Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Lager, kvasac, pitching, fermentacija, dyacetil rest
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,593
Joined: Jan 2014
Reputation: 5
Dao zahvala: 3
Primio 29 zahvala u 29 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
Lager, kvasac, pitching, fermentacija, dyacetil rest
Tiče se samo lager piva.
Naime, da bi se skuhao dobar lager, puno stvari treba da se poklopi da zaista i bude dobar, ja bih se ovdje bazirao za sad samo na kvasac i fermentaciju...

Ja bih za početak postavljao pitanja, a sa raspravom da se dođe što je moguće bliže pravom odgovoru šta i kako?
1. hlađenje sladovine, na koju temperaturu ohladiti sladovinu prije ubacivanja kvasca?, a po preporukama proizvođača fermentacija treba da bude u rasponu 12-15 c?
2. koju količinu u gramima na 10 litara suhog kvasca odmjeriti za OG-1,050?
3.da li rehidrirati kvasac?, u koliko vode (prokuhane ili ne?) i na kojoj temperaturi ohlađene prije ubacivanja kvasca za rehidraciju?
3. koliko vremena rehidrirati, prije ubacivanja kvasca u sladovinu?
4.da li ubacvati kvasac (pitching), rebidrirani koji je temperature 25c u sladovinu koja je temperature recimo 12c ili čekati da se i rehidrirani kvasac spusti na 12c ili nešto treće?
5. dyacetil rest, da li temperaturu za dyacetil rest dizati pred kraj fermentacije ili kada fermentacija završi?
6. sva pitanja i odgovori dobro došlibeer
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,098
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 40 zahvala u 40 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Lager, kvasac, pitching, fermentacija, dyacetil rest
1) koliko sam procito, najbolje je ohladiti oko donje granice kvascevog raspona (ako je npr od 10-15 raspon, hladis na 11 stepeni) piciras i pustis da se digne sam na 12 stepeni. i tu kontrolises temperaturu.

2) u suhom kvascu sa dobrim rokom i nekakvom normalnom stopom odumrlih celija, trebo bi da imas oko 90 milijardi celija, ako je OG 1.050, mr. racunar kvasca veli da ti treba oko 375 milijardi, sto je oko cetiri kesice. meni se to cini malo previse. do sad sam kuho dva piva donjeg vrenja i oba puta sam radio sa 34/70 saflagerom. za turu od 25 litara sam koristio dvije kesice.. a za ovu vecu od 36, 4 kesice. ova druga je bio onaj zahmeljeni oktoberfest/märzen koji smo pili u martu u marshallu i meni licno puno bolji nego ona prva tura. mislim da je ovdje bolje napraviit overpitch.
WWW Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,593
Joined: Jan 2014
Reputation: 5
Dao zahvala: 3
Primio 29 zahvala u 29 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Lager, kvasac, pitching, fermentacija, dyacetil rest
(19.11.2018 11:16 )zlimfur Wrote:  1) koliko sam procito, najbolje je ohladiti oko donje granice kvascevog raspona (ako je npr od 10-15 raspon, hladis na 11 stepeni) piciras i pustis da se digne sam na 12 stepeni. i tu kontrolises temperaturu.

2) u suhom kvascu sa dobrim rokom i nekakvom normalnom stopom odumrlih celija, trebo bi da imas oko 90 milijardi celija, ako je OG 1.050, mr. racunar kvasca veli da ti treba oko 375 milijardi, sto je oko cetiri kesice. meni se to cini malo previse. do sad sam kuho dva piva donjeg vrenja i oba puta sam radio sa 34/70 saflagerom. za turu od 25 litara sam koristio dvije kesice.. a za ovu vecu od 36, 4 kesice. ova druga je bio onaj zahmeljeni oktoberfest/märzen koji smo pili u martu u marshallu i meni licno puno bolji nego ona prva tura. mislim da je ovdje bolje napraviit overpitch.
1. ja se sa svim slažem
2. za 20 litara og 1,050, mislim da svi proizvođači suhih kvasaca preporučuju količinu od 10gr na 10 litara, po tom za 20 litara treba 20gr odnosno dvije vrećice suhog kvasca
Moje iskustvo kaže da ovaj način daje najbolje rezultate, sad imam na fermentaciji lager i ubacio sam fermolager w koji bi trebao biti klon 34/70 za sad fenomenalno radi
Kod tekućih kvasaca je drugačije
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 532
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 18 zahvala u 18 postu/ova
Location: Zadar
Lager, kvasac, pitching, fermentacija, dyacetil rest
Jedan odličan članak vezano za lagerovanje
http://brulosophy.com/methods/lager-method/


Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools