Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Trajanje odlezavanja u fermentoru
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 372
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
Trajanje odlezavanja u fermentoru
Ovih dana sam uveo novi rezim odlezavnja u fermentoru poucen ranijim dobrim iskustvom sa hoppy wheatom sa US 05 kvascem. Tad sam ga za potrebe festa u Mostaru drzao 5 dana na 19C i onda pustio da se digne 2 dana na sobnu tj 24-25C jer je bilo ljeto. Flasirao sam sedmi dan i u flasama je odlezalo 6 dana i taj 6. dan je bio fest. Pivo je ispalo fenomenalno. Ni traga "zelena jabuka" i drugim off flavorima karakteristicnim za rano skidanje sa kvasca.

Sada radim sljedece: 9 dana primarne fermentacije na temleraturama u zavisnosti od stila (17-19C) zatim 3 dana na 21 C (diacetil rest) i 2 dana cold crash. To je ukupno 14 dana u fermentoru i tada ide flasiranje.

Do ovoga sam dosao citajuci i Yeast knjigu (gdje uglavnom savjetuju 21 dan) ali i iz iskustva maltene svih pivara koje imaju slicne rezime kako bi skratili vrijeme boravka piva u fermentorima).

Sta mislite o ovome?
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 948
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 14
Primio 10 zahvala u 13 postu/ova
Location: rajvoSa
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 20.01.2017 11:58 by elektropionir.
Mislim da je @svarog govorio da je dovoljno 11 dana, i ja sam slusajuci njega zadnjih par tura gurao izmedju 11 i 15 dana i sve je po psu. bilo.
Ne mislim vise duze drzati, osim ako ne mognem stici fizicki Big Grin
Nek stoji u flasama, kegu i sl., a fermentor se puni necim drugim Smile
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Možeš slobodno tako raditi, najvažnija je stvar da OG pokaže da je fermentacija stala. Nakon toga slijedi neki period dozrijevanja piva. Ja u zadnje vrijeme nakon što fermentacija završi stavim na cold crash i dodam želatinu. Nakon par dana pivo u keg i sve ok. Pročitao sam da je i ovo bistrenje jako korisno da se uklone okusi mladog piva.
WWW Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 372
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Osim toga, logika mi govori da ce okusi nezrelog piva (zelena jabuka) nestati i duzim odlezavanjem u flasama. Opet i to sam se uvjerio na jednoj kasnijoj turi hoppy wheat - 7. dan flasirao (zadnja dva dana T oko 21-22). Probao nakon desetak dana u flasama i osjetio sam tu zelenu jabuku. Ostavio ukupno 3 sedmice u flasama i onda je sve bilo ok. Svakako mi ne filtritamo piva i sav aktivni kvasac koji nije pao na dno ostane u flasama i zavrsi posao.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
zavisi ti to puno i od kvasca koji se koristi.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Ako imate pozitivna iskustva, ok.
A recimo, ovim režimom, kad i bi radio dry hop?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,582
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Ja već duže vremena imam ovakav režim:
APA i IPA-u flaširam 14-15 dan, ako idem sa suhim hmeljenjem to odradim čim završi fermentacija 6-7 dan i onda 12 dan na cold crash i 14-15 dan flaširanje.
Kod crnih obavezno držim 21 dan kao i lagere a pšenična flaširam čim završi fermentacija.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
(20.01.2017 01:42 )Goggy Wrote:  Ako imate pozitivna iskustva, ok.
A recimo, ovim režimom, kad i bi radio dry hop?

Pa ja sam tako radio dry hop na zadnjoj ipi, fermentacija oko 12 dana a onda cold crash i ubacio hmelj na 5 dana. Zatim sam dodao zelatinu govedju za bistrenje i bila je tu oko 3dana. Sve zajedno cca 20 dana. Ispala je fenomenalna. Da me nije zezala fermentacija i da je prije došlo do traženog OG i prije bih stavio na suho hmeljenje. Nema koristi da puno stoji na kvascu, čim to završi po mom skromnom mišljenju treba nešto raditi Smile.
WWW Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Đem? Momire sine? Med, med..
Misliš FG Danny?Big Grin
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
(20.01.2017 02:46 )Goggy Wrote:  Đem? Momire sine? Med, med..
Misliš FG Danny?Big Grin

Da da... drunk
WWW Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 7 zahvala u 7 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
Vama izgleda brzo odradi 05 fermentaciju. Kod mene na 19C nakon 10 dana i dalje ima krauzen.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 372
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Trajanje odlezavanja u fermentoru
This post was last modified: 21.01.2017 08:07 by galabl.
Dry hop ide odmah nakon sto je fermentacija zavrsila, sto mi je uvijek do sada bilo do 7. dana. To znaci da ce dodani hmelj 5 dana biti u kontaktu s pivom na visim temperaturama i 2 dana na 4C.
Neki veliki pivari se kunu u to da ne hmelje suvo duze od tri dana. Neki dan sam suvo hmeljio jednu IPAu sa Simcoe u dva navrata 5 dana i 3 dana do kraja i nisam nesto pretjerano zadovoljan, doduse isao sam i sa malo hmelja - ukupno 2g po litri.
Razmisljam ipak da tamna piva drzim po tri sedmice da se ublazi ona gorcina i kiselost przenih sladova. Zadnja dva dana na cc cisto da mi manje kvasca ostane u flasama.

Eh da, do sad sam samo i koristio S04 i US05. Ranije sam koristio i tecne ali kod njih nisam skracivao vrijeme.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools