Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Izrada Hermsa
cunami Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Kostajnica
Izrada Hermsa
Pozdrav svima!
Duze vrijeme citam sve u vezi kuhanja piva,ali sad sam se odlucio da nesto i napravim
Planiram izraditi herms od inox lima 1.5mm i za dno 4mm,ali oko dimenzije se ne mogu dogovoriti sam sa sobom.Mislio sam izraditi tri bureta fi47 zato sto mi je tabla 1.5m i visine 50 ili 55cm sto bi bilo oko 95l.
Moje pitanje je da li napraviti sva tri bureta ista ili MLT malo nizi a siri,a BK uzi a visi,kako se to odrazava na iskoristivost i da li neko ima nekakav predlog?
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 372
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Izrada Hermsa
(08.04.2017 01:04 )cunami Wrote:  Pozdrav svima!
Duze vrijeme citam sve u vezi kuhanja piva,ali sad sam se odlucio da nesto i napravim
Planiram izraditi herms od inox lima 1.5mm i za dno 4mm,ali oko dimenzije se ne mogu dogovoriti sam sa sobom.Mislio sam izraditi tri bureta fi47 zato sto mi je tabla 1.5m i visine 50 ili 55cm sto bi bilo oko 95l.
Moje pitanje je da li napraviti sva tri bureta ista ili MLT malo nizi a siri,a BK uzi a visi,kako se to odrazava na iskoristivost i da li neko ima nekakav predlog?

BK i HLT su uzi a visi a MLT neka ti bude iste sirine i visine, kod mene je takoi imam odlicnu efikasnost.
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 223
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Izrada Hermsa
(12.04.2017 06:36 )galabl Wrote:  
(08.04.2017 01:04 )cunami Wrote:  Pozdrav svima!
Duze vrijeme citam sve u vezi kuhanja piva,ali sad sam se odlucio da nesto i napravim
Planiram izraditi herms od inox lima 1.5mm i za dno 4mm,ali oko dimenzije se ne mogu dogovoriti sam sa sobom.Mislio sam izraditi tri bureta fi47 zato sto mi je tabla 1.5m i visine 50 ili 55cm sto bi bilo oko 95l.
Moje pitanje je da li napraviti sva tri bureta ista ili MLT malo nizi a siri,a BK uzi a visi,kako se to odrazava na iskoristivost i da li neko ima nekakav predlog?

BK i HLT su uzi a visi a MLT neka ti bude iste sirine i visine, kod mene je takoi imam odlicnu efikasnost.
Ako ti sta znaci, evo sistema koji ja pripremam (na prvoj slici lijevo je posuda za ukomljavanje-na struju, a desno posuda za cijeđenje)- druga slika je kazan od 100 l koji ce sluziti za kuhanje -na plin...pa kako ce funkcionisati i kolko ce biti prakticno vidicemo.-s tim da jos nisam rijesio sistem za hlađenje nakon kuhanja, kao i areaciju.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,042
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Izrada Hermsa
(13.04.2017 07:55 )adisrebrenik Wrote:  Ako ti sta znaci, evo sistema koji ja pripremam (na prvoj slici lijevo je posuda za ukomljavanje-na struju, a desno posuda za cijeđenje)- druga slika je kazan od 100 l koji ce sluziti za kuhanje -na plin...pa kako ce funkcionisati i kolko ce biti prakticno vidicemo.-s tim da jos nisam rijesio sistem za hlađenje nakon kuhanja, kao i areaciju.

jedva cekam da se ovo isproba.. Wink
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 223
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Izrada Hermsa
(13.04.2017 09:43 )zlimfur Wrote:  
(13.04.2017 07:55 )adisrebrenik Wrote:  Ako ti sta znaci, evo sistema koji ja pripremam (na prvoj slici lijevo je posuda za ukomljavanje-na struju, a desno posuda za cijeđenje)- druga slika je kazan od 100 l koji ce sluziti za kuhanje -na plin...pa kako ce funkcionisati i kolko ce biti prakticno vidicemo.-s tim da jos nisam rijesio sistem za hlađenje nakon kuhanja, kao i areaciju.

jedva cekam da se ovo isproba.. Wink

ima jos puno zafrkancije i posla, al u maju se nadam da ce zakuhati.Poz.
i nisam ti se javio za 22.04. Idem negdje tad, a nisam mogo odloziti, dobar provod Vam zelim.Poz
Find Odgovori
cunami Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Kostajnica
RE: Izrada Hermsa
Hvala na odgovorima.
Ova posuda za ukomljavanje odlicno izgleda.Da li si ti to pravio ili je to nesto tvornicko?
Ja sam odokativnom metodom dosao do dimenzija MLT 47X50 sto je oko 86l.HLT i BK 37X60 sto je oko 64l,sto bi trebalo zadovoljiti 50l. gotovog piva,a da oprema bude komotna da nije sve na knap.Nadam se da HLT i BK nece biti previse uski zbog pranja.
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 223
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Izrada Hermsa
a ne mogu da skontam ove dimenzije ti, ako ti je prečnik 50 i 60 cm ok je za pranja, a ako je npr 37cm na granici je onda-i ako imaš mogućnost kupi veci komad pleha pa preracunaj i smotaj da dobijes vece posude...jer vjerovatno i ove table lima neces dobiti ovo sto ti planiras (ako je 1,5 metara tabla lima)

racunaj da 6,28 puta ti mora lim biti duzi od onog poluprecnika lonca koji planiras dobiti

A ovo moje je prepravljeni lonac za proizvodnju sira, ima dvije tjenka, termol i grijač od 4 kw unutra, plus mješalicu (100 l unutarnja zapremina)
A radi se sve u firmi, koja inace proizvodi ove kazane, kao i mini pivare-a ja sam te srece da imam prijatelja koji tamo radi, pa to priprema .
poz
Find Odgovori
cunami Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Kostajnica
RE: Izrada Hermsa
This post was last modified: 18.04.2017 09:11 by cunami.
50 i 60 su mi visine a ne precnik.Precnik mi je 47 za MLT i 37 za HLT i BK.Tako da za precnik od 47 cm treba lim da bude 147 cm duzine,a tabla mi je 150 cm i to bi bilo dosta,inace tabla je 150x300cm ali zbog iskoristivosti table ne bih prelazio sirinu table od 150cm za obim.
Precnik x Visina - Zapremina
MLT- 47 x 50 - 86L.
HLT i BK- 37 x 60 - 64L.

Ili ako neko ima bolji predlog za posude slicne zapremine.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Izrada Hermsa
(18.04.2017 01:48 )adisrebrenik Wrote:  A ovo moje je prepravljeni lonac za proizvodnju sira, ima dvije tjenka, termol i grijač od 4 kw unutra, plus mješalicu (100 l unutarnja zapremina)
A radi se sve u firmi, koja inace proizvodi ove kazane, kao i mini pivare-a ja sam te srece da imam prijatelja koji tamo radi, pa to priprema .
poz
Kada sve bude gotovo, ako nije problem, da nam kažeš kolliko je sve to u KM?

HVALA
Find Odgovori
cunami Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: May 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Kostajnica
RE: Izrada Hermsa
This post was last modified: 21.04.2017 08:24 by cunami.
Pronasao sam nekakav izmjenjivac toplote inace koristen u mljekarskoj industriji.Unitrasnja cijev je 70mm a vanjska 80 mm a duzina mu je 850mm.Mozda bi se mogao koristiti za hladjenje sladovine.
Da li se neko susretao sa necim slicnim?


Attached File(s) Thumbnail(s)
               
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Izrada Hermsa
ja se u pivarstvu nisam do sad susreo sa slicnim izmjenjivacem topline. meni se cini da je protok hladne vode ogroman u odnosu na protok sladovine kod ovog izmjenjivaca.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 223
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Izrada Hermsa
(22.04.2017 08:33 )pivska mušica Wrote:  ja se u pivarstvu nisam do sad susreo sa slicnim izmjenjivacem topline. meni se cini da je protok hladne vode ogroman u odnosu na protok sladovine kod ovog izmjenjivaca.

što se tiče izmjenjivača najbolja varijanta je cijev u cijev-nesto slično ovme na slici (npr 16 mm u 28 mm) i onda to tako smotati -mada ja jos nisam skonto kako to sve izvariti pa da se na ovu 16 spaja sladovina a na npr 28 voda-ali sam vidjo te varijante i mislim da su najjeftinije i najpraktičnije (naravno u sistemu koji ima pumpu koja bi tjerala sladovinu)...
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools