Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ukratko o cideru
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Ukratko o cideru
Pozdrav!

Planiram da pravim Cider sa kupovnim sokom (100% jabuka, bez konzervansa naravno), nesto dekstroze i kvascem S-04. Da li je to ok?

Zanima me koliko dekstroze na 4,5 litre npr? i na kojim temperaturama se vrsi primarna fermentacija, na kojoj sekundarna (flasiranje, gaziranje) i koliko secera za sekundarnu? Kao i koliko vremena za prvu, koliko za drugu???

Nadam se da nisam preterao sa pitanjima. Hvala!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
pozdrav, ne treba ti dekstroza u cideru, ni slučajno. što se soka tiče, ne znam, najbolji je sok od pravih jabuka iscjeđen. postoje neke sorte jabuka koje nikako nisu dobre za cider, a tu koliko se sjećam spada i zlatni delišes i još neke.

u pravom cideru navodno bi trebalo biti najmanje dvije različite sorte jabuka.

mada, nema razloga da ne pokušaš i sa ovim sokom kupovnim. samo nemoj stavljati dekstrozu, cider svakako završava jako suho, čak i kad se radi od soka od svježih jabuka a dekstroza će ti to još više isušiti.

što se fermentacije tiče, pusti ga na 18-19°C. S-04 će ti brzo završiti to.

pio sam nedavno cider sa S-04 i bio je ok što se kvasca tiče, ali mi je falilo slatkoće. to je uvijek problem sa ciderima.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Ukratko o cideru
This post was last modified: 25.08.2013 11:38 by pivkana.
Ok, znaci bez dekstroze! Ne znam koliko ce onda alkohola ispasti...

Mislio sam kasnije da dodam natren ili steviu do odredjene slatkoce...

Kada hocu da karboniziram, koliko secera da stavim? ili ni tu ne stavljam?

i koliko kvasca na jedno 5l, ona pakovanja su koliko znam od 11 g, verovatno ne treba sve da stavim?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
stavi četvrtinu kvasca. za karbonizaciju dodaj u svaku flašu po 6 grama običnog šećera. ja natren ne bi stavljao, a sa steviom bih pokušao.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Ukratko o cideru
hvala. eksperimentisacu ovih dana pa valjda ispadne nesto...javljam

Video sam brate u onim tvojim eksperimentima da si koristio balon umesto airlock-a...citao sam da da ljudi koriste i kondom...da li ce to proci bez ikakvih problema, treba li da se busi rupica na vrhu, kako sam negde procitao?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
Ne moze to. Ima previse CO2. Ono u eksperimentu su bile jako male kolicine uzoraka od 0,4l i ja sam svakako balone poslije skinuo. Oni su bili tu samo kao indikator intenziteta i brzine fermentacije. Moras imati airlock ili blow off tube. To za kondome prvi put cujem isto.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Ukratko o cideru
evo ovde, hehe





http://www.youtube.com/results?search_qu...P8W6vUVjfI

valjda i probuse rupicu na vrhu kada se kondom naduva i navodno to je to...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
pa ima smisla. kondomi su sterilni, a rupica je dovoljno mala da ne pušta ništa iz vana unutra. ne znam, ja bih ipak napravio blow off tube ako nemaš airlock, a ti vidi. to ti je jedini način da dobiješ jednosmjernu propusnost.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Ukratko o cideru
Ja ne koristim kondome Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 709
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Ukratko o cideru
Danas dosao cider kvasac.Sta je pametnije,razmnoziti ga ili oprati da imam za dvije ture po 20l
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
Bolje ti je operi ga poslije fermentacije. Bar po meni. Koji je to kvasac, jel wyeast?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 709
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Ukratko o cideru
Suvi sa hopandgrape od funtu
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools