Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Double batch kuhanje
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 117
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Slavonski Brod
Double batch kuhanje
Da li je itko ikad radio dva kuhanja u dva dana da se pritom napuni jedan fermentor?
Po pročitanom i zaključenom:
U prvu šaržu dodati dovoljno kvasca i aerirati, a drugu šaržu ubaciti u fermentor bez dodavanja dodatnog kvasca i aeracije.
Razne su tu polemike, pa evo kakva su vaša iskustva?
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 140
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: bosna
RE: Double batch kuhanje
(28.09.2017 11:54 )Pop Wrote:  Da li je itko ikad radio dva kuhanja u dva dana da se pritom napuni jedan fermentor?
Po pročitanom i zaključenom:
U prvu šaržu dodati dovoljno kvasca i aerirati, a drugu šaržu ubaciti u fermentor bez dodavanja dodatnog kvasca i aeracije.
Razne su tu polemike, pa evo kakva su vaša iskustva?
nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio...Smile,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.

a po nekoj logici ovo o čemu ti pišeš bi trebalo biti ok i odraditi se bez problema-mozda da i wort iz druge ture obogatiš kisikom.
vjeovano ces imati dodatn broj celija kvasca koje ce se umnožiti do druge ture...
-ovde je samo pitanje kako podesiti temperaturu da bude ista u pivu na fermentaciji i ovo sto ces dodati, i kolko utiču eventualne razlike na kvalitet piva,,
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 117
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Slavonski Brod
RE: Double batch kuhanje
Ključ je u tome da se ne doda kisik nakon aerobne faze metabolizma kvasca, dodavanjem kisika u anaerobnu fazu može uzrokovati oksidaciju.
Nekome su se desili i nepoželjni esteri.
Uglavnom, nije preporučljivo ako radiš drugi dan kuhanje, ako radiš isti dan oba kuhanja onda se i u drugi wort dodaje O2
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 136
Joined: Aug 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 5
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Double batch kuhanje
(28.09.2017 12:26 )adisrebrenik Wrote:  nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio...Smile,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.

Sjećaš li se koliko ti je dugo wort stajao dok se nije ukiselio?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,397
Joined: Jan 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 2
Primio 19 zahvala u 19 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Double batch kuhanje
Nisam radio i ne mogu iz iskustva ali sam ili negdje čuo ili pročitao, da ide ovako kako si gore opisao ali koliko se sjećam u prvu turu se ubacuje kvasca dovoljno za tu turu do druge ture se razmnoži da je doviljno za obje ture
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 140
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: bosna
RE: Double batch kuhanje
(28.09.2017 01:09 )PaleAle Wrote:  
(28.09.2017 12:26 )adisrebrenik Wrote:  nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio...Smile,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.

Sjećaš li se koliko ti je dugo wort stajao dok se nije ukiselio?
nekih 12 do 15 sati kolko se sjecam-uglavnom jednu noc...i obično kad god sam kuho za jedan dan dvije ture bilo je neko sranje,,, i jedna tura zafrkana-što zbog razbijenih termometara, sto zbog zaboravljanja nekih bitnih stvari, a što iz razloga što se nekad sijelo tolko razvije da na drugoj turi mislim da pravim zimnicu a ne pivo isl...
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 687
Joined: May 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 30
Primio 10 zahvala u 10 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Double batch kuhanje
(28.09.2017 10:15 )adisrebrenik Wrote:  sto zbog zaboravljanja nekih bitnih stvari, a što iz razloga što se nekad sijelo tolko razvije da na drugoj turi mislim da pravim zimnicu a ne pivo isl...

zaboravio si prvi homebrew postulat: don't drink while brewing.. Wink

meni je 2-3 put izgorilo meso na rostilju. sad zaddnji put kod djuleta nam se par puta desilo da kazan s rakijom procuri, a da mi nismo obratili paznju. uglavnom, piva je uvijek imala prioritet, ali stvarno je tesko kombinovati aktivnosti i da sve bude kako treba.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools