Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Sweet Stout & IPA
goramljak Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Sep 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Vitez
RE: Sweet Stout & IPA
Pozdrav ekipa,

evo da ne otvaram novu temu da tu pitam. Naime Milk Stout sam kuhao i nisam rehidrirao kvasac prije nego sam ulio u fermentor. Evo vec drugi dan na temperaturi je oko 21-23C koja mi je napisana u receptu i jos nije krenuo djelovati. Zanima me da li je ovaj kvasac otporan na promjene temperature i kakav je uopce kad krene djelovati?

Hvala.
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 274
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: sarajevo
RE: Sweet Stout & IPA
A koji je kvasac u pitanju?

Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
goramljak Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Sep 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Vitez
RE: Sweet Stout & IPA
Uh pardon Safale US05
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 274
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: sarajevo
RE: Sweet Stout & IPA
Nema potrebe za rehidriranjem sa us05. Na koliko je ohladjena sladovina kad si ga ubacio? To sto jos nema velikog krauzena ne znaci da se kvasac jos nije aktivirao. Sacekaj jos malo. Sutra kad se probudis bice akcije kladim se Smile

Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,807
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Sweet Stout & IPA
(31.12.2017 12:13 )lakosta88 Wrote:  Nema potrebe za rehidriranjem sa us05. Na koliko je ohladjena sladovina kad si ga ubacio? To sto jos nema velikog krauzena ne znaci da se kvasac jos nije aktivirao. Sacekaj jos malo. Sutra kad se probudis bice akcije kladim se Smile
Ima itekako potrebe za rehidriranjem. Koliko me sjecanje sluzi ukoliko se kvasac prethodno ne rehidrira nego suh ubaci u sladovinu automatski se unisti veliki postotak stanica. Mozda cak i do 70%. Ovo moze biti razlog sporijeg starta, ali i rezultat drugih problema...npr underpitch koji ce prouzrokovati offove.

Pored toga, rehidriranje se mora obabiti sa vodom u kojoj ima minerala, ne smije (treba) biti destilovana ili RO.
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,202
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 92 zahvala u 99 postu/ova
Location: Mostar
RE: Sweet Stout & IPA
obavezno rehidriranje. sigurno propadne 50% stanica ako se ne rehidrira kvasac. i u običnu vodu.

da se razumijemo, dobit češ pivo i bez rehidracije, ali pivo sa zdravom fermentacijom je puno bolje od onoga koje je imalo lošiju fermentaciju. od mogućeg underpitchinga, pa čak može i da stane fermentacija. uglavnom, bolje je da se rehidrira kvasac.
Find Odgovori
goramljak Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Sep 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Vitez
RE: Sweet Stout & IPA
(31.12.2017 09:13 )mange_tout! Wrote:  obavezno rehidriranje. sigurno propadne 50% stanica ako se ne rehidrira kvasac. i u običnu vodu.

da se razumijemo, dobit češ pivo i bez rehidracije, ali pivo sa zdravom fermentacijom je puno bolje od onoga koje je imalo lošiju fermentaciju. od mogućeg underpitchinga, pa čak može i da stane fermentacija. uglavnom, bolje je da se rehidrira kvasac.

Spustio sam na 20 kada sam hladio. Naime ne radi se velikoj količini pive točnije 8 litara. Išao sam čisto da probam ovaj stil piva. Tako da sam tu na kraju lupio cijelu vrećicu kvasca iako znam da nisam morao cijelu.


Prvu pivu sam na sličan način napravio dok kod druge već sam dehidrirao i odmah je kvasac krenuo raditi. Mene brine sad koliko ovaj kvasac može podnijeti promjene temperature? Nadam se da to neće biti veliki problem jer ne uspijevam ga održati na 21 kako piše po receptu. Već varira s vremena na vrijeme
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,085
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 38 zahvala u 38 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
Sweet Stout & IPA
Na osam litara je dosta pola kesice kvasca, tako da I ako je stradalo pola zbog izostanka rehidracije, ne bi trebo imati off ukuse..

Daj mu malo vremena.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,588
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Sweet Stout & IPA
Najčešće postavljeno pitanje je upravo ovo koje je kolega postavio a i sam sam ga postavio na pocetku (da li će krenuti sa fermentacijom?)
Za ove četiri gidine, samo sam jednom čuo ili pročitao da fermentacija nije krenula, razlog kolega zaboravio ubaciti kvasac.
Koji god kvasac se ubacio on će odraditi svoj dio posla u najgorem slučaju će stati (ako mu je sve pripremljeno kako treba) na visokom Fg.
Rehidracija svakako, temperatura sladovine prilikom ubacivanja kvasca (pitcihing), dosta bitna, oscilacije temperature prilikom fermentacije pogotovo iznad 20c i oscilacije 4-5c nikako nisu dobre, temperatura fermentacije preko 23c neprihvatljiva (sve ovo govorim za US-05), optimalna količina kvasca dosta bitnabeer
Find Odgovori
goramljak Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Sep 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Vitez
RE: Sweet Stout & IPA
(31.12.2017 11:19 )Stane Wrote:  Najčešće postavljeno pitanje je upravo ovo koje je kolega postavio a i sam sam ga postavio na pocetku (da li će krenuti sa fermentacijom?)
Za ove četiri gidine, samo sam jednom čuo ili pročitao da fermentacija nije krenula, razlog kolega zaboravio ubaciti kvasac.
Koji god kvasac se ubacio on će odraditi svoj dio posla u najgorem slučaju će stati (ako mu je sve pripremljeno kako treba) na visokom Fg.
Rehidracija svakako, temperatura sladovine prilikom ubacivanja kvasca (pitcihing), dosta bitna, oscilacije temperature prilikom fermentacije pogotovo iznad 20c i oscilacije 4-5c nikako nisu dobre, temperatura fermentacije preko 23c neprihvatljiva (sve ovo govorim za US-05), optimalna količina kvasca dosta bitnabeer

Razumijem sad sve. Bit će dobra lekcija. Kad podvučem sve znaci moram malo uložiti u novi fermentor gdje mogu stabilnu temperaturu imati, a i kod kuhanja pripremiti kvasac prije nego ga ubacim. Valjda ću na kraju moći nešto kvasca i isprati pa i da to probam jer do sad nisam radio. Smile
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 274
Joined: Oct 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 4 zahvala u 4 postu/ova
Location: sarajevo
RE: Sweet Stout & IPA
Kod mene se ispostavilo da su sve ove teorije slabo dokazive. Ja sam do sad us05 koristio 2 puta direktno iz vrecice,jedan put sam ga hidratizirao a ostala kuhanja (najvise njih) sam koristio kvasac iz predhodne ture. Kvasac koji ostane u fermentoru sa nesto piva samo prespem u sterilne tegle. Starost i kolicina tog kvasca je uvijek varirala. Nikad nisam racunao koliko tog kvasca da stavim. Jednostavno teglu sa kvascem ugrijem na sobnu temperaturu na dan kuhanja. Za sada sve radi kako treba. Fermentacije uvijek krenu na vrijeme i stopanja nema. Takodje nisam primjetio offove. Ali mozda ja previse i rizikujem. Svakako pocetnici treba da se drze propisanih pravila po pitanju pichinga.
Da li ko od iskusnijih ima losa iskustva kada su bili malo aljkavi kao ja?

Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,807
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Sweet Stout & IPA
This post was last modified: 31.12.2017 12:19 by danny_boy.
(31.12.2017 12:09 )lakosta88 Wrote:  Kod mene se ispostavilo da su sve ove teorije slabo dokazive. Ja sam do sad us05 koristio 2 puta direktno iz vrecice,jedan put sam ga hidratizirao a ostala kuhanja (najvise njih) sam koristio kvasac iz predhodne ture. Kvasac koji ostane u fermentoru sa nesto piva samo prespem u sterilne tegle. Starost i kolicina tog kvasca je uvijek varirala. Nikad nisam racunao koliko tog kvasca da stavim. Jednostavno teglu sa kvascem ugrijem na sobnu temperaturu na dan kuhanja. Za sada sve radi kako treba. Fermentacije uvijek krenu na vrijeme i stopanja nema. Takodje nisam primjetio offove. Ali mozda ja previse i rizikujem. Svakako pocetnici treba da se drze propisanih pravila po pitanju pichinga.
Da li ko od iskusnijih ima losa iskustva kada su bili malo aljkavi kao ja?
Pa to ti nije isto koristiti suhi iz vrecice kao i isprani.

Isprani je vec hidratisan i moze se slobodno nasuti na wort. Jedino se pravi starter ukoliko treba.

Cisto radi pravilnog ucenja onih koji tek pocinju. Kvasca treba biti taman onoliko koliko proizvodjac na deklaraciji napise. Moze ga biti manje ili vise za odredjene pivske stilove ali to je za napredne korisnike koji tacno znaju sta time zele napraviti (npr @Das Bier i njegovi Weizeni..).

Ukoliko kvasca nema u trazenim granicama dobices naravno pivo, ali sa nepozeljnim mirisima i okusima koje cesto ni sami pivari ne prepoznaju kao greske u pivu.

Zato se nadam sa ce nam predsjednik kupiti vise te kitove pa da odradimo obuku, prodje jos jedna godina...
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools