Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Početnićki problemi
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,978
Joined: Nov 2012
Reputation: 16
Dao zahvala: 25
Primio 149 zahvala u 239 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Početnićki problemi
najsigurnije ti je ostaviti sve to dvadesetak dana na temperaturi koja nece prelaziti 18C a idealno 16C i ne dirati nista, ne otvarati fermentor. tek tada flasirati. jednostavno cekati. svima je poznato da su instrukcije na kitovima katastrofalno lose i da nije realno prikazan proces. nadam se samo da nisi koristio kvasac iz kita nego da si kupio neki dobar kvasac za pivo.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Taj savije o kvascu sam več dobio od kolega na forumu, pa nisam koristio onaj koji sam dobio sa kitom, već US-05 kvasac koji sam rehidrirao prije stavljanja u fermentator.
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
nakon 8 dana fermentacije mislim da je gotova. vec 2 dana je OG jednak to jest na 1010. po preporuci cu ostaviti u fermentatoru jos 7 dana na tamnom i hladnijem mjestu pa stavljam u boce
Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Sa pivom sam jako zadovoljan.
Na početku se osjetio nešto sitno kvasac, ali to je u ranoj fazi dok još nije piva kargonizrana.
Sada nakon par mjeseci pivo je puno bolje, pjena je također postojana i sve u svemu zadovoljan sam sa prvim pivom.

Sada namjeravam raditi dvije vrste. Fermentirao bi u plastičnom demižonu, pa me zanima, koliku zapramninu demižom mora imati, da bi se u njemu fermentiralo 23-24 litre pive. Da li ej dovoljan demižon od 25 litara, li je potreban veći ?

Bojim se da nebi puknuo ili nešto slično.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 687
Joined: May 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 30
Primio 10 zahvala u 10 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
to ti je skroz knap. za 23-24 litre, treba ti fermentor od barem 30 litara.. moglo bi ti prekipiti inače.
WWW Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Toga sam se i bojao, ništa nabavit ću veći demižon.

Pitanje, radio bi dvije vrste (da napomenem pomoću gotovih kitova) pšenično i stout. Za pšenično bi koristio WB-06 kvasac, a za stout US-05.
Da li je to ok izbor ?

Da li da pšenično flaširam odmah nakon što fermentacija završi ili da malo odstoji u fermentatoru? - isto pitanje i za stout ?

Hvala
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 687
Joined: May 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 30
Primio 10 zahvala u 10 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Početnićki problemi
za stout ti je bolji S04 (ako imaš). WB-06 je super za pšenično.

pšenično čim izmjeriš da je dostiglo željeni FG, flaširaj.

a stout nek ti leži u flašama (naravno, ispoštuj fermentaciju do kraja i to).
WWW Find Odgovori
billy_tje_kid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zagreb
RE: Početnićki problemi
Volio bi dodati suhi ekstrakt slada pšenični, pa me zanima, u kojem omjeru da dodajem. Znam da šećera ide 1kg na taj komplet, pa da li da dodam 50:50 omjer ili mogu cijelu 1 kg suhog ekstrakta? - hoće li on imati istu funkciju i kvalitetu kod feremntacije kao dekstroza.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools