Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dnevnik jednog pivara u nastajanju
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
This post was last modified: 11.06.2018 12:53 by mirren.
Drugovi pivari, pomagajte. Jedna tura je skuhana, ali javio mi se neki vjerovatno off flavour. neki koji su probali kazu da lici na hlor, meni opet malo vise lici na neki deterdzent, kao i jos nekima koji su probali. Citao sam da bi to moglo biti od visoke temperature fermentiranja, koja se kod mene klretala od 21C na početku, do nekih 23C na kraju.

Eh sad, s obzirom da je prva tura vec flasirana, tu vjerovatno nema pomoci. Interesuje me sad druga tura, koja trenutno fermentira. Doslo je do nekog kurslusa, i temp je jutros bila 25C u prostoriji, a proslo je 8 dana. Imal joj spasa? Ima li nesto sto mogu sad uradit da je spasim na kraju?

I je li ovome doprinosi samo tempreratura fermentacije? Moze li StarSan tome doprinijeti ikako?

[Image: d36b7d2ccb14372e09b568307bc93207.jpg]
Find Odgovori
zlimfur Online
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,041
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
meni to zvuci ko da se radi o fenolima, mada ne znam odakle bi ih mogo dobiti. temperatura fermentacije ti je u svakom slucaju jako visoka, pogotovu ako si radio sa peticom (us-05), pokusaj to oboriti (trpaj zaledjene flase oko fermentora, ako nemas drugih opcija).
WWW Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 289
Joined: Aug 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 18
Primio 6 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
This post was last modified: 11.06.2018 01:30 by svestenik.
(11.06.2018 12:49 )mirren Wrote:  Drugovi pivari, pomagajte. Jedna tura je skuhana, ali javio mi se neki vjerovatno off flavour. neki koji su probali kazu da lici na hlor, meni opet malo vise lici na neki deterdzent, kao i jos nekima koji su probali. Citao sam da bi to moglo biti od visoke temperature fermentiranja, koja se kod mene klretala od 21C na početku, do nekih 23C na kraju.

Eh sad, s obzirom da je prva tura vec flasirana, tu vjerovatno nema pomoci. Interesuje me sad druga tura, koja trenutno fermentira. Doslo je do nekog kurslusa, i temp je jutros bila 25C u prostoriji, a proslo je 8 dana. Imal joj spasa? Ima li nesto sto mogu sad uradit da je spasim na kraju?

I je li ovome doprinosi samo tempreratura fermentacije? Moze li StarSan tome doprinijeti ikako?

Kakvu si vodu koristio za kuhanje ? Da li si pustio da ostoji ili si kuhao sa vodom direktno iz vodovoda ?
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Nazalost, sa česme, ali nije prenocila. U drugoj turi sam to ispravio.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 289
Joined: Aug 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 18
Primio 6 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Moguce da je to hlor iz vode.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,582
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
This post was last modified: 11.06.2018 02:20 by Stane.
Klorofenoli u kombinaciji sa fusel alkoholima ( vec na mirisu izbija alkohol), tu nema spasa.
Ova druga će sigurno imati fusel alkohole i fenole, na žalost ni tu se ništa ne može napraviti, star-san nema veze sa tim problemima.
U svakom slučaju ponesi na Majevicu
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Potvrdili ste moje strahove Angry Ali makar niko ne reče da prospem u potok drinking-beer
Find Odgovori
zlimfur Online
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,041
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(11.06.2018 02:51 )mirren Wrote:  Potvrdili ste moje strahove Angry Ali makar niko ne reče da prospem u potok drinking-beer

bolja ti je opcija bilo kakva izvorska voda, nego cesmovaca. u izvorskoj vodi, ako ima baja i to, ubices ih kuhanjem od 60 min.

a hlora nema sigurno. jedino se cuvaj teskih metala i to.. Wink
WWW Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 289
Joined: Aug 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 18
Primio 6 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
This post was last modified: 11.06.2018 04:26 by svestenik.
Kolege ce mi oprostiti sto linkujem post sa komsijskog foruma umjesto pisanja. Tu je jednostavno objasnjeno dosta stvari oko offova.

APA - Najčešći problemi i kako ih izbjeći
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,582
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(11.06.2018 04:23 )svestenik Wrote:  Kolege ce mi oprostiti sto linkujem post sa komsijskog foruma umjesto pisanja. Tu je jednostavno objasnjeno dosta stvari oko offova.

APA - Najčešći problemi i kako ih izbjeći
Da kako je to naš Zlatni Poljo lijepo objasnio, možda bude i na druženju na Majevici pa će se i u živo moći dosta naučitibeer
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(11.06.2018 05:22 )Stane Wrote:  
(11.06.2018 04:23 )svestenik Wrote:  Kolege ce mi oprostiti sto linkujem post sa komsijskog foruma umjesto pisanja. Tu je jednostavno objasnjeno dosta stvari oko offova.

APA - Najčešći problemi i kako ih izbjeći
Da kako je to naš Zlatni Poljo lijepo objasnio, možda bude i na druženju na Majevici pa će se i u živo moći dosta naučiti
U svakom slucaju fantastican post, a ono sto bih ja svakako dodao to su voda i pH. Bez odgovarajuce vode, koja ne sadrzi klor ni u tragovima te pH komine u odgovarajucim granicama 5.2 do 5.6 tesko da ce neko napraviti vrhunsko pivo. Ovo se posebno odnosi na piva koja su osjetljiva kao sto su lageri, ape itd...

Ljudi cesto koriste cesmovacu, a moje misljenje je da je iz nje jako tesko izbaciti klor i da je takva voda najgori moguci izbor za pivo. Postoje neke metode tretiranja cesmovace ali koliko je to efikasno je upitno. Cista izvorska voda ili tretirana RO filterima je prvi korak ga pravljenje dobrog piva.

Kao i obicno, iz svega navedenog jasno je da je kljucno za dobro pivo sve procedure ispostovati do maksimuma inace na proizvodu se sve vidi.
WWW Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(12.06.2018 09:00 )danny_boy Wrote:  
(11.06.2018 05:22 )Stane Wrote:  
(11.06.2018 04:23 )svestenik Wrote:  Kolege ce mi oprostiti sto linkujem post sa komsijskog foruma umjesto pisanja. Tu je jednostavno objasnjeno dosta stvari oko offova.

APA - Najčešći problemi i kako ih izbjeći
Da kako je to naš Zlatni Poljo lijepo objasnio, možda bude i na druženju na Majevici pa će se i u živo moći dosta naučiti
U svakom slucaju fantastican post, a ono sto bih ja svakako dodao to su voda i pH. Bez odgovarajuce vode, koja ne sadrzi klor ni u tragovima te pH komine u odgovarajucim granicama 5.2 do 5.6 tesko da ce neko napraviti vrhunsko pivo. Ovo se posebno odnosi na piva koja su osjetljiva kao sto su lageri, ape itd...

Ljudi cesto koriste cesmovacu, a moje misljenje je da je iz nje jako tesko izbaciti klor i da je takva voda najgori moguci izbor za pivo. Postoje neke metode tretiranja cesmovace ali koliko je to efikasno je upitno. Cista izvorska voda ili tretirana RO filterima je prvi korak ga pravljenje dobrog piva.

Kao i obicno, iz svega navedenog jasno je da je kljucno za dobro pivo sve procedure ispostovati do maksimuma inace na proizvodu se sve vidi.
Narucio sam u vodovodu da mi dostave analizu vode, pa cu onda odatle krenut, nabavit pH štapiće, mlijecnu kiselinu pa cemo vidjet. A prekosutra dolazi i STC 1000, pa ce se valjda prekinut crni niz. A ove pive sa fuselima cu ostavit da leze mjesecima, pisu po forumima da to zna pomoc. Hvala svima na odgovorima.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools