Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Recept za "pivo" VELIKI NARODNI KUHAR 1952.
dandrug Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 36
Joined: Sep 2016
Reputation: 1
Dao zahvala: 1
Primio 6 zahvala u 6 postu/ova
Location: gradiska
Recept za "pivo" VELIKI NARODNI KUHAR 1952.
Čuo sam priču da su prije rata u jednom gradiškom selu ljudi pravili pivo jer je jedna baka imala recept. To njihovo pivo je bilo čuveno po tome da su im u jednom trenutku počele pucati flaše, to pucanje je bilo toliko jako i opasno, da su svo pivo morali odnijeti na njivu i duboko zakopati.

Ne znam koji je to recept bio, ali možda je to ovaj na koji sam naletio.

Sastojci
18 L VODE,
300 GR PRŽENOG JEČMA-KNAJPOVOG
20 GR HMELJA
ŠAKA KUKURUZNOG BRAŠNA
250 GR ŠEĆERA
20 GR KVASCA


U POSUDU STAVITI VODU,JEČAM I HMELJ.

LONAC STAVITI NA ŠTEDNJAK I KUHATI TEKUĆINU 1H, ALI MORA STALNO KLJUČATI.

U PLATNENU VREĆICU STAVITI ŠAKU KUKURUZNOG BRAŠNA,SPUSTITI VREĆICU S BRAŠNOM U TEKUĆINU I KUHATI JOŠ 1H.

NAKON TOGA PROCIJEDITI TEKUĆINU KROZ RIJETKU KRPU, DODATI ŠEĆER,PROMIJEŠATI I TEKUĆINU OHLADITI.

U OHLAĐENU TEKUĆINU DODATI KVASAC,PROMJEŠATI I OSTAVITI DA SE KVASAC IZJEDNAČI S TEKUĆINOM. PROMJEŠAJTE! SAD TEKUĆINU FILTRIRATI KROZ GUSTO PLATNO,

NAPUNITI BOCE I HERMETIČKIM ČEPOM IH ZATVORITI. MOŽE SE UPOTRIJEBITI NAKON 3 DANA. PRIJE IZNOŠENJA NA STOL PIVO TREBA RASHLADITI! ŽIVJELI!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Recept za "pivo" VELIKI NARODNI KUHAR 1952.
nije lose, slican malo napredniji recept ima u knjizi Njegovo velicanstvo pivo:

"Na 30 litara vode treba usuti ovu smjesu: hmelja 65 grama, korijandera 8,5 grama, šećerne patoke 1 kg, raženog tijesta pola kilograma, šećera 130 grama i kvasca 38 grama. Hmelj i korijander najprije se ture u 2-3 litre vode same. Tijesto se rastvori u vreloj vodi od desetak flaša, a ostale stvari metnu u ostali dio vode. Sve se to zatim pomiješa u buretu i ostavi da provri. Vrijenje se svršava obično poslije 4-5 dana. Poslije nedjelje dana pivo je sasvijem gotovo."

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools