Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Domaće vino
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
Domaće vino
Evo da ja otvorim temu oko domaćeg vina. kako pravim i pivo i vino mogu reći da je vino lakše napraviti samo se treba kao i kod piva pridržavati pravila.

Mogu za prvi put napisati nešto o uopštenoj proizvodnji i klasifikaciji vina. a kasnije ćemo preći na konkretne stvari.

Vina dijelimo na stona, kvalitetna i vrhunska. samo ime nam govori koja su bolja. razlika u kvaliteti je slijedeća.
- Stona vina su nastala od stonih vrsta grožđa. To je ono grožđe što kupujemo po radnjama da jedemo. ona imaju nizak nivo šečera, rastu po nekoliko kilograma po jednoj lozi itd.
- Kvalitetna vina su napravljena od vinskih loza grožđa, imaju velik nivo šečera ali ne toliko veliki iz razloga što imaju na jednoj lozi preko 1,50 kg roda grožđa.
- Vrhunska vina su vina od vinskih sorti grožđa i koja imaju kontrolisani urod. tj do 1,50 kg po jednoj lozi. zašto ovako malo to je u stvari 3 grozda po lozi. ovako uzgojeno grožđe ima velik nivo šečera i drugih minerala što daje vrhunski kvalitet vinu.

Vina imamo po daljnjoj klasifikaciji bijela, crvena ( kod nas kažu crno vino što nije ispravno) i roze.

- bijelo vino se može praviti i od bijelog i od crvenog grožđa. to može zato što je sok grožđa bijel a boja se nalazi u kožici grožđa. kada pravimo bijelo vino prilikom muljanja grožđa odmah cijedimo grožđe i nema vremena da upije boju iz kožice.

- crveno vino se pravi od crvenog grožđa, grožđe se samelje i ostavi u bačvi nekih 7 - 10 dana. za to vrijeme sok grožđa upije tanine (to je ono što vam kupi usta kada pijete crveno vino) i boju iz kožice i tako postaje crveno. od raznih vrsta grožđa imamo i razne varijacije boja i tanina.

- roze vino se pravi na isti način kao i crveno samo što se drži jedan dan ili čak kraće u bačvi da poprimi željenu količinu boje i tanina.

Toliko za večeras nastavićemo drugi put oko procesa proizvodnje.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,994
Joined: Nov 2012
Reputation: 17
Dao zahvala: 25
Primio 150 zahvala u 240 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Domaće vino
odlično djulba, mene isto jako zanima sve o vinu, zanima me to kupinovo vino i kako ide proces....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Domaće vino
(16.11.2012 11:46 )Pivska Mušica Wrote:  odlično djulba, mene isto jako zanima sve o vinu, zanima me to kupinovo vino i kako ide proces....


Baš sam sinoć pio svoje kupinovo vino stvarno je ispalo dobro.
Proces pravljenja je gotovo identičan kao i pravljenje crvenog vina samo što u kupine ide šečer.
u knjigama piše da se stavlja i voda 1/1 što je za mene zločin i 330 gr šečera po litru te vode.
Mi smo pravili tako što smo samljeli kupine i stavili ih u bure. u to bure sa kupinama smo ubacili vinski kvasac i oko 100 gr šečera po kili kupina. To se dobro izmješa i stoji 7 dana na nekih18 - 20 stepeni. svaki dan se promiješa.
Nakon 7 dana se procijedi i stavi se u posudu sa vrenjačom na fermentaciju od mjesec dana i zatim se pretoči. to se ponovi opet za mjesec dana. nakon trećeg pretakanja (poslije cca tri mjeseca) dobili ste mlado kupinovo vino koje sam ja sinoć piodrunk
neko će praviti možda malo drugačije ali to je stvar želje kakvo vino se želi napravit i u stvari koliko ko zna napravit. mi pravimo inaće suha vina i ovo kupinovo vino uopšte nije slatko jer smo ga htjeli takvog.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,994
Joined: Nov 2012
Reputation: 17
Dao zahvala: 25
Primio 150 zahvala u 240 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Domaće vino
(18.11.2012 05:59 )djulba Wrote:  
(16.11.2012 11:46 )Pivska Mušica Wrote:  odlično djulba, mene isto jako zanima sve o vinu, zanima me to kupinovo vino i kako ide proces....


Baš sam sinoć pio svoje kupinovo vino stvarno je ispalo dobro.
Proces pravljenja je gotovo identičan kao i pravljenje crvenog vina samo što u kupine ide šečer.
u knjigama piše da se stavlja i voda 1/1 što je za mene zločin i 330 gr šečera po litru te vode.
Mi smo pravili tako što smo samljeli kupine i stavili ih u bure. u to bure sa kupinama smo ubacili vinski kvasac i oko 100 gr šečera po kili kupina. To se dobro izmješa i stoji 7 dana na nekih18 - 20 stepeni. svaki dan se promiješa.
Nakon 7 dana se procijedi i stavi se u posudu sa vrenjačom na fermentaciju od mjesec dana i zatim se pretoči. to se ponovi opet za mjesec dana. nakon trećeg pretakanja (poslije cca tri mjeseca) dobili ste mlado kupinovo vino koje sam ja sinoć piodrunk
neko će praviti možda malo drugačije ali to je stvar želje kakvo vino se želi napravit i u stvari koliko ko zna napravit. mi pravimo inaće suha vina i ovo kupinovo vino uopšte nije slatko jer smo ga htjeli takvog.

a kakve kvasce koristiš generalno za vina i posebno me zanima ovo kupinovo? jel ide neki poseban kvasac u njega? da li si ikada u vinima koristio Lalvin vinske kvasce?

ja nisam još probao tvoje vino, ali čim probam javim dojmove Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Domaće vino
Sve do ove godine sam koristio kvasac koji koriste u hercegovini za pravljenje vina. zaboravio sam naziv. njega sam koristio i za kupinovo vino.
kako sam naletio na hop&grape kupio sam gervin kvasac za bijelo vino.

Danas sam pretakao Žilavku koju sam pravio sa gervinovim kvascem i oduševio sam se. Žilavka je ispala vrhunska. Tako da ću od sada stalno koristiti garvin.
Nisam Lalvin koristio mada ne sumnjam u kvalitet.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,994
Joined: Nov 2012
Reputation: 17
Dao zahvala: 25
Primio 150 zahvala u 240 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Domaće vino
Lalvin i Gervin su tu negdje po kvalitetu koliko sam upratio po internetu, samo što Lalvin sigurno ima veću ponudu različitih vinskih kvasaca za različita vina, odnosno različitih karakteristika.

mene zanima da li si ti do sada u vinarstvu nasilno prekidao fermentaciju da ostaviš malo slađe vino ili pustiš da kvasac odfermentira sve što može odfermentirati?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Domaće vino
Nismo nikada prekidali fermentaciju baš iz razloga što niko od nas ne voli slatka vina.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Domaće vino
[Image: 2013_01_08_661.jpg]


Da postavim i sliku domaćeg vina. Radi se o sorti grožđa Žilavka. Pošto je bila dobra i sušna godina vino je ispalo odlično. Oko 13 % alkohola sa prekrasnim aromama, ne ispuštam čašu iz ruke stalno mirišem Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,994
Joined: Nov 2012
Reputation: 17
Dao zahvala: 25
Primio 150 zahvala u 240 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Domaće vino
ima boju da se rastopiš.... je li u drvetu odležavano?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 317
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Domaće vino
Nije. Ali žilavka ima tu karakterističnu boju tako kao da je odležavala u hrastovini. Da je ovo neka strana sorta već bi davno postala svjetski poznati brend upravo po boji ali naravno i po ukusu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,994
Joined: Nov 2012
Reputation: 17
Dao zahvala: 25
Primio 150 zahvala u 240 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Domaće vino
u svakom slučaju, svaka čast!

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sweden Malmö
RE: Domaće vino
(08.01.2013 08:18 )djulba Wrote:  [Image: 2013_01_08_661.jpg]


Da postavim i sliku domaćeg vina. Radi se o sorti grožđa Žilavka. Pošto je bila dobra i sušna godina vino je ispalo odlično. Oko 13 % alkohola sa prekrasnim aromama, ne ispuštam čašu iz ruke stalno mirišem Zivjeli

Probao sam vino Djulbe, i izvrsno je posebno zilavka, a blatina mozda malo kisi al ide uz fino meso. Cestitam i samo nastavi
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools