Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Medovina - divlja fermentacija
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
Medovina - divlja fermentacija
This post was last modified: 28.10.2017 07:59 by galabl.
Nekidan sam dobio malu teglu meda sa bobicama aronije i kako mi se nije svidjela ta kombinacija za jedenje odlucio sam da napravim medovinu Smile.

Tih 350 g meda sam razmutio sa nekih litar vode, nekih 100g bobica i ostavio u tegli.
Svaki dan sam miješao drvenom kutljačom po 4-5 puta dnevno i to onako jako, da zapjeni, da je dobro aeriram. Nakon 3-4 dana počelo se primjećivati nešto bjeličasto prvi površini i peti dan je krenula fermentacija (slika dole, tegla). Aktivno je fermentiralo oko dvije sedmice, sa puno balona po povrsini i finim krauzenom. Prekjuce sam pretocio u litarsku flasu i probao kod pretakanja. Jos je dosta slatko. Osjeti se taj smek koji su dale bobice, blaga trpkost aronije i slatkoca meda, prelijepo. Mogao sam ostaviti jos ali rekoh da probam. Sad necu dirati bar 2-3 mjeseca i onda pijem.

U buretu na slici je oko 1kg meda livadskog sa 4 litre vode. Uzeo sam 2 kasike bobica sa povrsine ove prve medovine da prenesem nesto tog kvasca da brze zapocne fermentaciju. Dodao sam i casu latica od nevena i pocelo je fermentirati vec nakon 2 dana. U oba slucaja nisam uopste zagrijavao vodu, samo pomijesao. Nema infekcije ili bilo cega cudnog samo prelijepi osjecaj gledanja divljeg kvasca kako pravi medovinu kao prije 5000 godina Smile.

Eh da, nisam uopste koristio StarSan ili bilo kakve hemikalije u bilo kom dijelu procesa, samo cista voda.


Attached File(s) Thumbnail(s)
       

http://www.gorstak.beer
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,135
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 87 zahvala u 94 postu/ova
Location: Mostar
RE: Medovina - divlja fermentacija
odlično Big Grin baš me zanima na šta će ličiti nakon što odleži. da imaš bolje uslove, pa uzgojiti kvasac Big Grin
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 153
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: Medovina - divlja fermentacija
da te pcele vide sta radis sa meda svog bi te izubadale Wink..
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Medovina - divlja fermentacija
Prvo pretakanje. Mjesec dana odlezala. Probao sam i dosta je zanimljiv ukus. Oporo-slatkasto, blago kiselkasto, kao vino. Nema infekcije ili bilo cega loseg.
Sacuvao sam kvasac koji se istalozio na dnu pa cu sutra naliti na njega novu smjesu meda i vode.
Evo i fotka


Attached File(s) Thumbnail(s)
   

http://www.gorstak.beer
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 313
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Medovina - divlja fermentacija
Koliko puta pretaces medovinu i kako cesto?
Imam nekih 15ak litara na fermentaciji trenutno, jednom sam pretocio (nakon 20ak dana u primarnom) prije 10ak dana, ali fermetacija se nastavila jos nekih 4-5 dana u sekundarnom fermentoru. Kad flasirati?
Thnx.

Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Sep 2014
Reputation: 2
Dao zahvala: 13
Primio 7 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Medovina - divlja fermentacija
Iz svega sto sam procitao i dosadasnjeg iskustva mogu reci da je to potpuno proizvoljno. Neko nakon mjesec dana vec pije medovinu. Flasira je i ona se blago i izgazira, ali mora biti na hladnom da se uspori fermentacija. Fermentacija kod medovine traje i vise mjeseci.
Ja pretacem 2-3 puta. Svako pretakanje nakon mjesec, mjesec i po dana, kako se sjetim. Nije lose izmjeriti FG hidrometrom prije flasiranja, ali nakon 3-4 mjeseca i 2-3 pretakanja u tom periodu ne bi trebalo biti rizika od pucanja boca. U flasama neka lezi bar 6 mjeseci ali ja sam pio i nakon 2 sedmice. U svakom slucaju odlezavanjem postaje bolja.
Elem, na kvasac koji se istalozio nakon pretakanja ove gore medovine sa nevenom u isto bure sam samo nalio vodu sa medom ponovo i vec je krenulo sa fermentacijom, nakon par sati. Dodao sam i sok jedne narandze (hranljivo za kvasac).

http://www.gorstak.beer
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 313
Joined: Apr 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Gračanica
RE: Medovina - divlja fermentacija
OK, hvala.

Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools