Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Početnićki problemi
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 154 zahvala u 242 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Početnićki problemi
najsigurnije ti je ostaviti sve to dvadesetak dana na temperaturi koja nece prelaziti 18C a idealno 16C i ne dirati nista, ne otvarati fermentor. tek tada flasirati. jednostavno cekati. svima je poznato da su instrukcije na kitovima katastrofalno lose i da nije realno prikazan proces. nadam se samo da nisi koristio kvasac iz kita nego da si kupio neki dobar kvasac za pivo.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Taj savije o kvascu sam več dobio od kolega na forumu, pa nisam koristio onaj koji sam dobio sa kitom, već US-05 kvasac koji sam rehidrirao prije stavljanja u fermentator.
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
nakon 8 dana fermentacije mislim da je gotova. vec 2 dana je OG jednak to jest na 1010. po preporuci cu ostaviti u fermentatoru jos 7 dana na tamnom i hladnijem mjestu pa stavljam u boce
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Sa pivom sam jako zadovoljan.
Na početku se osjetio nešto sitno kvasac, ali to je u ranoj fazi dok još nije piva kargonizrana.
Sada nakon par mjeseci pivo je puno bolje, pjena je također postojana i sve u svemu zadovoljan sam sa prvim pivom.

Sada namjeravam raditi dvije vrste. Fermentirao bi u plastičnom demižonu, pa me zanima, koliku zapramninu demižom mora imati, da bi se u njemu fermentiralo 23-24 litre pive. Da li ej dovoljan demižon od 25 litara, li je potreban veći ?

Bojim se da nebi puknuo ili nešto slično.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,084
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 37 zahvala u 37 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
to ti je skroz knap. za 23-24 litre, treba ti fermentor od barem 30 litara.. moglo bi ti prekipiti inače.
WWW Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Toga sam se i bojao, ništa nabavit ću veći demižon.

Pitanje, radio bi dvije vrste (da napomenem pomoću gotovih kitova) pšenično i stout. Za pšenično bi koristio WB-06 kvasac, a za stout US-05.
Da li je to ok izbor ?

Da li da pšenično flaširam odmah nakon što fermentacija završi ili da malo odstoji u fermentatoru? - isto pitanje i za stout ?

Hvala
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,084
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 37 zahvala u 37 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
za stout ti je bolji S04 (ako imaš). WB-06 je super za pšenično.

pšenično čim izmjeriš da je dostiglo željeni FG, flaširaj.

a stout nek ti leži u flašama (naravno, ispoštuj fermentaciju do kraja i to).
WWW Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Volio bi dodati suhi ekstrakt slada pšenični, pa me zanima, u kojem omjeru da dodajem. Znam da šećera ide 1kg na taj komplet, pa da li da dodam 50:50 omjer ili mogu cijelu 1 kg suhog ekstrakta? - hoće li on imati istu funkciju i kvalitetu kod feremntacije kao dekstroza.
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Sep 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Modriča
RE: Početnićki problemi
Naručim iz Oldbridz-a jecam za duplu turu (10,5kg ukupno) ali zaboravim napomenuti da mi samelju.Ljudi spektakularnom brzinom pošalju.Sad ne znam kako da to srokam na brzinu,a da je kvalitetno. Probao sam oklagijom na papiru da drobim, medjutim, za 5,4kg jecma mi treba 20h oklagijanja.Da li bih smio ubaciti u šotaru (stočnu)?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,807
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
Početnićki problemi
This post was last modified: 22.07.2018 08:09 by danny_boy.
Mozes koristiti sve sto ti moze posluziti da dobijes nesto poput ovoga:

[Image: b0c3f64a27bddf4befc34bb0fc4c9f2d.jpg]
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,202
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 92 zahvala u 99 postu/ova
Location: Mostar
RE: Početnićki problemi
koliko se sjećam, može i taj mlin poslužiti. samelji malo, pa stavi sliku, da vidimo kako izgleda.
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Sep 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Modriča
RE: Početnićki problemi
Evo ga, samljeven na šrotaru (kažu da šotara nije ispravno).
Morao sam skinuti sitku sa iste jer mi je ječam mljela kao brašno.
Računam da je samljeveno oko 75-80% zrna.


Attached File(s) Thumbnail(s)
   
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools