Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Rok trajanja piva u kegu
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 222
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Rok trajanja piva u kegu
This post was last modified: 05.07.2017 04:23 by adisrebrenik.
(05.07.2017 09:17 )danny_boy Wrote:  
(05.07.2017 09:04 )adisrebrenik Wrote:  
(05.07.2017 07:49 )elektropionir Wrote:  Također,
bilo mi je u kegu u "frižideru" po pola godine, i u podrumu na odležavanju, i nikakvih promjena nije bilo.

i mene ovo bas zanima- keg mi je na tocioniku vec 7 dana,
samo gasim tocionik preko dana, a bure i točionik je u podrumskoj prostoriji-koja je mračna i hadnija za nekih 7,8 c od okoline.
-i drzim ga na 2 bara spojenog na co2-boci.
i do sad je karbonizacija idealna-nije ga prekarboniziralo.
(prije spajanja kega na tocionik -cjevovod, česma i cupler su detaljno oprani i dezinfikovani).

( s tim da mislim da ce se prije popiti nego sto ukisne).

Nisam najbolje razumio ovo. Točionik se pali inače samo kada se piva istače (odnosno ranije koliko je potrebno za ohladi sistem). Kod tebe po ovome stoji stalno spojeno na sistem i pališ točionik preko noći?
u 4 h kad dodjem sa posla ukljucim u struju i za pol h ohladi sistem.(cisto da pumpa koja pravi cirkulaciju oko izmjenjivaca nebi radila 24h i zujala,i da se kompresor ne pali/gasi non stop.). A coupler o boca ostaju spojeni

(05.07.2017 12:12 )danny_boy Wrote:  
(05.07.2017 11:25 )zlimfur Wrote:  onda je moj izbor definitivno keezer. a nekad, kad para bude viska, kupicu sebi onaj tocionik ko kod timija, da moze da posluzi kad je sijelo negdje daleko od kuce.. a na terasu instaliram keezer i ujedno imamo prostor i za karbonizaciju.

Ja sada imam samo veliki zamrzivač i u njemu stoje i kegovi i boca sa co2, temperatura se održava sa kontrolerom i sve super. Kada hoću da sipam onda samo odradim preko picnic tap-a. Naravno i prije i poslije upotrebe uvijek poprskam sa star sanom, i obrišem da se ne stvara kakva infekcija. Zamrzivač je zakon i za odležavanje pive.

(05.07.2017 11:58 )pivska mušica Wrote:  ako je u frizideru cijelo vrijeme onda kontam da je samo bitno dobro odrzavati ovaj put piva od izlaza iz kega do pipe, jer tu moze da se stvori problem, pa da se pokupi kod tocenja neki off flavor.

Svakako da se linijetrebaju povremeno održavati što je skroz jednostavno. Kada se istoči keg, napraviti 4% otopinu NaOH i propusti kroz crijeva. Ispere se poslije sa čistom vodom iz kega i sve je spremno za daljnju upotrebu. Mislim da je period održavanja svakih 3 mjeseca sasvim dovoljan.
uspit da dodam- prico sam sa jednim hemicarom-reko mi je niposto prati i cistiti sa naoh nesto sto dolazi u dodir sa prehrambenim proizvodima.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Rok trajanja piva u kegu
This post was last modified: 05.07.2017 04:32 by danny_boy.
@adisrebrenik
Pa koliko znam svi ciste sa NaOH, ne vidim tu nikakav problem.

Ti je tzv luzina, poznata po tome sto dobro otapa organske nakupine. Koristi se i za proizvodnju sapuna i raznih sredstava za ciscenje.

pH se znaci poveca. Nakon tretiranja se ispere sa obicnom vodom. Neko pravilo je da se ispire toliko dok se pH ulazne i izlazne vode ne izjednace (oko 7).

Mi koristimo otopine od 4% i to nije nista strasno.

Upitaj ti njega zasto...neka obrazlozi pa da i mi nesto naucimo Wink
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 222
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Rok trajanja piva u kegu
(05.07.2017 04:31 )danny_boy Wrote:  @adisrebrenik
Pa koliko znam svi ciste sa NaOH, ne vidim tu nikakav problem.

Ti je tzv luzina, poznata po tome sto dobro otapa organske nakupine. Koristi se i za proizvodnju sapuna i raznih sredstava za ciscenje.

pH se znaci poveca. Nakon tretiranja se ispere sa obicnom vodom. Neko pravilo je da se ispire toliko dok se pH ulazne i izlazne vode ne izjednace (oko 7).

Mi koristimo otopine od 4% i to nije nista strasno.

Upitaj ti njega zasto...neka obrazlozi pa da i mi nesto naucimo Wink

i ja sam mu to sve isto prico,o neutralisanju,itd.al opet kaze niposto,uvijek rezidue ostanu i nikad se kaze ne mogu isprati/neutralisati.al ja cekam priliku da sjedem sa drugim ovim prijateljom pa da vidim drugo misljenje.naoh je stvarno dobra i nezamjenjiva.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Rok trajanja piva u kegu
(05.07.2017 05:02 )adisrebrenik Wrote:  
(05.07.2017 04:31 )danny_boy Wrote:  @adisrebrenik
Pa koliko znam svi ciste sa NaOH, ne vidim tu nikakav problem.

Ti je tzv luzina, poznata po tome sto dobro otapa organske nakupine. Koristi se i za proizvodnju sapuna i raznih sredstava za ciscenje.

pH se znaci poveca. Nakon tretiranja se ispere sa obicnom vodom. Neko pravilo je da se ispire toliko dok se pH ulazne i izlazne vode ne izjednace (oko 7).

Mi koristimo otopine od 4% i to nije nista strasno.

Upitaj ti njega zasto...neka obrazlozi pa da i mi nesto naucimo Wink

i ja sam mu to sve isto prico,o neutralisanju,itd.al opet kaze niposto,uvijek rezidue ostanu i nikad se kaze ne mogu isprati/neutralisati.al ja cekam priliku da sjedem sa drugim ovim prijateljom pa da vidim drugo misljenje.naoh je stvarno dobra i nezamjenjiva.
Hajde provjeri bas me zanima... Moguce je mozda da nesto ostane samo je pitanje da li je to stetno pri tako malim kolicinama.

Gledao sam da to sredstvo masovno koriste i vani, nekako mi tesko povjerovati da se do sada niko nije nasao da to ospori. Pogotovo sto se i sapun pravi od luzine.
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
Rok trajanja piva u kegu
Malo sam surfao po netu da vidim da li postoje neka upozorenja o koristenju NaOH i nisam uspio pronaci nista novo (osim vec poznatih stvari).

Evo nasao sam dobar tekst koji mi izgleda dosta pouzdan. Posebno je u pravu kada pise da otopina na dodir djeluje kao masna, to je radi toga sto kozu kao organsku materiju pocinje rastvarati (najprije ostecenu). Imao sam ovo priliku nakratko osjetiti svojim prstima, ali sam to protumacio kao da je otopina masna Big Grin. Naravno to se ne smije raditi. [Image: 6da394c92f028f9800b3208b3fa5bf69.jpg]
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 222
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Rok trajanja piva u kegu
(05.07.2017 06:34 )danny_boy Wrote:  Malo sam surfao po netu da vidim da li postoje neka upozorenja o koristenju NaOH i nisam uspio pronaci nista novo (osim vec poznatih stvari).

Evo nasao sam dobar tekst koji mi izgleda dosta pouzdan. Posebno je u pravu kada pise da otopina na dodir djeluje kao masna, to je radi toga sto kozu kao organsku materiju pocinje rastvarati (najprije ostecenu). Imao sam ovo priliku nakratko osjetiti svojim prstima, ali sam to protumacio kao da je otopina masna Big Grin. Naravno to se ne smije raditi. [Image: 6da394c92f028f9800b3208b3fa5bf69.jpg]
evo sad sam zvao da provjerim Smile ovog drugog(reference moguposlati u pm od covjeka) - u biti svatio sam ga dvojako smije ali ima to ali- u biti na staklo ne smije, ne smije ni na metale osim posebnih legursnih inoxa koji su deklarisani da u sebi nemaju metale koje otapa naoh- ovo je ako bi covjek trazio certifikaciju za proizvodnju-i po mom je dlaka u jajetu- i nije razlog ds se ne koristi za brzinska ispirsnja koja nama u pivsrstvu trebaju..i objasnio mi je i za saponifikaciju, i opet kaze nije mjerilo sapun- posto ga niko ne jedeSmile.poz
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Rok trajanja piva u kegu
This post was last modified: 05.07.2017 07:03 by danny_boy.
(05.07.2017 06:48 )adisrebrenik Wrote:  
(05.07.2017 06:34 )danny_boy Wrote:  Malo sam surfao po netu da vidim da li postoje neka upozorenja o koristenju NaOH i nisam uspio pronaci nista novo (osim vec poznatih stvari).

Evo nasao sam dobar tekst koji mi izgleda dosta pouzdan. Posebno je u pravu kada pise da otopina na dodir djeluje kao masna, to je radi toga sto kozu kao organsku materiju pocinje rastvarati (najprije ostecenu). Imao sam ovo priliku nakratko osjetiti svojim prstima, ali sam to protumacio kao da je otopina masna Big Grin. Naravno to se ne smije raditi. [Image: 6da394c92f028f9800b3208b3fa5bf69.jpg]
evo sad sam zvao da provjerim Smile ovog drugog(reference moguposlati u pm od covjeka) - u biti svatio sam ga dvojako smije ali ima to ali- u biti na staklo ne smije, ne smije ni na metale osim posebnih legursnih inoxa koji su deklarisani da u sebi nemaju metale koje otapa naoh- ovo je ako bi covjek trazio certifikaciju za proizvodnju-i po mom je dlaka u jajetu- i nije razlog ds se ne koristi za brzinska ispirsnja koja nama u pivsrstvu trebaju..i objasnio mi je i za saponifikaciju, i opet kaze nije mjerilo sapun- posto ga niko ne jedeSmile.poz
Ne sumnjam ja da oni nisu strucni, ali ovo su ipak specificne stvari kojima se mozda oni nisu bavili.

Ono sto sam ja uspio pronaci na internetu (naravno, na internetu se mogu naci i svakakve gluposti) jeste da se NaOH ne koristi kod materijala koji mogu reagovati ali u smislu nagrizanja i stvaranja korozije. Ne spominje se da nesto stetno trajno ostaje. Inox i plastike su neutralne i oni spadaju u materijale koji nisu problematicni. Ono sto je nama najvaznije je mogucnost lakog ispiranja, sto i upotreba u sapunima 100% dokazuje.

Trebao si ih jos pitati kako to sa se NaOH koristi i u tretmanu pijace vode (podizanje pH, te mislim i za dezinfekciju). Moj jedan kolega mi je pricao da je radio na velikim sistemima za preciscavanje vode i da su koristili luzinu u nekom procentu. Radio je sa svjetskim ekspertima iz USA (po njegovoj prici).

Ne bih da cjepidlacim, ali ne bih volio da ostane nesto da visi u zraku nerazjasnjeno i da mozda nesto sto je potpuno bezopasno (ako se koristi na pravilan nacin) bude odbaceno.
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 222
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 6
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Rok trajanja piva u kegu
(05.07.2017 07:02 )danny_boy Wrote:  
(05.07.2017 06:48 )adisrebrenik Wrote:  
(05.07.2017 06:34 )danny_boy Wrote:  Malo sam surfao po netu da vidim da li postoje neka upozorenja o koristenju NaOH i nisam uspio pronaci nista novo (osim vec poznatih stvari).

Evo nasao sam dobar tekst koji mi izgleda dosta pouzdan. Posebno je u pravu kada pise da otopina na dodir djeluje kao masna, to je radi toga sto kozu kao organsku materiju pocinje rastvarati (najprije ostecenu). Imao sam ovo priliku nakratko osjetiti svojim prstima, ali sam to protumacio kao da je otopina masna Big Grin. Naravno to se ne smije raditi. [Image: 6da394c92f028f9800b3208b3fa5bf69.jpg]
evo sad sam zvao da provjerim Smile ovog drugog(reference moguposlati u pm od covjeka) - u biti svatio sam ga dvojako smije ali ima to ali- u biti na staklo ne smije, ne smije ni na metale osim posebnih legursnih inoxa koji su deklarisani da u sebi nemaju metale koje otapa naoh- ovo je ako bi covjek trazio certifikaciju za proizvodnju-i po mom je dlaka u jajetu- i nije razlog ds se ne koristi za brzinska ispirsnja koja nama u pivsrstvu trebaju..i objasnio mi je i za saponifikaciju, i opet kaze nije mjerilo sapun- posto ga niko ne jedeSmile.poz
Ne sumnjam ja da oni nisu strucni, ali ovo su ipak specificne stvari kojima se mozda oni nisu bavili.

Ono sto sam ja uspio pronaci na internetu (naravno, na internetu se mogu naci i svakakve gluposti) jeste da se NaOH ne koristi kod materijala koji mogu reagovati ali u smislu nagrizanja i stvaranja korozije. Ne spominje se da nesto stetno trajno ostaje. Inox i plastike su neutralne i oni spadaju u materijale koji nisu problematicni. Ono sto je nama najvaznije je mogucnost lakog ispiranja, sto i upotreba u sapunima 100% dokazuje.

Trebao si ih jos pitati kako to sa se NaOH koristi i u tretmanu pijace vode (podizanje pH, te mislim i za dezinfekciju). Moj jedan kolega mi je pricao da je radio na velikim sistemima za preciscavanje vode i da su koristili luzinu u nekom procentu. Radio je sa svjetskim ekspertima iz USA (po njegovoj prici).

Ne bih da cjepidlacim, ali ne bih volio da ostane nesto da visi u zraku nerazjasnjeno i da mozda nesto sto je potpuno bezopasno (ako se koristi na pravilan nacin) bude odbaceno.
slazem se u potpunosti,
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 4
Primio 12 zahvala u 16 postu/ova
Location: Beograd
RE: Rok trajanja piva u kegu
a zasto po tom hemicaru ne bi trebalo naoh da se koristi za ciscenje stakla? bas sam pre oko mesec dana imao infekciju u demizonu. prosuta tura jer se stvorila ona bela skrama kao na zimnici. demizon sam napunio rastvorom naoh. mislio sam da treba 2%. nebitno. sve u svemu isprao pa oprao ponovo starsanom (kiseli rastvor radi neutralizacije).
prosto da li ja sada posle ovakvog ciscenja deemizona mogu ponovo da ga koristim. posto sam ga oprao naoh a po pominjanom hemicaru naoh ne bi trebalo po staklu?
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools