Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pitching - dodavanje kvasca
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
Pitching - dodavanje kvasca
Pozdrav, pivari.

Na druženju na Majevici sam od nekoliko respektabilnih pivara dobio savjet koji dosad nisam vidio na forumu, ali nekako je ostalo nedorečeno u tehničkom dijelu, odnosno provedbi.

Znači, radi se o dodavanju kvasca u wort. Kako su mi majstori sugerisali, kvasac je najbolje dodati na temperaturi od par stepeni ispod željene temperature fermentacije, s tim da i wort i kvasac trebaju imati istu tu temperaturu. U mom slučaju trebao bih ohladiti i wort i kvasac na nekih 16 ili 17 stepeni C, pa tek onda uraditi pitching. Međutim, propustio sam pitat kako u pola sata spustiti temperaturu kvascu sa 25°C ili 27°C na ovih 17°, računajući da kvasac ne smije biti na rehidriranju duže od pola sata.

Tražio sam po forumu, ali mislim da nema teme o dodavanju kvasca, pa bih cijenio malo pomoći.
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 484
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 5
Primio 11 zahvala u 13 postu/ova
Location: citluk
RE: Pitching - dodavanje kvasca
Prokuhas decu-dvije vode,ostavis u frizider da se ohladi na zeljenu temperaturu,dodas kvasac i to je to.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,582
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Pitching - dodavanje kvasca
Ohladi sladovinu u frizideru na 17c koliko god bude trebalo (naravno sto prije to bolje), kada ohladis sladovinu onda rehidriraj kvasac (kao sto je kolega rekao, prokuhaj vodu ohladi na 23-25c, dodaj kvasac, ostavi 20-30 min, ohladi na 17c I onda dodaj kvasac u sladovinu
Find Odgovori
mirren Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 63
Joined: Nov 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 25
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Tuzla
Pitching - dodavanje kvasca
Pivari, pomoc. Upravo sam shvatio da sam zaboravio aerirat wort. Kvasac sam ubacio jucer poslijepodne (wort 17 C, kvasac 21 C). Interesuje me je li kasno da odradim sad? Hvala.

Sent from my Z2 Pro using Tapatalk
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: Pitching - dodavanje kvasca
nemoj sada. pusti neka ide svojim tokom.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools