L. kvasac safale t-58. Hvala
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 467
Joined: Sep 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 15 zahvala u 15 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
Trajanje odlezavanja u fermentoru
Iako nam nisi rekao o kojem stilu piva se radi drži temperaturu na 19-20 C još sedam dana. Po sadašnjim vrijednostima alc. bi bio 3,7% a to je malo, šta god si kuhao. Nadam se samo da si uskladio kvasac sa stilom. Doduše za T-58 kažu da je namjenjen za više stilova ali ja se držim pravila da je za APA i IPA najbolji US-05.
T-58 daje dosta estera i karakterističan miris. Namjenjen je za belgijske stilove piva.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
Komi Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Oct 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Gacko
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Pivo je 1.5kg pilsner slada ukomljavanog na 67ºc i 3kg malteksa. Sve zajedno kuvano 1h.Mislim da je u pitanju pekarski malteks a nisam siguran. Kvasa sam usuo oko 16 grama na 28L. Danas pivo jos uvijek fermentira,temp je stalno oko 20ºc I prilicno mi je mutno,kao gusti sok. Hvala na pomoci. Pocetnik sam.
Find Odgovori
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 467
Joined: Sep 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 15 zahvala u 15 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
Trajanje odlezavanja u fermentoru
Iskreno, neznam zašto skoro svi koji tek počnu sa ovim hobijem prave pivo "iz limenke".
Pivo se pravi od zrna ječma, vode, hmelja i kvasca. Za to ne treba nikakva posebna oprema, ali treba barem mjesec-dva provesti učeći o kuhanju piva.
Moraju se razumjevati procesi, vrste i potrebne količine sirovina, sve uskladiti prema svojoj opremi a dobro bi bilo i kuhati piva u okviru stilova propisanih BJCP.

Uz to, mislim da je skoro pa i nemoguće napraviti dobro pivo bez korištenja namjenskog softvera. Nije puno platiti 7-9 $ i kupiti BeerSmith 2 ( pa nekada preći na ver.3).
Ja i danas, nakon nekoliko godina bavljenja ovim hobijem, skoro svakodnevno čitam sve o kuhanju piva što mi dođe pod ruku.

To predlažem i ljudima koji tek počinju. Na ovom forumu ima baš sve što je potrebno da se nauči kako bi potpuni početnik skuhao svoje prvo pivo.

Predlažem ti da o ovome razmisliš. Nadam se da će ta tura biti OK i da će ti dati poleta da kreneš dalje.

Ukoliko ti još nešto zatreba, tu smo mi sa foruma da ti pomognemo. Nemoj ovo smatrati kritikama nego prijedlozima kako da još više zavoliš ovaj hobi i praviš sve bolja i bolja piva.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
Sasafi Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 2
Joined: Feb 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Krusevac
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
(20.01.2017 11:44 )galabl Wrote:  Ovih dana sam uveo novi rezim odlezavnja u fermentoru poucen ranijim dobrim iskustvom sa hoppy wheatom sa US 05 kvascem. Tad sam ga za potrebe festa u Mostaru drzao 5 dana na 19C i onda pustio da se digne 2 dana na sobnu tj 24-25C jer je bilo ljeto. Flasirao sam sedmi dan i u flasama je odlezalo 6 dana i taj 6. dan je bio fest. Pivo je ispalo fenomenalno. Ni traga "zelena jabuka" i drugim off flavorima karakteristicnim za rano skidanje sa kvasca.

Sada radim sljedece: 9 dana primarne fermentacije na temleraturama u zavisnosti od stila (17-19C) zatim 3 dana na 21 C (diacetil rest) i 2 dana cold crash. To je ukupno 14 dana u fermentoru i tada ide flasiranje.

Do ovoga sam dosao citajuci i Yeast knjigu (gdje uglavnom savjetuju 21 dan) ali i iz iskustva maltene svih pivara koje imaju slicne rezime kako bi skratili vrijeme boravka piva u fermentorima).

Sta mislite o ovome?
Pozdrav, i ja sam drzao pivo 10 dana u fermentoru, bez sekundarne fermentacije i bez cold crush i bilo je ekstra. Sa postepenim dizanjem temperature. Irish red ale. Normalno mutno, ali super. Zanima me gde si pronasao knjigu Yeast fermentation, ako je u pdf-u. John Palmer je ekstra objasnio neke stvari u njegovoj knjizi. A pokusavam da nadjem i Water ako je moguce naci. Zivjeli
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools