Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Oko fermentacije
Mister No Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 7
Joined: May 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 5
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
Oko fermentacije
Pre svega pozdrav svima, pocinjem uskoro sa kuvanjem prvog piva i imam jednu nedoumicu. Naime fermentore bih drzao u podrumu gde je temperatura 19 stepeni, medjutim ne bih punio boce u podrumu jer je dosta prasnjav i plasim se da ne zagadim pivo te bih preneo fermentore gore u stan ali se plasim muckanja.
Dilema je da li sacekati da prodje najjaca fermentacija 4/6 dana pa odmah nakon toga preneti fermentor gore u stan gde je 23 stepena, kapiram da u tom trenutku nece biti toliko mnogo taloga ili raditi nesto drugo?

Hvala unapred na bilo kakvom savetu.
Find Odgovori
zlimfur Online
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 963
Joined: May 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 32
Primio 24 zahvala u 24 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
Oko fermentacije
Ostavi fermentor u podrumu do kraja. Za pocetak 17-18 dana. Onda cold crash ako imas mogucnost, pa tek onda u stanu pretakanje I flasiranje.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
PaleAle Online
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 201
Joined: Aug 2016
Reputation: 0
Dao zahvala: 8
Primio 7 zahvala u 7 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Oko fermentacije
Ja bih nakon 14 dana prenio fermentor u stan i ostavio ga još 7-14 dana prije flaširanja.
Find Odgovori
Mister No Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 7
Joined: May 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 5
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
RE: Oko fermentacije
Nemam mogucnost za cold crash. Sad sam pronasao temu gde lik ima slican problem i zeleo je da prevozi fermentor kolima, pa mi ovo moje premestanje iz podruma gore u stan izgleda kao maciji kasalj Big Grin
Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,575
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 26 zahvala u 26 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Oko fermentacije
Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?

Upravo tako
Find Odgovori
zlimfur Online
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 963
Joined: May 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 32
Primio 24 zahvala u 24 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Oko fermentacije
(16.05.2018 09:35 )Mister No Wrote:  Nemam mogucnost za cold crash. Sad sam pronasao temu gde lik ima slican problem i zeleo je da prevozi fermentor kolima, pa mi ovo moje premestanje iz podruma gore u stan izgleda kao maciji kasalj Big Grin
Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?

ako nemaš opciju da kold-kreširaš, onda nakon 8-9 dana premjesti u stan i poslije još 10ak dana pakuj. Wink
WWW Find Odgovori
Mister No Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 7
Joined: May 2018
Reputation: 0
Dao zahvala: 5
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Srbija
RE: Oko fermentacije
(17.05.2018 11:46 )zlimfur Wrote:  
(16.05.2018 09:35 )Mister No Wrote:  Nemam mogucnost za cold crash. Sad sam pronasao temu gde lik ima slican problem i zeleo je da prevozi fermentor kolima, pa mi ovo moje premestanje iz podruma gore u stan izgleda kao maciji kasalj Big Grin
Zar ne bi bilo bolje da se to premestanje obavi nakon najburnijeg dela, pa da ima vise vremena da se slegne gore?

ako nemaš opciju da kold-kreširaš, onda nakon 8-9 dana premjesti u stan i poslije još 10ak dana pakuj. Wink

HVala svima...uskoro nova pitanja Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools