Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pozdrav svima!!!
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,128
Joined: Jul 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 4
Primio 7 zahvala u 13 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pozdrav svima!!!
koliko znam suho hmeljenje ti ne daje gorčinu, samo aromu. zato i jeste popularno...

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,601
Joined: Nov 2012
Reputation: 7
Dao zahvala: 2
Primio 28 zahvala u 38 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Pozdrav svima!!!
(Yesterday 03:28 )Pivdzija Wrote:  koliko znam suho hmeljenje ti ne daje gorčinu, samo aromu. zato i jeste popularno...
Ne da mi se sada traziti clanak, ali negdje sam nasao info da suho hmeljenje cak i smanjuje gorcinu ili njen dozivljaj.
WWW Find Odgovori
Mater Away
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 65
Joined: Mar 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: S
RE: Pozdrav svima!!!
(Yesterday 05:02 )danny_boy Wrote:  
(Yesterday 03:28 )Pivdzija Wrote:  koliko znam suho hmeljenje ti ne daje gorčinu, samo aromu. zato i jeste popularno...
Ne da mi se sada traziti clanak, ali negdje sam nasao info da suho hmeljenje cak i smanjuje gorcinu ili njen dozivljaj.
Jasno mi je sve za gorcinu.

Mozda sam krivo postavio pitanje. Dali je moguce da sam hmelj nakon sto se suho zahmelji istakne dozivljaj same gorcine?Kuzim, filozofiram, ali mi nije jasno zasto je tomu tako. Jedino ako sam zajebo sta.

Ne znam, prvi puta suho hmeljim a 30ibu i nije neka gorcina koja bi se trebala tako osjetiti. Zao mi je sto nisam probao prije no sto sam suho hmeljio, onda bi znao gdje sam.

Dali suho hmeljenje smanjuje gorcinu ili je samo sakrije?

Nemojte se ljutiti, imam sto pitanja i dvjesto pod pitanja. Gledajte na mene kao na raspustenu ovcu. Svakodnevno citam o pivarenju i sve bih htio odmah nauciti, svjestan da tako ne ide.

Ne kuham po receptima, vec trazim onaj Zasto? Zasto i zbog cega? Zasto mi je mange tout rekao da smanjim onaj black. Koji kuratz, zasto on to zna?! To me zanima!

Radim recepte, za koje mislim da bi svi vi umrli od smijeha da ih viditezelim nauciti(okusiti) prije svega kakvi su koji sladovi,boja, okus. Koji hmelj se koristi za sto i kada, kojeg je okusa, koju gorcinu daje na koliko minuta. Suho hmeljenje, sta i kako i zbog cega i u kojem pivu. Karikiram malo.

Kuham, reci cu, cca pola godine i najmanji problem mi je skuhati pivo. Nije problem skinuti recep sa neta, naruciti namirnice i kuhati po njemu. Ali sta tako ucim? Mozda pretjerujem i vrijeme je za pivo.





[Image: 57133fa0f90cfc33c9b8d547089020a3.jpg]
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,335
Joined: Jan 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 2
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pozdrav svima!!!
Ovo je po mom mišljenju pravi put...
Sve će vremenom leći na svoje mjesto ako budeš tako uporan a i strpljiv istovremeno.
Sladovi, hmeljevi, recepti, tehnike...
Još ako budeš dolazio na druženja sve bi moglo puno brže ići, pozz
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,128
Joined: Jul 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 4
Primio 7 zahvala u 13 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pozdrav svima!!!
@Mater, vjeruj mi, i nakon 4 godine kuhanja piva i dalje imam glupih pitanja i još glupljih stvari koje ubacim u recept jer ne znam.

bitno je da si ti svjestan da ne znaš dosta toga (kao i svi mi), i da si voljan učiti. samo nastavi, ja, a vjerujm i ostatak foruma, ćemo ti pomoći koliko možemo (i znamo) Smile

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,013
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 86 zahvala u 93 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pozdrav svima!!!
Slažem se u potpunosti sa kolegama @stane i @pivdjzia. odličan post si napisao, i to je pravi put. to smo većina nas iskusnijih prošli, pa smo nešto i naučili. a ovako ti to ide (konkretno u vezi black slada), dođeš poput mene, postaviš recept, naše 2 kuhanje, još zeleni, i onda ti dva velika majstora (swarogh i pivska) napišu da smanjiš black. to pročitaj na ovoj temi http://volimpivo.ba/thread-263.html

Onda ostaviš tu količinu, i vidiš stvarno da je pivo malo gorče, drugačije gorčine u odnosu na hmelj.nije nešto ekstremno gorko bilo, ali da smo manje stavili, bilo bi manje gorče. uglavnom ne pretjerivati sa black sladom. onda naravno dalje čitaš, učiš, pričaš sa kolegama... i stičeš iskustvo Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools