Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


"Sta se kuha, komsija?"
Darioza Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
"Sta se kuha, komsija?"
Nakon tri godine suplje price o tome kako cu kuhati svoje pivo, pa do dva mjeseca skupljanja opreme, dosao i taj dan da se skuha prva tura. Aurora Ale je isla sa Amarillom umjesto Cascade.

Uglavnom, OG je otisao ispod granice, bio je 1.043. Prema gospodinu Beersmith-u trebao je biti 1.053. Ukomljavao sam 5kg slada sa 15l vode na 67.5°, i ispirao jednom sa 18l na 75°C. Na receptu je bilo dva puta ispiranje, ako se ne varam i ako sam dobro skontao. Hajd reko da sebi pojednostavim, kad me vec trema uhvatila ??

Imao sam i situaciju pri rehidraciji kvasca. Majstor je cijelu posudu, odnosno staklenu casu skoro cijelu umotao u foliju. Jos kad sam vidio da je staklena casa od Cockte. Pa to koliko je debelo, ne puca kad na beton padne. To je sve dramaticno usporilo hladjenje prokuhale vode, a reciprocno ubrzalo moj pritisak i zivce. Ja ne znam jel sad problem sto je u fermentoru skuhana sladovina dugo cekala na njegovo visocanstvo, kvasac.

U nadi da ce ovo sto sam skuhao postat' pivo, a da ce se ledja do sutra barem malo oporavit, laka vam noc. Zednih dusa pun je red. Valjda ih necu razocarati. Pivili.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,582
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: "Sta se kuha, komsija?"
(29.05.2018 11:12 )Darioza Wrote:  Nakon tri godine suplje price o tome kako cu kuhati svoje pivo, pa do dva mjeseca skupljanja opreme, dosao i taj dan da se skuha prva tura. Aurora Ale je isla sa Amarillom umjesto Cascade.

Uglavnom, OG je otisao ispod granice, bio je 1.043. Prema gospodinu Beersmith-u trebao je biti 1.053. Ukomljavao sam 5kg slada sa 15l vode na 67.5°, i ispirao jednom sa 18l na 75°C. Na receptu je bilo dva puta ispiranje, ako se ne varam i ako sam dobro skontao. Hajd reko da sebi pojednostavim, kad me vec trema uhvatila ??

Imao sam i situaciju pri rehidraciji kvasca. Majstor je cijelu posudu, odnosno staklenu casu skoro cijelu umotao u foliju. Jos kad sam vidio da je staklena casa od Cockte. Pa to koliko je debelo, ne puca kad na beton padne. To je sve dramaticno usporilo hladjenje prokuhale vode, a reciprocno ubrzalo moj pritisak i zivce. Ja ne znam jel sad problem sto je u fermentoru skuhana sladovina dugo cekala na njegovo visocanstvo, kvasac.

U nadi da ce ovo sto sam skuhao postat' pivo, a da ce se ledja do sutra barem malo oporavit, laka vam noc. Zednih dusa pun je red. Valjda ih necu razocarati. Pivili.

Čestitke na prvoj turibeer
Sve to izgleda OK, nikoga razočarati nećešWink
Jedino to nije aurora ale, nego amarillo aleBig Grin
Find Odgovori
Darioza Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: "Sta se kuha, komsija?"
(30.05.2018 06:06 )Stane Wrote:  
(29.05.2018 11:12 )Darioza Wrote:  Nakon tri godine suplje price o tome kako cu kuhati svoje pivo, pa do dva mjeseca skupljanja opreme, dosao i taj dan da se skuha prva tura. Aurora Ale je isla sa Amarillom umjesto Cascade.

Uglavnom, OG je otisao ispod granice, bio je 1.043. Prema gospodinu Beersmith-u trebao je biti 1.053. Ukomljavao sam 5kg slada sa 15l vode na 67.5°, i ispirao jednom sa 18l na 75°C. Na receptu je bilo dva puta ispiranje, ako se ne varam i ako sam dobro skontao. Hajd reko da sebi pojednostavim, kad me vec trema uhvatila ??

Imao sam i situaciju pri rehidraciji kvasca. Majstor je cijelu posudu, odnosno staklenu casu skoro cijelu umotao u foliju. Jos kad sam vidio da je staklena casa od Cockte. Pa to koliko je debelo, ne puca kad na beton padne. To je sve dramaticno usporilo hladjenje prokuhale vode, a reciprocno ubrzalo moj pritisak i zivce. Ja ne znam jel sad problem sto je u fermentoru skuhana sladovina dugo cekala na njegovo visocanstvo, kvasac.

U nadi da ce ovo sto sam skuhao postat' pivo, a da ce se ledja do sutra barem malo oporavit, laka vam noc. Zednih dusa pun je red. Valjda ih necu razocarati. Pivili.

Čestitke na prvoj turibeer
Sve to izgleda OK, nikoga razočarati nećešWink
Jedino to nije aurora ale, nego amarillo aleBig Grin

Hvala, Stane legendo. Reci cu onda komsiji da nije dobro čuo kad sam mu reko koje je pivo Big GrinBig Grin
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: "Sta se kuha, komsija?"
ako si fermentor držao zatvoren dok se voda za kvasac hladila, i nije ništa upalo u njega, ne beri brigu.
očekujem flaširanje za 15tak dana Smile

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,042
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: "Sta se kuha, komsija?"
taman za majevice da se proba, malo mlado, ali nema veze, popice se.. Big Grin
WWW Find Odgovori
dreamy Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Hrvatska
RE: "Sta se kuha, komsija?"
Pozdrav,i ja sam imao istu gresku pri prvom kuhanju.Nisam imao dovoljno zagrijane vode za ispiranje to je rezultiralo malim OG i na kraju malim postotkom alkohola.Pivo nije izgubilo na okusu dapače zenski dio ekipe je odusevljen
Find Odgovori
Darioza Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: "Sta se kuha, komsija?"
This post was last modified: 05.06.2018 02:15 by Darioza.
(01.06.2018 09:40 )Pivdzija Wrote:  ako si fermentor držao zatvoren dok se voda za kvasac hladila, i nije ništa upalo u njega, ne beri brigu.
očekujem flaširanje za 15tak dana Smile

Mentoru moj dobri, zatvoren bio k'o zatvor Big Grin Jos sam stavio natpis: ''Pazi, ljut pas!'' Big Grin Big Grin Flasirat necu moci na 15-ti dan. Na putu sam, pa cu to odraditi kad se vratim. Za sada, dobro ide fermentacija. Drzim na 18, nekad ode malo ispod, ali kontam da to nije puno loše Wink

(01.06.2018 10:02 )zlimfur Wrote:  taman za majevice da se proba, malo mlado, ali nema veze, popice se.. Big Grin

Nažalost zlimfure, neću moći ''pristić'' na Majevicu. Hvala puno na pozivu, a ako nekako uspijem, posaljem logistiku po nekome iz Mostara (ukoliko netko dolazi).

(04.06.2018 07:18 )dreamy Wrote:  Pozdrav,i ja sam imao istu gresku pri prvom kuhanju.Nisam imao dovoljno zagrijane vode za ispiranje to je rezultiralo malim OG i na kraju malim postotkom alkohola.Pivo nije izgubilo na okusu dapače zenski dio ekipe je odusevljen

Pozdrav, dreamy. Pa i najvažnije mi je da mi se ženi svidi pivo Wink Kolko sam joj cipela izbacio iz ostave da smjestim opremu i ubacim fermentor, druge mi nema Big Grin Big Grin Big Grin
Find Odgovori
Darioza Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 17
Joined: Jul 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
RE: "Sta se kuha, komsija?"
E ovako... U utorak na 21.dan fermentacije, otvorim fermentor i jetra mi fino zaigra od radosti zbog onoga sto su oci vidjele. A i lijepo je mirisalo, na jabuku. A kazem lijepo mirisalo, jer kad sam procitao da je to neki česti off flavor u pivu kojeg izaziva ''acetaldehyde''. Muko moja Wink FG je takodjer jako nizak, 1.004. Pa me je i to onako, dotuklo Wink Elem, jos nisam flasirao zbog obaveza, pa to planiram raditi sada za vikend. Pivili!

http://volimpivo.ba/gallery/1/1031_22_06...57_08.jpeg
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,042
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
"Sta se kuha, komsija?"
Zelena jabuka je cest of ukus kod jako mladog piva. Daj mu vremena I trebalo bi u potpunosti nestati..

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: "Sta se kuha, komsija?"
ovo što zlimfur reče.

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
prokrustMd Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 25
Joined: Sep 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 6
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Modriča
RE: "Sta se kuha, komsija?"
Ja dvije-tri sedmice ganjam recept za prvo pivo i već počinjem luditi.Koji god recept odlučim,u oldbidzu nema barem 40% sirovina. A pošto sam potpuni početnik,ne znam ni koji bi zamjenski sastojci odgovarali receptu. Možete li mi preporučiti neki recept sa kojim ne bih imao problema (barem u nabavci sirovina)? Koliko sam skontao iz vaših postova APA me ne bi pretjerano namučio, a inače sam ljubitelj istog, pa bih otprilike sa tim počeo.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,042
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: "Sta se kuha, komsija?"
pogledaj u receptima zombie dust klon (ne moras raditi karamelizaciju sladovine, nego ubacis 0,4 kg caramunicha - njega ima u oldbridzu) ili snpa klon (i tu isto mozes zamijeniti kristal sa nekim caramunichom, trojka bi bila mozda najbolja, aok je ima).

snpa je odlicno pivo za startati u homebrew..

---
edit: imas sad ove best sladove, ovaj karamel je sasvim dovoljan.. BEST Caramel Hell Malt
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools