Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,210
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 95 zahvala u 102 postu/ova
Location: Mostar
Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
Evo jednog kraćeg vodiča sa proizvodnju domaćeg piva. Pokušao sam što više pojednostaviti, ne ulazeći u same fizičko-hemijske procese. Dakle bazirao sam se na samo izvođenje postupka proizvodnje.Tutorial je primjeren za najosnovniji set koji služi za proizvodnju domaćeg piva. Nadam se da će nam ovaj tutorial svima pomoći. Sve kritike, sugestije i eventualne izmjene su dobro došle.


Dan prije
1. Samljeti slad (pomoću mlina čekićara, corona mlina,ili nekog drugog adekvatnog mlina) i spakovati ga u čistu najlonsku ili papirnu vreću.
2. Pripremiti vodu. 15 l vode staviti u lonac za kuhanje, a drugih 15 l staviti u fermentacijsku posudu (ili drugi lonac), poklopiti i ostaviti posude preko noći. Dobro je da voda odleži noć prije kuhanja piva, jer se na taj način iz nje odstranjuje hlor, pa će i pivo zbog toga biti bolje.

Brewday

Pred korak: ujutro na dan kuhanja pive kvasac izvaditi iz frižidera i ostaviti ga da se ohladi na sobnu temperaturu! Takođe, suhi kvasac je potrebno rehidrirati. To se radi na sljedeći način: Prokuhati 2 dcl vode (ostaviti par minuta da voda kuha). Posudu u kojoj će se vršiti dehidriranje kvasca dezinfikovati, zatim prokuhanu vodu staviti u dezinfikovanu posudu. U isto vrijeme termometar dezinfikovati i staviti ga u posudu sa vodom, a to sve pokriti dezinfikovanom folijom. Posudu sa vodom staviti u frižider kako bi se prokuhana voda ohladila na 27° C (za hlađenje vode sa 100°C na 27° je potrebno nekih 25 min). Konstantno pratiti temperaturu vode u frižideru. Već predhodno dezinfikovanim makazama prerežemo dezinfikovanu kesicu kvasca i sadržaj kesice ispraznimo u ohlađenu vodu. Nakon što smo ispraznili sadržaj kesice posudu brzo zatvaramo folijom i ostavljamo nekih 15 min da kvasac apsorbira vodu. Nakon nekih 15 minuta kvasac promješati (termometrom) i razbiti grudvice ukoliko su prisutne. Nakon mješanja posudu opet pokriti folijom i ostaviti kvasac da miruje nekih 10 minuta. U ovom vremenskom intervalu kvasac bi trebao nadoći, i tada bi trebali primjetiti mjehuriće i pjenu. Na ovaj način smo dehidrirali suhi kvasac i on je spreman za dalje korištenje, odnosno za stavljanje u fermentor sa sladovinom.

Prvi korak – ukomljavanje

Staviti lonac sa vodom (15 l) na vatru i zagrijati vodu do 72°C (konstantno provjeravati temperaturu vode pomoću vatrostalnog termometra). Kada se voda zagrije do 72°C presuti je u piknik frižider. Nakon toga dodati samljeveni slad (njegova je temperatura sobna oko 20-22°C). Dodani slad će mješavinu ohladiti za nekih 5°C, odnosno na temperaturu 64-69°C. Smjesu dobro promješati da ne ostane grudvica (promješati još jednom nakon 30 min), poklopiti frižider i ostaviti smjesu na ukomljavanje koje traje 60 min. Dakle, ukomljavanje samljevenog slada traje 60 min na temperaturi 64-69°C.
Za vrijeme ukomljavanja (60 min) pripremiti hmelj (izvagati ga i staviti u sterilne gaze).
Nakon 60 min završeno je ukomljavanje prve ture od 15 l. Prije pretakanja u lonac za kuhanje potrebno je izvršiti recirkulaciju. To se izvodi na taj način što iz piknik frižidera kroz česmu u posudu (zapremine 2 l) ispustimo 1 l sladovine i polako je vratimo u frižider. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta dok iz česme ne procuri čista sladovina bez primjesa ostataka slada. Nakon toga prvu turu sladovine (oko 10 l) ispustiti u lonac za kuhanje.
U međuvremenu smo drugih 15 l vode zagrijali na temperaturu od 82°C. Ovu zagrijanu vodu izliti na ostatak slada koji se nalazi u piknik frižideru. Temperatura komine bi tada trebala da bude oko 75°C. Mješavinu ostaviti da odstoji desetak minuta. Nakon toga opet izvršiti recirkulaciju i ispustiti čistu sladovinu u lonac za kuhanje.

Drugi korak – kuhanje

U onom trenutku kada provre sladovina uključiti štopericu i dodavati hmelj u vremenskim intervalima kako je to naznačeno u recepturi za određeno pivo. Kuhanje piva obično traje 60-90 min, što je takođe navedeno u recepturi. Zadnjih 15 minuta kuhanja u lonac ubaciti improvizovani hladionik (koji je predhodno očišćen od eventualnih primjesa prljavštine) od bakrene cijevi. Na ovaj način hladionik ćemo sterilizovati.

Treći korak – hlađenje

Skuhanu sladovinu što prije ohladiti na sobnu temperaturu (25°C) kako bi kvasac mogao obaviti fermentaciju. Hlađenje izvršiti pomoću improviziranog hladionika (spiralna bakrena cijev). Vrijeme potrebno za hlađenje sladovine sa 100°C na 25°C prosječno iznosi 15 min.
Nakon što smo ohladili sladovinu uzimamo uzorak za mjerenje OG, koje se izvodi pomoću hidrometra (areometra).Mjerenje OG izvršiti na uzorku sladovine kada je ona ohlađena na odgovarajuću temperaturu. Naime, areometri su baždareni na određene temperature (obično 20°C) i tačan OG ćemo dobiti ukoliko nam je uzorak sladovine ohlađen na odgovarajuću temperaturu. Ukoliko uzorak sladovine nije ohlađen na odgovarajuću temperaturu, korekcija dobijene vrijednosti OG se obavlja pomoću kalkulatora namjenjenih za to (koristiti kalkulatore koji se nalaze u homebrew software-ima ili online kalkulatore).
Iz lonca ohlađenu sladovinu preliti u fermentacijsku posudu koja je predhodno dezinfikovana.
Nakon što smo sladovinu pretočili u fermentacijsku posudu pristupa se postupku aeracije. Aeraciju izvodimo pomoću nastavka za mješanje farbe (koji je predhodno dezinfikovan) priključenim na bušilicu. Sladovina u fermentoru se mješa nekih 5-8 minuta sa najvećom brzinom na bušilici, kako bi stvorili što više pjene. Na ovaj način sladovinu obogaćujemo kisikom, a u tim uslovima kvasac će se bolje razmnožavati.

Četvrti korak – fermentacija

Nakon što smo prelili sladovinu iz lonca u fermentacijsku posudu, na sladovinu stavljamo kvasac i posudu hermetički zatvaramo. Na poklopcu fermentacijske posude je stavljana dezinfikovana vrenjača i dezinfikovani akvarijski termometar koji će nam davati podatke o kretanju temperature unutar fermentacijske posude. Aktivna fermentacija traje 7 dana, ali sladovina na kvascu treba odležati najmanje 21 dan. Nakon što je sladovina odležala 18 dana potrebno je izvršiti mjerenje FG (Final Gravity), a vrijednost FG odgovara određenom stilu piva i navedena je u recepturi, odnosno u homebrew software-u. Kako bi bili sigurni da se vrijednost FG neće mjenjati, i da bi izvršili sigurno flaširanje mladog piva, uzorkovanje je potrebno izvršiti još jednom (nakon 72 sata). Ako se vrijednost FG nije promjenila može se pristupiti flaširanju. Uzorkovanje se može izvršiti na taj način što ćemo pomoćudezinfikovane medicinske šprice, na koju je stavljeno dezinfikovano silikonsko crijevo, povući uzorak mladog piva. To je najbolje uraditi na taj način da silikonsko crijevo provućemo kroz otvor na gumenom čepu na kome se nalazi vrenjača. Uzorkovanje izvršiti što brže!

Peti korak – flaširanje

Na dan flaširanja određenu količinu šećera (8 g/l) rastopiti u 2 dcl vode. Da bi se šećer rastopio potrebno ga je prokuhati par minuta u navedenoj količini vode. Nakon toga ostaviti rastopljeni šećer da se ohladi i nakon toga usauti ga u bottling bucket. Prije nego što stavimo rastopljeni šećer bottling bucket je potrebno dezinfikovati.
Kod pretakanja paziti da se mlado pivo ne uznemiri, kako se ne bi podigao talog u fermentacijskoj posudi. Takođe, mlado pivo u bottling bucket se pretače sa dna prema vrhu. To postižemo tako što crijevo za pretakanje (koje je predhodno dezinfikovano) stavimo na dno bottling bucket-a. Pivo kroz crijevo za pretakanje možemo povući na nekoliko načina. Prvi je pomoću usta (veći rizik radi kontaminacije bakterijama), a drugi je da jedan kraj crijeva začepimo (prstom-ruke predhodno dezinfikovati), crijevo napunimo dezinfikovanom vodom (otopina izosana), a slobodni kraj stavimo u mlado pivo. Kada odčepimo jedan kraj crijeva voda će poteći i zajedno sa njom mlado pivo. U onome trenutku kada pivo poteče, odčepljeni kraj crijeva stavljamo na dno bottling bucketa i izvršimo pretakanje.
Nakon toga mlado pivo pretačemo u dezinfikovane boce. I u ovome slučaju crijevo za pretakanje treba staviti na dno boce i paziti da ne dođe do pjenjenja.
Za proces karbonizacije potrebno je najmanje 14 dana, a po mogućnosti pivo treba ostaviti i duže. Što duže pivo odleži utoliko će biti bolje.


Dezinfekcija
Dezinfekciju izvršiti u otopini izosana (2 g na 5 l vode). Za dezifekciju opreme napraviti 10-15 l otopine. Opremu u otopini držati nekoliko minuta (5-10 min), a nakon toga ostaviti da se se ocijedi. Na ovaj način dezinfikovana oprema je spremna za korištenje.

Količinu vode za ukomljavanje i ispiranje (15 l) treba shvatiti kao orjentacionu vrijednost. Homebrew software nam količinu vode, koju ćemo koristiti u procesu ukomljavanja i ispiranja, tačno odredi. Isto tako i vrijednosti temperature na koju trebamo zagrijati vodu za ukomljavanje i ispiranje određuje homebrew software. U postu su navedene orjentacione vrijednosti temperature vode (72°C za ukomljavanje i 82°C za ispiranje sladovine).
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 494
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 12 zahvala u 11 postu/ova
Location: Visoko
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
Samo jedna mala napomena za izosan , izosan se poslje upotrebe odnosno dezinfekcije mora dobro isprati u protivnom ostavlja jak misris i moze promjeniti okus .
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
ja ga nisam koristio ali navodno ima mjera za otopinu koja se ne mora ispirati...

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
1) Ima li razlike u kuhanju Ale i lager piva?
2) Koliko vremena traje fermentacija Lager-a i na kojoj temperaturi? (Ovo za temperaturu vjerovatno zavisi od vrste kvasca)
3) Koliko vremena traje odlezavanje lager piva i na kojoj temperaturi?
4) Koju vrstu vi preferirate?

Ovo sve pitam jer razmisljam da pocnem sa kupovinom opreme za toceno pivo. Samim tim ce mi trebati kegerator koji bi napravio od zamrzivaca. Mislim da bi mi to olaksalo i pravljenje lager piva. Jos trazim najbolje rjesenje prije nego pocnem kupovati opremu.

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 0
Primio 10 zahvala u 20 postu/ova
Location: Vukovar, Croatia
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
1. Nema, razlika je u kvascu, temperaturama fermentacije, odlezavanju i naravno receptu i stilu piva
2. Ako imas dovoljnu kolicinu kvasca, dobro si areirao sladovinu, dovoljno Ca u vodi ostalih finesa trebalo bi biti gotovo za 10ak dana. Meni je lager bio gotov za 6 dana. Fermentirao na 11.5C, OG 1.040.
3. Ovisno o kolicini ekstrakta ili visini OGa. Za svakih 8-10 OGa, jedan tjedan. Dulje, bolje. Temperatura sto bliza 0C
4. Ovisno sta volis. Ja obozavam Dunkele. 99% Munich, 1% carafa special, njemacki hmelj i npr wlp830

Lager koji sam radio je bio smash, pils + aurora... odlican je al meni je to bezlicno pivo. Cisto za ljetne vrucine i nalivanje... fali mu osobnosti. Zato kuhaj nesto kompleksnije sad za zimske dane. Dopplebock, marzen, dunkel...

Zivio
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
za one koji ne znaju, @svarrogh je u zadnjem postu spomenuo SMASH pivo. radi se o receptima koji sadrže samo jedan slad i jedan hmelj (Single Malt and Single Hop). ovo su jako dobri recepti, posebno za početnike, jer na taj način možete osjetiti okuse i mirise pojedinačnih vrsta sladova i pojedinačnih sorti hmelja, što vam poslije može jako olakšati kreiranje vaših vlastitih recepata.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
beerfan Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 1
Joined: Jan 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location:
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
Apsolutni sam početnik, i vidim da svi ovdje pišu o proizvodnji 20-25 litara. Može li se proizvoditi po 5 litara npr? Jer ako bude šta pogrešno, bolje da propadne 5 nego 25. Big Grin

Takođe, to bi dobro bilo kako bi se isprobali recepti koji sadrže samo jedan slad i jedan hmelj? Kako bih osjetio okus. Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
teoretski možeš to raditi, ima ljudi koji kuhaju i takve male ture. međutim 5 litara je stvarno malo. dosta će ti piva otići na uzorke za mjerenje FG-a i na sam talog od kvasca i tesko da ces izaci sa vise od 6-7 flasa.....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
@musice - a da se u prvi post doda jos pravljenje startera, da se ostali postovi pobrisu i tema zakljuca? Ja ovu temu uvijek koristim kad kuham pivo kao podsjetnik pored recepta da nesto ne zaboravim.

Samo mojih $0.02

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
ne znam, neću da sam odrađujem ništa dok se još bar nekoliko ljudi ne složi. ovi ostali postovi nisu mi baš za brisanja jer ima nekih korisnih stvari, ali se tema može razdvojiti da se ostali postovi stave pod neki drugi naslov u neku drugu temu a da početni post ostane zajedno sa postom o pravljenju startera....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
3. korak - Hladjenje, na koje se sve nacine moze izvrsiti? na koji nacin svi vi to radite? trenutno nemam bas 10.000 din za ovo:

http://www.mojepivo.com/oprema/hladjenje.html
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Proizvodnja domaćeg piva korak po korak
Pa napravi hladnjak sam. Jeftinije ce te izaci sigurno. Koliko je 10k dinara u eurima?

Uglavnom, hladjenje ti je jako bitno i nemoj podcijeniti ovaj korak.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find OdgovoriForum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools