Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Stopirana fermentacija
Stefan_kv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
Stopirana fermentacija
Ok. Hvala na savetu javljam rezultate


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
Stefan_kv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
Stopirana fermentacija
Sinoc povisio na 22 i dok sam grejao fermentor airlock je bio aktivan na 30sec otprilike.
Jutros ne mrda i mislim da je kvasac odradio svoje.
Ostavicu ga jos par dana i flasiram.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 461
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 19
Primio 10 zahvala u 10 postu/ova
Location: Zadar
RE: Stopirana fermentacija
To ti se samo zbog povećanja temperature oslobodio CO2 iz piva. Fermentacija je stala i tesko da ćeš je pokreniti.
Ja sam znao otvoriti fermentor i nježno promješati pivo svaki dan i sve sto sam postigao je da se spustilo za 0.02 poena.
Kvasac je živo biće i katkad ima svoju volju, pa kad neće, neće i gotovo.
Nekima je uspjelo pokreniti fermentaciju, no meni nikada, ma sto god da sam radio.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,652
Joined: Nov 2012
Reputation: 7
Dao zahvala: 2
Primio 29 zahvala u 39 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Stopirana fermentacija
(24.05.2017 10:53 )spageti Wrote:  To ti se samo zbog povećanja temperature oslobodio CO2 iz piva. Fermentacija je stala i tesko da ćeš je pokreniti.
Ja sam znao otvoriti fermentor i nježno promješati pivo svaki dan i sve sto sam postigao je da se spustilo za 0.02 poena.
Kvasac je živo biće i katkad ima svoju volju, pa kad neće, neće i gotovo.
Nekima je uspjelo pokreniti fermentaciju, no meni nikada, ma sto god da sam radio.
Ipak neka pokusa, ja sam imao raznih iskistava. Ako je stiglo dokle je trebalo nema sanse da ide nize, ako nije onda je moguce pokrenuti fermentaciju. Svakako nije moguce unaprijed znati (osim oretpostavke) dok se ne pokusa.
WWW Find Odgovori
Stefan_kv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
Stopirana fermentacija
Pokusao i kao sto je napomenuo spageti spustio sam za .001 mislim da je ukomljavanje bio problem jer je bila visoka temperatura. Ustanovio sam da Termometar(inace nov) koji sam koristio laze.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 461
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 19
Primio 10 zahvala u 10 postu/ova
Location: Zadar
RE: Stopirana fermentacija
Ti je jako cesto uzrok... lazljivi termometar.

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 320
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 12
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location: Tesanj
RE: Stopirana fermentacija
Imaš li taj recept u BeerSmith-u?
Ako imaš, kod ukomljavanja edituj mash profile, i stavi tačno kako si ti radio, 2 puta po 45 minuta, 62 pa 72C. Vidi šta ti kaže on, koji FG procjenjuje da će biti.

Temperatura ukomljavanja ti utiče na to, jer se na višim temperaturama stvara veća količina manje fermentabilnih šećera koje kvasac ne može pojesti, što rezultira većim FG.
Ne nižim temperaturama ukomljavanja, škrob se skoro sav pretvara u fermentabilne šećere koje kvasac pojede, tako da ga manje ostaje u konačnici u pivu, pa je FG manji.
Razlike mogu biti prilično velike na različitim temperaturama.

Kod tebe je visoka temperatura od 72C sigurno uticala na FG.

Make beer, not war! beer
Find Odgovori
Stefan_kv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
Stopirana fermentacija
Problem je u tome sto i tih 62 nije vec je bilo nekih otprilike 70 jer termometar je pokazivao manje od realne temperature.



Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
Stefan_kv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
Stopirana fermentacija
Flasirao i vec 5dana nije pukla ni jedna. Otvorio jednu normalan pritisak...cekam jos malo Smile


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
Stefan_kv Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 12
Joined: Nov 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
Stopirana fermentacija
Pivo popijeno, dosta slatkasto od tih nefermentabilnih secera i slab abv no nista nije falilo da se ispije Smile


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools