Rating teme:
  • 2 Glasova - 4.5 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


aMater Kuhanja
Mater Away
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 232
Joined: Mar 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: S
RE: aMater Kuhanja
This post was last modified: 04.03.2018 08:53 by Mater.
Zelio napraviti etiketu u stilu omota bonbona 80 godina,na kraju napravio totalnu trešericu,haha




Blush

Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
Mater Away
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 232
Joined: Mar 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: S
aMater Kuhanja
This post was last modified: 04.03.2018 08:53 by Mater.
Kuha se recept iznad. Hvala na pomoci i zivili!!!

Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
erda Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 15
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: HR
RE: aMater Kuhanja
(06.01.2018 01:40 )Mater Wrote:  Zelio napraviti etiketu u stilu omota bonbona 80 godina,na kraju napravio totalnu trešericu,haha

[Image: 30kwn06.jpg]



Blush
Čime napraviti etikete?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 274
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: sarajevo
RE: aMater Kuhanja
(07.01.2018 02:59 )erda Wrote:  
(06.01.2018 01:40 )Mater Wrote:  Zelio napraviti etiketu u stilu omota bonbona 80 godina,na kraju napravio totalnu trešericu,haha

[Image: 30kwn06.jpg]



Blush
Čime napraviti etikete?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Dizajnirati u nekom programu. Paint,photoshop itd. Printati na malo deblji papir laserskim printerom. Rezati i lijepiti na flase (mlijeko se dobro pokazalo za ljepljenje).

Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
Mater Away
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 232
Joined: Mar 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: S
RE: aMater Kuhanja
This post was last modified: 04.03.2018 08:52 by Mater.
I klinci bili kreativni pa napravili jednu



Kako radite aeraciju sladovine ako tocite preko kvasca ostalog od zadnje ture?

Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 274
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: sarajevo
RE: aMater Kuhanja
This post was last modified: 07.01.2018 08:53 by lakosta88.
Mozes li sladovinu aerirati u nekoj drugoj kaci pa presuti na yeast cake?
Ps. Pitanje i od mene Smile da li se moze aerirati nakon presipanja na yeast cake zajedno za snjim?

Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
Mater Away
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 232
Joined: Mar 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: S
RE: aMater Kuhanja
(07.01.2018 08:47 )lakosta88 Wrote:  Mozes li sladovinu aerirati u nekoj drugoj kaci pa presuti na yeast cake?
Ps. Pitanje i od mene Smile da li se moze aerirati nakon presipanja na yeast cake zajedno za snjim?

ma nisam htio komlicirati i raditi dupli posao,a tu je i strah od nekih nepocudnih bica. Pitanje je bilo upravo to sto ti pitas. Big Grin Aerirao sam,ustvari samo sam sa visine pretocio sladovinu na kvasac kada je bilo cca 10 litara,zatvorio i protresao fermentator.Nadam se da ce biti OK iako nisam siguran. Big Grin

Svaki čovjek ima svoj blues!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: aMater Kuhanja
(07.01.2018 08:47 )lakosta88 Wrote:  Mozes li sladovinu aerirati u nekoj drugoj kaci pa presuti na yeast cake?
Ps. Pitanje i od mene Smile da li se moze aerirati nakon presipanja na yeast cake zajedno za snjim?
Moze, koliko ja znam. Radio sam to i nema problema. Cak mislim da za neka teza piva dodaju O2 za vrijeme fermentacije kako bi se kvasac izborio sa secerom. Ali kada fermebtacija prestane onda O2 postaje stetan za pivo.
WWW Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,042
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: aMater Kuhanja
mislim da kad naljevas na "cake" nema potrebe za aeracijom, jer kvasca imas i vise nego sto treba, i nisu mu potrebni neki idealni uslovi.. mozda.. Big Grin
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: aMater Kuhanja
(07.01.2018 09:40 )zlimfur Wrote:  mislim da kad naljevas na "cake" nema potrebe za aeracijom, jer kvasca imas i vise nego sto treba, i nisu mu potrebni neki idealni uslovi.. mozda.. Big Grin
Ja mislim da ipak treba, jer za kvalitetan rad kvasca je potreban kisik... To sto ga ima vise nego treba vise utice na to da se nece trebati razmnozavati, ali nije dobro ni kada ga je previse (moze se desiti da se pojave nepozeljni alkoholi).
WWW Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 274
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: sarajevo
RE: aMater Kuhanja
U medjuvremenu sam malo istrazivao. Neko pravilo je da se uvijek vrsi aeracija jer kisik jednostavno umrtvljeni kvasac koji je pao u hibernaciju dize na noge i stimulise na bolji rad,jacaju se zidovi na celijama i kvasac je jednostavno sretniji pa se moze ocekivati,ljepsa i brza fermentacija. To je u teoriji tako,s druge strane nisam uspio naci da dolazi do ne zeljenih okusa bez aeracije (kod sipanja na yeast cake) jer upravo ovo sto kaze zlimfur (overpitching) osigurava cist profil kvasca bez viska estera itd. Eh sada da li ova ista pravila vaze za sve vrste kvasaca i sve stilove piva to ne znam.
Mozda su neko naletili vec na ovo http://www.braukaiser.com/wiki/index.php...xygenation
Iako su veca kolicina kvasca i kisika ubrzala fermentaciju nije bilo neke razlike u krajnjem proizvodu.

Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,796
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: aMater Kuhanja
(07.01.2018 10:56 )lakosta88 Wrote:  U medjuvremenu sam malo istrazivao. Neko pravilo je da se uvijek vrsi aeracija jer kisik jednostavno umrtvljeni kvasac koji je pao u hibernaciju dize na noge i stimulise na bolji rad,jacaju se zidovi na celijama i kvasac je jednostavno sretniji pa se moze ocekivati,ljepsa i brza fermentacija. To je u teoriji tako,s druge strane nisam uspio naci da dolazi do ne zeljenih okusa bez aeracije (kod sipanja na yeast cake) jer upravo ovo sto kaze zlimfur (overpitching) osigurava cist profil kvasca bez viska estera itd. Eh sada da li ova ista pravila vaze za sve vrste kvasaca i sve stilove piva to ne znam.
Mozda su neko naletili vec na ovo http://www.braukaiser.com/wiki/index.php...xygenation
Iako su veca kolicina kvasca i kisika ubrzala fermentaciju nije bilo neke razlike u krajnjem proizvodu.
Nisam mislio da ce off flavor da se desi ako se ne aerira sladovina presuta oreko stare ture. Overpitch sam po sebi moze proizvesti off flavor u pivu. Evo sa how to brew slika, u slucaju da ima previse kvasca sta se moze desiti. Kazem moze se desiti, zato sto to ne znaci i obavezno ce se desiti. Imao sam te fusele u pivu i ne bih to pozelio vise. Takvo pivo je za prosipanja.

Razni eksperimenti su dobri, ali ne znace da je svaki overpitch dobar i da ce sigurno dovesti do dobrog i cistog piva.

Nismo mi prvi da diskutujemo o ovome, o ovome je vec puno pricano i razjasnjeno na raznim forumima.

Ne bih zelio da pametujem, nego samo da prenesem iz mog iskustva sta mi se pokazalo kao najsigurnije. Znaci paketic suhog kvasca na 20l do 25L piva prosjecnog gravitija je jedini garant ispravnog piva sve ostalo je lutrija (ili starter od 2L tekuceg za ale). Moze znaci svaka varijanta ali nije sigurno da ce sve i jedna tura biti identicna. Kod presipanja preko stare ture ima i otpada, i mrtvih stanica kvasca. Moguca je pojava i autolize. Kvasac se mijenja... Puno je tu faktora koji se mijenjaju i uticu na konacab proizvod.

[Image: ea8db72ad06440736ceba32f84f20df7.jpg]
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools