Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Recept - misljenja
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Jan 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Recept - misljenja
This post was last modified: 24.04.2019 07:06 by raka.
Vjerovatno postajem dosadan, ali tako je kako je, imam milion pitanja, pa se i suzdrzavam malo HuhHuh
Trenutno glavna nedoumica...voda.
Radicu sa cesmovacom, samo cu je ostaviti preko noci da hlor ispari.

Ovo je analiza vode:
Kalcijum Ca= 75 mg Ca/L (+/- 5 mg Ca/L)
Magnezijum Mg= 7-11 mg Mg/L
Natrijum Na= 1,5-3 mg Na/L
Hloridi (Cl-)= 10 mg Cl-/L
Rezidualni hlor= 0,4-0,5 mg Cl2/L
Sulfati SO42-= 25-30 mg SO42-/L
Bikarbonati HCO3- = 230-250 mg HCO3- /L
pH vrijednost= oko 7,7

S obzirom da jos necu ici sa podesavanjem vode u smislu dodavanja dodataka, htio bih samo spustiti pH masha jer mi EZ kaze da je procjenjeni ph 5,8. Cekam da mi stigne pH metar, pa me interesuje ukoliko ne stigne do dana kad smo planirali kuvanje, da li ista radim po tom pitanju ili da samo ostavim pa kako bude? Trenutno nemam ni mlijecnu ni fosfornu kiselinu pa me interesuje koliko je sircetna / limunska kiselina dobro/lose rjesenje u nedostatku mlijecne ili fosforne? Negdje sam na forumu procitao da je neko koristio sircetnu, ali nisma nasao u kom omjeru u odnosu na mlijecnu.
Imate li kakva prijedlog?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
Recept - misljenja
Meni ova voda izgleda ok, skoro da je idealna za APE ili cak IPE bez prilagodbe s tim da ces vjerovatno dobiti pH min 5.8 a maksimalni preporuceni je 5.6. Kada bi mogao dodati nekih 4ml mlijecne kiseline bilo bi idealno. Ne bih ja dodavao druge kiseline, ljudi svasta dodaju ali pitanje je kakva piva ispadnu. Nemoj uvijek vjerovati subjektivnom sudu ako neko kaze da je dodao i da nema razlike (mozda je ok ali trebaju i drugi dati svoj sud da li je takvo pivo ok).
WWW Find Odgovori
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Jan 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Recept - misljenja
Naravno, apsolutno se slazem oko ovoga za dodavanje. Problem je sto trenutno nemam mlijecne kiseline. Iz tog razloga sam pitao. Znaci samo da ostavim vodu preko noci zbog hlora?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Recept - misljenja
(24.04.2019 08:31 )raka Wrote:  Naravno, apsolutno se slazem oko ovoga za dodavanje. Problem je sto trenutno nemam mlijecne kiseline. Iz tog razloga sam pitao. Znaci samo da ostavim vodu preko noci zbog hlora?
I to odlezavanje preko noci da se ispari klor je vrlo moguce mit. Mislim da sam nekad citao o nekom testiranju vode da li se ispari klor nakon odlezavanja i da je zakljucak bio da se ne izgubi i nakon vise dana. Ne drzi me za rijec... Jedino sigurno je da voda prokuha i da kuha neko vrijeme (nekih 15-tak min). Ovo nije lako izvesti za vece ture. Ja sam nabavio tds metar (kosta nekoliko dolara) i zatim provjerio vise prirodnih izvorista i uspio sam pronaci vrelo koje ima 25ppm do 45ppm (naisao sam i druga koja imaju 250ppm, zatim 125ppm). To je zbir svih otopljenih minerala, i dobar je indikator o kako tvrdoj vodi se radi. To sve zavisi iz kojih dubina i kroz koje vrste stijena voda prolazi. Onda za takvu vodu dodam minerale u zavisnosti od stila piva. Klor u pivu je jedan od glavnih neprijatelja dobrog piva, i osjeti se jasno u svakom pivu koje je pravljeno sa takvom vodom.
WWW Find Odgovori
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Jan 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Recept - misljenja
OK. Hvala za info u svakom slucaju. Dobro je znati. S obzirom da ne pravim velike ture, 50ak litara, nije mi problem prokuhati vodu. S obzirom da trenutno ne planiram prilagodjavati vodu dodacima, da li cu prokuhavanjem vode poremetiti pocetni hemijski sastav vode?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Recept - misljenja
(24.04.2019 09:14 )raka Wrote:  OK. Hvala za info u svakom slucaju. Dobro je znati. S obzirom da ne pravim velike ture, 50ak litara, nije mi problem prokuhati vodu. S obzirom da trenutno ne planiram prilagodjavati vodu dodacima, da li cu prokuhavanjem vode poremetiti pocetni hemijski sastav vode?

Neće, osim što će ti se tako razbiti bikarbonati te će se sleći na dno (to je tzv kamenac). Bikarbonati su u stvari privremena tvrdoća vode. Na ovaj način će se izgubiti do četvrtina bikarbonata, što će u tvom slučaju dovesti do pada pH u pivu. Bikarbonati povećavaju pH. Vrlo je moguće da ćeš na taj način dobiti odgovarajući pH komine bez ikakvih dodataka. Samo vodi računa da se nakon kuhanja sve malo slegne, i onda pretočiš vodu vodeći računa da ostane što više taloga.
WWW Find Odgovori
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Jan 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Recept - misljenja
This post was last modified: 03.05.2019 12:12 by raka.
Ljudi sta mislite o Chinook single hop APA? Recimo nesto slicno kao ovaj Cascade APA sa prve stranice?
Find Odgovori
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Jan 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Recept - misljenja
Planiram kuvati jednu turu od nekih ostataka slada, da se ne baci Smile
Od hmeljeva pored chinooka imam jos cascade, amarillo, auroru i magnum. Mislio sam napraviti single hop cisto da vidim kakav je chinook, ali ako imate neki prijedlog, slobodno...

Svaki savjet/kritika je dobrodosla.

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26.92 L
Post Boil Volume: 22.92 L
Batch Size (fermenter): 21.00 L
Bottling Volume: 19.00 L
Estimated OG: 1.052 SG
Estimated Color: 12.8 EBC
Estimated IBU: 38.0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Est Mash Efficiency: 78.6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU Volume
3.25 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 1 66.7 % 2.12 L
0.80 kg Munich Malt (17.7 EBC) Grain 2 16.4 % 0.52 L
0.60 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) Grain 3 12.3 % 0.39 L
0.22 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39.4 EBC) Grain 4 4.5 % 0.14 L
10.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 30.0 min Hop 5 11.3 IBUs -
20.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 15.0 min Hop 6 14.6 IBUs -
5.00 g Irish Moss (Boil 10.0 mins) Fining 7 - -
20.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 5.0 min Hop 8 5.9 IBUs -
50.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 2.0 min Hop 9 6.2 IBUs -
1.0 pkg Empire Ale (Mangrove Jack's #M15) Yeast 10 - -
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,654
Joined: Jan 2014
Reputation: 5
Dao zahvala: 3
Primio 32 zahvala u 32 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Recept - misljenja
This post was last modified: 27.05.2019 10:16 by Stane.
(27.05.2019 09:39 )raka Wrote:  Planiram kuvati jednu turu od nekih ostataka slada, da se ne baci Smile
Od hmeljeva pored chinooka imam jos cascade, amarillo, auroru i magnum. Mislio sam napraviti single hop cisto da vidim kakav je chinook, ali ako imate neki prijedlog, slobodno...

Svaki savjet/kritika je dobrodosla.

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26.92 L
Post Boil Volume: 22.92 L
Batch Size (fermenter): 21.00 L
Bottling Volume: 19.00 L
Estimated OG: 1.052 SG
Estimated Color: 12.8 EBC
Estimated IBU: 38.0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Est Mash Efficiency: 78.6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU Volume
3.25 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 1 66.7 % 2.12 L
0.80 kg Munich Malt (17.7 EBC) Grain 2 16.4 % 0.52 L
0.60 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) Grain 3 12.3 % 0.39 L
0.22 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39.4 EBC) Grain 4 4.5 % 0.14 L
10.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 30.0 min Hop 5 11.3 IBUs -
20.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 15.0 min Hop 6 14.6 IBUs -
5.00 g Irish Moss (Boil 10.0 mins) Fining 7 - -
20.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 5.0 min Hop 8 5.9 IBUs -
50.00 g Chinook [12.00 %] - Boil 2.0 min Hop 9 6.2 IBUs -
1.0 pkg Empire Ale (Mangrove Jack's #M15) Yeast 10 - -
Chinook je super hmelj ali u kombinaciji, ako baš hoćeš da vidiš kako izgleda idi single, ali imaš jako dobru konbinaciju hmeljeva s obzirom da ideš na hoop bursting (bez suhog hmelhenja , 5gr po litri je sasvim ok ali kada bi još na suhom hmeljenju ubacio 3gr po litri to bi bio super pale ale), ja bih ovako za isti ibu:
30min chinook+cascade+amarillo
5 min cascade+amarillo
3 min chinook
0 min cascade+amarillo
Mangrowe ne bih koristio zbog nepouzdanosti, Us-05 nikada nije izdao.
Find Odgovori
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Jan 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Recept - misljenja
Upravo sam htio pitati za suvo hmeljenje. Koja kombinacija i koje kolicine, a da se dobije hmeljna bombica?
Mangrowe mi je ostao, pa sam ga htio iskoristiti.
Mozes li napisati koje kolicine hmeljeva bi stavio, ovo sto si naveo kako bi ti radio?
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,654
Joined: Jan 2014
Reputation: 5
Dao zahvala: 3
Primio 32 zahvala u 32 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Recept - misljenja
This post was last modified: 27.05.2019 10:28 by Stane.
10gr chinook
20gr cascade
30gr amarillo
Find Odgovori
raka Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 51
Joined: Jan 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 3
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Recept - misljenja
OK, probacu kako si savjetovao pa cemo vidjeti. Hvala na savjetima
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools