Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ukratko o cideru
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
Ukratko o cideru
Cider je fermentirano alkoholno piće napravljeno od soka od jabuke ili kruške. Alkoholni sadržaj cidera varira od 2% abv do 8,5 % abv ili više.

Cider od jabuke se može praviti od bilo koje vrste jabuka, mada se pojedine vrste uzgajaju prvenstveno za tu svrhu. Cider je jako popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu, posebno u jugozapadnoj i istočnoj Engleskoj.

Britanija ima najveću potrošnju cidera po glavi stanovnika, kao i najveće kompanije za proizvodnju ovog pića,među kojima je H. P. Bulmer najveća.

Domaći cider je vrlo jednostavno za napraviti - sve što vam treba je sok od jabuka i odgovarajući kvasac. beer

[Image: apple-cider.jpg]

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Ukratko o cideru
Ja sam napravio jabukovi vino (cider) prošle godine, od tada sam samo popio čašu. Nije da nije dobro ispalo nego mi nikako ne godi tih cca 4% alkohola i puno kiselosti.
Jedino ga možda popijem na ljeto sa kiselom vodom i limunomBig Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
djulba, kiselost mozes smanjiti ako koristiš prave sorte jabuka. neke sorte jednostavno nikako nisu dobre za cider. isto tako, postoje posebni kvasci za cider koji ostavljaju dosta neprevrelog šećera, tako da piće ne bude toliko suho. osim kvasca, piće se može zasladiti prirodnim nefermentabilnim zaslađivačima kao što je stevia.

tih 4% alkohola je upravo napravljeno jer se cider pio (i danas pije) prilikom rada u poljima i sličnog fizičkog rada, kada se može fino utažiti žeđ s takvim pićem.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 706
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Ukratko o cideru
Moze li se cider praviti od soka divljih jabuka.Inace moj otac je pravio sirce od njih
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
sve zavisi kakve su. koliko šećera u sebi imaju. u svakom slučaju, isplati se definitivno pokušati. nacijedi 5-10 litara za probu i stavi neki vinski kvasac.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 706
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Ukratko o cideru
Moram li naruciti cider kvasac ili bilo koji dostupni.I citao sam da se dodaje procenat vode i secera?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
ako su jabuke dovoljno bogate šećerom (to izmjeriš hidrometrom) nije potrebno dodavati šećer. generalno, nije poželjno dodavati šećer. bilo bi dobro da uzmeš cider kvasac, ali dobro će ti proći svaki vinski kvasac za slatka ili srednje suha vina. najveći problem sa ciderom je uvijek slatkoća koja potpuno nestane i piće bude presuho. postoje razne metode kako dosladiti cider, a po meni je najbolja ona sa steviom, mada nisam probao.

moguća je i pasterizacija pred kraj fermentacije čime ubiješ kvasac i prekineš fermentaciju ili kalij-metabisulfit, odnosno vinobran......

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Ukratko o cideru
Juče napravljeno 70 l cidera ( rodile jabukeBig Grin ).
Pošto nisam imao nikakav drugi kvasac osim S 05. Koristio sam njega. malo sam surfao i našao sam nekoliko primjera da su ljudi koristili ovaj kvasac. Vidjećemo šta će ispast.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
Odlicno! Ma jedini je problem sto ce ti najvjerovatnije biti jako suh i bilo bi dobro skontati nekako da se zasladi. Ili da nekako prekines fermentaciju na nekih 1.012 ili da dodas neki nefermentabilni zasladjivac. Koliki ti je bio OG soka od jabuka?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Ukratko o cideru
OG mi je bio 1040. niži je nego što bi trebao ali nisam htjeo da dodajem šečer. najvjerovatnije ću prekinuti fermentaciju.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o cideru
Jeste, malo nisko, normalno bi bilo izmedju 1.050 i 1.060, a FG kod cidera ide po pravilu ispod 1.000. Kako planiras zaustaviti fermentaciju, jel sa vinobranom? Kako ces ga onda karbonizirati?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Ukratko o cideru
Mislio sam ne čekati 21 dan nego flaširati možda nakon 15 dana, tako bi ostao slađi cider. Nisam do sada to radio samo se brinem pritiska u bocama. a stavio bih i manje šečera za karbonizaciju, možda 5 grama po litru.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools