Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pitching - dodavanje kvasca
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 60
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 24
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
Pitching - dodavanje kvasca
Pozdrav, pivari.

Na druženju na Majevici sam od nekoliko respektabilnih pivara dobio savjet koji dosad nisam vidio na forumu, ali nekako je ostalo nedorečeno u tehničkom dijelu, odnosno provedbi.

Znači, radi se o dodavanju kvasca u wort. Kako su mi majstori sugerisali, kvasac je najbolje dodati na temperaturi od par stepeni ispod željene temperature fermentacije, s tim da i wort i kvasac trebaju imati istu tu temperaturu. U mom slučaju trebao bih ohladiti i wort i kvasac na nekih 16 ili 17 stepeni C, pa tek onda uraditi pitching. Međutim, propustio sam pitat kako u pola sata spustiti temperaturu kvascu sa 25°C ili 27°C na ovih 17°, računajući da kvasac ne smije biti na rehidriranju duže od pola sata.

Tražio sam po forumu, ali mislim da nema teme o dodavanju kvasca, pa bih cijenio malo pomoći.
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 484
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 5
Primio 11 zahvala u 13 postu/ova
Location: citluk
RE: Pitching - dodavanje kvasca
Prokuhas decu-dvije vode,ostavis u frizider da se ohladi na zeljenu temperaturu,dodas kvasac i to je to.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,581
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pitching - dodavanje kvasca
Ohladi sladovinu u frizideru na 17c koliko god bude trebalo (naravno sto prije to bolje), kada ohladis sladovinu onda rehidriraj kvasac (kao sto je kolega rekao, prokuhaj vodu ohladi na 23-25c, dodaj kvasac, ostavi 20-30 min, ohladi na 17c I onda dodaj kvasac u sladovinu
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools