Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


anketa, forum, izgled, funkcije
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
Pozdrav svima,

Par riječi u vezi novih funkcija na forumu. Već dugo je postojala opcija da se ovako nešto uradi i sve što vidite gore u tabovima već je postojalo na forumu samo nije bilo vidljivo članovima.

Od samog nastanka foruma imao sam ideju da se napravi pregledna i uredna baza recepata koja će se moći pretraživati i u kojoj će recepti biti međusobno uporedivi. Bilo je više opcija da se to odradi, a ova koju sada vidite je zapravo najjednostavnija za implementirati (mogu sve sam), ali nažalost i najkomplikovanija za korištenje jer druga, kvalitetnija rješenja nismo uspjeli postići, iako smo imali neke dogovore.

Recepti su podijeljeni u kategorije, ne detaljno prema BJCP-u, ali otprilike suštinski prate BJCP, sa nekim sublimiranim kategorijama. Mislim da nema recepta koji se ne može svrstati u jednu od ovih kategorija. Po potrebi se mogu otvoriti i nove.

Baza recepata je zamišljena tako da u tom dijelu foruma nema diskusija, što znači '1 tema = 1 recept'.

Recepti su zamišljeni da uvijek budu uniformni, što znači skalirani na isti batch size (recimo 23l) i na isti efficiency (recimo 75%) te da obavezno sadrže sve podatke u formi koju sam već napravio.

Na ovaj način recepti će biti međusobno uporedivi što je po mom mišljenju jako bitno radi preglednosti i urednosti.

Zamišljeno je i to da u postu u kojem je recept stoji samo link na temu u kojoj se eventualno vodi rasprava o tom receptu (U podforumu Recepti - Razmjena i diskusije) i ništa više suvišno što se ne odnosi na sam recept. Tako neko ko pregledava recept može direktno iz recepta skočiti na temu u kojoj se vodi diskusija o tom konkretnom receptu.

Bilo je zamišljeno da u postovima bude fill forma koja će se samo ispunjavati, ali na žalost nismo ni to uspjeli.

Dileme su: da li pustiti svim članovima da unose recepte? ako da, da li administratorima dati ovlasti da pregledaju i odobre postove (ima ta 'approve' opcija gdje neko nešto postuje, ali to nije nikome vidljivo dok administrator ili mod ne odobre taj post), da li recepte stavljati kao attachmente u postovima u prethodno uređenoj .pdf ili .doc formi koji će biti lijepo formatirana i sadržavati sve bitne podatke i biti svima dostupna za download ili ih pisati u polje posta? možda i jedno i drugo?

Moja ideja je bila da se u ovu bazu stavljaju samo provjereni, već skuhani recepti uz koje pivar ima i neke komentare, a ne planirani recepti ili, šta ja znam, recepti za koje smo čuli od prijateljevog prijatelja ili recepti o kojima želimo posebno raspravljati, jer za to ima podforum Recepti - razmjena i diskusije. Mada bih se složio da se u bazu stavljaju recepti koje nismo sami skuhali, ali su iz provjerenih izvora - poznatih pivarskih knjiga, poznatih stranih pivarskih foruma i tako dalje. Naravno uz navođenje izvora i autora recepta.

Sve je super, samo je problem da li će se članovima dati ispoštovati ova pravila i ručno unositi recepte u formu koju ćemo staviti, a koju možemo zajednički još ispolirati. Uglavnom, baza se ne mora niti može formirati preko noći.

Za sad je taj dio foruma zaključan dok se ne dogovorite/dogovorimo u vezi pravila i načina kako da se na najbolji način odrađuje punjenje baze receptima.

Što se tiče FAQ-a, on je nastajao isto od samog početka kao kompilacija mojih odgovora na pitanja nekih članova, a dosta pitanja sam onako na suho napisao jer mislim da se uglavnom ljudi pitaju iste stvari.

Što se tiče BJCP-a, otprilike od prošle nove godine polako prevodim BJCP smjernice. Neki dan sam saznao da smo paralelno radili na istom poslu ja i kolege iz Zagreba. Konkretno, priručnik BJCP-a na Hrvatski jezik je prevodio kolega @dassa gozza i još par ljudi i s njim sam u kontaktu u vezi toga. Dogovorili smo se da ja svoj prevod objavim ovdje na forumu i da bude integralni dio foruma VolimPivo.ba. Razmijenili smo radne verzije tekstova i zanimljivo je bilo upoređivati ih. Tekst priručnika na HR je zaista ispoliran, lektorisan i dosta striktnije preveden, za razliku od mog teksta koji je prije svega (uglavnom) prilagođen jeziku u BiH i nešto slobodnije preveden, nastojeći da se u svakom trenutku zadrži suština i razumljivost, a nije namijenjen za publiciranje ili za neku formalnu upotrebu, nego samo za potrebe ovog foruma. Uz moj prevod postoji i mali glossary koji detaljnije objašnjava pojedine termine. Kad se objave oba moći ćete uporediti.

Javljam se jer sam na svemu ovome dugo radio (posebno na prevodu BJCP-a) i bilo je pitanje samo načina tehničke implementacije na sajt, tako da vam @mange_tout ne bi mogao puno reći o ovome, jer u trenutku prije mog odlaska s foruma, nije ni on znao za ove planove. Na žalost ovo što vidite je u tehničkom smislu bila zadnja opcija, ali bolje nismo mogli.

U narednih par dana bit će stavljeno prvih 14 kategorija BJCP priručnika, a ostale moram još malo pregledati i urediti, pa će biti postavljene i sve ostale.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Online
Admin
*******

Posts: 3,183
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
biće ovo fina baza recepta. raja potrudite se da skalirate svoje recepte koji su vam uspjeli i koji su vam se svidjeli. skalirat ćemo recepte na neki od već postojećih standarda. možda na 19 ili 23 l. biće dosta posla oko ovoga, ali mislim da će nam svima biti od koristi.

svaka čast mušice na FAQ i BJCP.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
anketa, forum, izgled, funkcije
Ja sam isto počeo da prevodim jedan veliki FAQ sa švedskog, ali evo - Mušica me preduhitrio.

Imam jedan dio koji je posebno posvećen problemima (možda 4-5 A4 strana) kada su u pitanju mirisi, oksidacija, infekcije i slično. Možda to s mirisima je najzanimljivije (recimo, miris zelenih jabuka u fermentoru/pivu i slično).

Uglavnom, ovo šo čovjek odradi ne može se mjeriti riječima. Golem je to posao i hvala mu na potrošenom vremenu.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,502
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
anketa, forum, izgled, funkcije
Ja ću sutra pokušati prevesti Belgijance iz BJCP-a


Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
AW: RE: anketa, forum, izgled, funkcije
(30.09.2014 04:41 )mange_tout! Wrote:  biće ovo fina baza recepta. raja potrudite se da skalirate svoje recepte koji su vam uspjeli i koji su vam se svidjeli. skalirat ćemo recepte na neki od već postojećih standarda. možda na 19 ili 23 l. biće dosta posla oko ovoga, ali mislim da će nam svima biti od koristi.

svaka čast mušice na FAQ i BJCP.

Mozemo poceti od danny-jeve teme sa omiljenim receptima, tamo su citki...
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,202
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
ovo je baš ono što sam ja neki dan predlagao, sada samo još odabrati formu unošenja na forum. Da je naći neki plugin da mi uploadamo onaj .bsmx (ili kako već ide ekstenzija), a da se onda to prenese u neku čitku formu na forumu.
@pivska_mušica: jesi slučajno gledao da li postoji nešto takvo?
ili barem kada eksportamo u pdf iz beersmitha, da se to uploada. čisto da se ima neka standardizirana forma

p.s. ako treba šta pomoći, bilo oko prevođenja, bilo oko ovih tehnikalija viči, nešto ćemo iskombinirati
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
Pretplatio sam se na ovu temu jer želim sudjelovati u dijelu tehničkog uređivanja foruma kojega sam u najvećoj mjeri ja sam bio dio do prije 15-ak dana. Dakle, pričamo o stvarima čiji sam koncept razrađivao dugo vremena prije ovoga što se desilo nedavno s mojim statusom na forumu.

Nemam vam šta umotavati pa cu reći sasvim iskreno. Sve ove opcije u tabovima koje vidite trebale su imati drugačiju formu. Ovo se posebno odnosi na bazu recepata, jer sam i ja sam mogao napraviti ergonomičniju HTML/CSS varijantu FAQ-a i BJCP priručnika od ove koju sad vidite. Što se baze recepata tiče, koja je najvažnija u cijeloj priči, s njenim objavljivanjem čekamo već dugo, skoro godinu dana. Imali smo dogovor sa kolegom programerom s foruma (kojeg izuzetno cijenim) da ce nam napraviti formu za unos i jednostavnu pretraživu bazu što bi bila idealna varijanta. Iako sam ja u to vrijeme tražio nekoga kome bi se sve to uredno podmirilo, dogovorili smo uz par piva pro bono varijantu i na žalost nakon tog dogovora i nekolicine razmijenjenih emailova, nismo se uspjeli više pohvatati. Ja sam napravio cijelu formu za unos recepta i smatrao da je neukusno da ga vučem za rukav i mislio sam da mu treba vremena, a s druge strane smatrao sam da je glupo da tražim u isto vrijeme nekog drugog kad vec imamo dogovor. I tako se izvukla skoro cijela godina. Ne zamjeram nista vrlom kolegi @samceseprepoznati i svjestan sam da je sigurno jako zauzet i ne zelim da me pogresno shvati (velik i srdačan pozdrav za njega, btw). Samo objašnjavam kako se razvijala situacija i da ideja i potpuno razrađen koncept o toj bazi recepata postoji već duže vrijeme, samo je bila stvar tehničke implementacije.

Prije nekoliko dana sam shvatio da je bolje da se ta baza na ovom forumu pokrene ikako nego nikako i odlučio sam ovakvu formu baze recepata konačno i objaviti. Da se razumijemo ovo je u tehničkom smislu, recimo tako, najjadniji mogući izvedbeni oblik baze ili bolje pod navodnike 'baze' recepata, ali uz poštovanje pravila od strane korisnika, u određenom vremenu, ovo teoretski može postati ozbiljan i kvalitetan izvor recepata za pivo.

Više konkretnih tehničkih detalja u narednim danima će vam dati @mange_tout, a ako mislite da nije vrijedilo ovo pokretati, samo recite - jednim klikom se sve se vraća na staro.

(30.09.2014 10:21 )Pivdzija Wrote:  sada samo još odabrati formu unošenja na forum. Da je naći neki plugin da mi uploadamo onaj .bsmx (ili kako već ide ekstenzija), a da se onda to prenese u neku čitku formu na forumu.
@pivska_mušica: jesi slučajno gledao da li postoji nešto takvo?
ili barem kada eksportamo u pdf iz beersmitha, da se to uploada. čisto da se ima neka standardizirana forma

@pivdzija, mogućnost importa u bazu .bsmx ili .btp fajlova nema čak ni homebrewtalk forum ni slični daleko jači forumi od ovog, tako da mislim da je tako jednostavan/ergonomičan import skoro nemoguć.

Na žalost recepti će se morati unositi ručno. I to me od samog početka brinulo. Trebala je biti opcija fill out forme, gdje se recept jednostavno popunjava kao formular, ali kao što sam gore naveo to nismo uspjeli dogovoriti.

Za sada je opcija takva da će postojati fiksirana forma u .pdf ili .doc formatu, eventualno sa html formatiranjem unaprijed sređenim, gdje će korisnik ispuniti taj dokument i kada ga postavi kao post na forumu, on će biti unaprije formatiran. Kome se bude dalo unositi neka unosi, kome se ne bude dalo neka ne unosi. Niko ne očekuje da će se baza napuniti preko noći. Polako i pomalo, vjerujem da će forum volimpivo.ba za koju godinu imati jednu finu, relevantnu i iskoristivu bazu recepata za pivo.

Baza je zamišljena tako da su svi recepti uniformni, a to znači - isti batch size, isti efficiency, ista hop utilization formula (rager, tinseth, basic itd.) ista formula za boju i tako dalje.

Cilj je imati urednu i preglednu bazu u kojoj će svaki pojedinačni recept biti moguće direktno upoređivati sa svakim drugim receptom bez kalkulacija i kontanja u glavi 'jel mi treba više ili manje slada ili hmelja ili kvasca'. Imam nekog iskustva s tim stvarima pa znam otprilike kako bi to trebalo izgledati.

Ja sam napravio formu recepta i pravila ubacivanja recepata u bazu, a na vama je da vidite jel vam odgovara i da sa administratorom dogovorite evenutalne promjene ili dodate ili oduzmete pravila. To možete posebnu temu otvoriti i detaljno raspraviti.

Po mom mišljenju u bazi mogu biti samo recepti koje su članovi skuhali i piva su probana, dakle samo sigurni i provjereni recepti, te recepti iz raznih pouzdanih i provjerenih izvora s interneta ili iz drugih publikacija. To znači pivarske knjige, relevantni internet forumi, web stranice, časopisi i tako dalje. Naravno uz skaliranje i prilagođavanje recepta prema pravilima foruma i navođenje izvora (autor, knjiga, forum, časopis itd.)

Za sve ostale diskusije u vezi različitih recepata, tipa: 'mogu li umjesto chinooka koristiti cascade i mogu li umjesto tvrde korisiti meku vodu', postoji podforum 'Recepti - razmjena i diskusije' i tu se može do mile volje raspravljati o bilo kakvim neobaveznim receptima.

Osim toga, za svaki recept koji postavite u ovu bazu, može postojati posebna tema i diskusija u podforumu 'Recepti - Razmjena i diskusije' koja će jednostavno linkom direktno iz baze biti dostupna.

Nakon određenog vremena, kad se u bazu unese dovoljan broj podataka, istu će biti moguće pretraživati po određenim kriterijima. ukratko, ako u pretragu unesete '13F' pretraga će vam izbaciti sve recepte iz kategorije Russian imperial stout, ako unesete 'roasted barley' pretraga ce vam izbaciti sve recepte koji sadrže prženi ječam i tako dalje i tako bliže.

Elem, nije ovo dug post koliko bih ja imao reći u vezi tehničkih karakteristika te baze recepata koja se već duže vremena kuha u mojoj glavi.

Sve ostale detalje ćete rješavati u dogovoru sa @mange_tout, administratorom.

Ne, nisam se vratio na forum, nego sam shvatio da ne želim da mi propadne ovoliki posao i da ovo sve mora biti objavljeno jer je realno i nastalo davno prije moje odluke da odem.

(30.09.2014 08:26 )AleksandarV Wrote:  Ja ću sutra pokušati prevesti Belgijance iz BJCP-a


Sent from my iPad using Tapatalk

Aco, prevedno je već sve, od kategorije 1-23, samo treba formatirati u formu postova i to postaviti na forum što planiram čim uhvatim vremena. Ali ako imaš volju, samo prevedi.

pozdrav

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,502
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
Ako je sve prevedeno što se tiče piva. Onda ostaje ovo samo do poglavlja 28
Find Odgovori
admin Offline
Admin
*******

Posts: 1
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location:
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
Poštovani korisnici foruma, sajt je prebačen na nove servere pa je iz tog razloga jučer bio kratki downtime. Postoji mogućnost da će kraćih offline perioda u radu foruma biti i u narednim danima. Postoji mogućnost da će forum u narednim danima nekim članovima biti dostupan, a nekim nedostupan zbog osvježavanja DNS-a pojedinačno po ISP-ovima.

Na žalost neki postovi koji su napisani u zadnjih par dana su zbog svega ovoga nestali, pa imajte u vidu da nisu namjerno izbrisani.

Ubrzo bi forum trebao raditi dosta brže i sigurnije, a ako primjetite bilo kakve promjene, bugove ili različitosti u odnosu na funkcije foruma prije migracije, molimo da obavijestite administratora @mange_tout.

Hvala na razumijevanju!
Find Odgovori
mange_tout! Online
Admin
*******

Posts: 3,183
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 90 zahvala u 97 postu/ova
Location: Mostar
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
kao što vidite na forumu recepti (posebnom tabu) je unešeno nekoliko recepta, odnosno klonova poznatih piva. tako bi to trebalo izgledati i nadam se da će što više članova u ovome učestvovati. ja sam za početak odradio par klonova, a namjeravam i naše pive koje smo kuhali skalirati. zamislili smo da imamo što više uniformnih recepta koje će svako od vas prilagoditi svojoj opremi, uporediti i na kraju skuhati. ovih dana ćemo postaviti upustvo kako da unesete pravilno podatke.

nadam se da će nam ovo svima biti od koristi Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
Povecana je velicina pojedinacnog attachmenta koji se moze ubaciti u jedan post sa 500kb na 6,8MB. Ovo sam povecao prvenstveno radi ove teme sa etiketama. Osim ovoga mozete koristiti i drive i dropbox jer su sigurni servisi i fajlovi su tamo sve dok to vi zelite (ne brisu se automatski).

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: anketa, forum, izgled, funkcije
kao što vidite dodali smo hmelj umjesto zvjezdica na ratingu svakog korisnika. meni bas mocno izgleda, nadam se da ce se i ostalim clanova svidjeti ovo. Smile

ps ako neko jos ne vidi, to vam je do cache-a u browseru. ili brisite cache ili pricekajte neko vrijeme pojavit ce se svima

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools