Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(12.06.2018 05:21 )mirren Wrote:  A ove pive sa fuselima cu ostavit da leze mjesecima, pisu po forumima da to zna pomoc.

Ne bih se previše nadao na tvome mjestu. Nama su stajale par mjeseci, i malo se stanje popravilo, ali opet se osjetilo...

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Proizveo sam svoje prvo sour pivo. Doduše, bilo je slucajno, pa ćemo ga nazvat fucking infekcija. Eh, kad smo vec kod toga, interesuje me jel to OK za pit? Jako je blaga kiselost, tek malo pecka po jeziku, ne smrdi i osjeti se blaga hmeljna aroma...

Malo sam istražio i moguće da je brettanomyces, s obzirom da je fermentiralo i na 25 ili 26°C. Moguce je, doduse, i da je nešto drugo, pa cisto da provjerim s iskusnijim kolegama.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(07.07.2018 06:11 )mirren Wrote:  Proizveo sam svoje prvo sour pivo. Doduše, bilo je slucajno, pa ćemo ga nazvat fucking infekcija. Eh, kad smo vec kod toga, interesuje me jel to OK za pit? Jako je blaga kiselost, tek malo pecka po jeziku, ne smrdi i osjeti se blaga hmeljna aroma...

Malo sam istražio i moguće da je brettanomyces, s obzirom da je fermentiralo i na 25 ili 26°C. Moguce je, doduse, i da je nešto drugo, pa cisto da provjerim s iskusnijim kolegama.

Ja to ne bih pio, a ti kako hoces. Ko zna sta se razvilo unutra, a da je bretta male su sanse (skoro nikakve).
WWW Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 523
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 17 zahvala u 17 postu/ova
Location: Zadar
Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Slazem se sa dannyem, tesko da je bretta u pitanju.
Al ako hoćeš piti, pasteriziraj pivo i deri.
Javi koje su bile nuspojave Smile

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Treca tura je u skrinji na fermentaciji. Temp u fermentoru je 19 stepeni, a pitching sam uradio na 18C. Jutros kad sam otvorio skrinju, baloncici su izlazili na airlock i cinilo se da sve radi normalno ali kad sam spustio glavu malo u frizider, da snimim situaciju, sasjeko me nekakav jaaak miris, pravo neugodan, ujede za pluća pa me interesuje da li bi to mogao biti CO2, posto je skrinja prilično dobro zatvorena ili je ipak naznaka nekog belaja u fermentoru?

Sent from my Z2 Pro using Tapatalk
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,582
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(01.08.2018 08:30 )mirren Wrote:  Treca tura je u skrinji na fermentaciji. Temp u fermentoru je 19 stepeni, a pitching sam uradio na 18C. Jutros kad sam otvorio skrinju, baloncici su izlazili na airlock i cinilo se da sve radi normalno ali kad sam spustio glavu malo u frizider, da snimim situaciju, sasjeko me nekakav jaaak miris, pravo neugodan, ujede za pluća pa me interesuje da li bi to mogao biti CO2, posto je skrinja prilično dobro zatvorena ili je ipak naznaka nekog belaja u fermentoru?

Sent from my Z2 Pro using Tapatalk
To je co2, ne sikiraj se:thumbsup:
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(01.08.2018 10:02 )Stane Wrote:  
(01.08.2018 08:30 )mirren Wrote:  Treca tura je u skrinji na fermentaciji. Temp u fermentoru je 19 stepeni, a pitching sam uradio na 18C. Jutros kad sam otvorio skrinju, baloncici su izlazili na airlock i cinilo se da sve radi normalno ali kad sam spustio glavu malo u frizider, da snimim situaciju, sasjeko me nekakav jaaak miris, pravo neugodan, ujede za pluća pa me interesuje da li bi to mogao biti CO2, posto je skrinja prilično dobro zatvorena ili je ipak naznaka nekog belaja u fermentoru?

Sent from my Z2 Pro using Tapatalk
To je co2, ne sikiraj se:thumbsup:

Pod pritiskom C02 vani izlaze razni mirisi, kod tebe je to vjerovatno neka kombinacija mirisa frižidera i produkata fermentacije. Ništa to ne znači...samo strpljivo..
WWW Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
(01.08.2018 10:49 )danny_boy Wrote:  
(01.08.2018 10:02 )Stane Wrote:  
(01.08.2018 08:30 )mirren Wrote:  Treca tura je u skrinji na fermentaciji. Temp u fermentoru je 19 stepeni, a pitching sam uradio na 18C. Jutros kad sam otvorio skrinju, baloncici su izlazili na airlock i cinilo se da sve radi normalno ali kad sam spustio glavu malo u frizider, da snimim situaciju, sasjeko me nekakav jaaak miris, pravo neugodan, ujede za pluća pa me interesuje da li bi to mogao biti CO2, posto je skrinja prilično dobro zatvorena ili je ipak naznaka nekog belaja u fermentoru?

Sent from my Z2 Pro using Tapatalk
To je co2, ne sikiraj se

Pod pritiskom C02 vani izlaze razni mirisi, kod tebe je to vjerovatno neka kombinacija mirisa frižidera i produkata fermentacije. Ništa to ne znači...samo strpljivo..
Uh, dobro je Smile Al udara u glavu momacki. Zivjeli

Sent from my Z2 Pro using Tapatalk
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Dnevnik jednog pivara u nastajanju
Pozdrav, pivari.

Planiram kuhat jednu predizbornu u subotu, pa sam htio da vidim s vama imate li kakve primjedbe/prijedloge na recept. Vec sam kuhao nekoliko tura (ovo je mislim peta), ali dosad je bio Cascade umjesto Centenniala, ali manje-vise to je bilo to. Columbus sam na 10 minuta ubacio čisto da vidim hocul ga prepoznat u pivu. A ostat će mi 10 grama, pa da ne čeka narednu turu.

Boil Size: 46,56 l
Post Boil Volume: 40,56 l
Batch Size (fermenter): 38,00 l
Bottling Volume: 37,50 l
Estimated OG: 1,058 SG
Estimated Color: 15,4 EBC
Estimated IBU: 53,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 71,8 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
8,50 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC)
0,90 kg Barley, Flaked (3,3 EBC)
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC)
0,30 kg Vienna Malt (6,9 EBC)
0,30 kg Munich Malt (17,7 EBC)
20,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 50,0 min
30,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 30,0 min
20,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 20,0 min
10,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 10,0 min
60,00 g Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min
2 pkg SAFALE US-05

Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 10,50 kg
----------------------------
Mash In Add 28,79 l of water at 74,9 C 66,7 C 60 min
Sparge: Drain mash tun Batch sparge with 2 steps (14,49l, 14,49l) of 75,6 C water
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools