Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Rehidracija suhog kvasca I aeracija sladovine za isti
zlimfur Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,252
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 49 zahvala u 49 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
Rehidracija suhog kvasca I aeracija sladovine za isti
U par tura mi se zadesilo da tecni kvasci nisu bili ok, I onda sam stvar popravljo sa suhim, direkt u fermentor, bez rehidracije.

Poslije sam se zainteresovo za tu temu, jer u pivu nisam primijetio nikakve razlike u odnosu na ture gdje sam rehidriro kvasac.

Aeracija sladovine ima efekta I to se primijeti. Fermentacija definitivno brze krene. Medjutim, postoji studija koja kaze da zbilja brze krene, ali se onda jako uspori. Usporedili su to ko kad covjek pojede nesto slatko. Spici ga energija, ali vrlo brzo ga obori I poslije bi odmorio malo.. Wink

Naravno, ovo kad se radi sa suhim kvascem.

Evo I odgovarajuci video na tu temu:

https://youtu.be/JInakA5L864

Trenutno imam na fermentaciji rye apa (brauwerstatt nottingham kvasac) I american lager lallemand nottingham kvasac. Kod oba piva sam odlucio isprobati da ne radim ni rehidraciju ni aeraciju.

American lager je fermentiro na 16 stepeni I bio je gotov za 6 dana.

Rye apa 7. dan nije bila gotova (tek je bila na 1.020), fermentirala na 16.5, pa sam poveco za jedan stepen. Sutra cu izmjeriti, mislim da je 11. dan..



Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
ninoid Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Mar 2019
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Zadar
RE: Rehidracija suhog kvasca I aeracija sladovine za isti
Po nekim tvorničkim uputama suhi kvasac nije potrebno ozračivati jer u sebi ima dovoljno kisika za početak fermentacije.

Ja uvijek koristi samo suhe kvasce, većinom Fermentisove, bez rehidracije uz oksidiranje lopaticom desetak sekundi i fermentacija počne u roku od 4 do 8 sati (brže kod jačih piva) i odradi bez problema. Primjerice, US-05 mi većinom ima atenuaciju oko 70% pa sam jednom probao oksidirati 5 minuta misleći da će imati veću atenuaciju ako dobije više kisika, ali nije bilo razlike. Primjerice, BE-134 i WB-06 imaju bez problema i do 90%.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools