Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


aeracija sladovine
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 121
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Slavonski Brod
RE: aeracija sladovine
(25.03.2018 08:42 )rafter Wrote:  
(25.02.2018 08:16 )danny_boy Wrote:  [quote='

Može li se "preaerirati" sladovina?
Kod mene je linijska aeracija a ne radi mi na manometru protok kisika.

Previše kisika također može dovesti do nepoželjnih
posljedica kao što su prebrza fermentacija, preveliki rast kvasca (veći gubitci piva) te
veći sadržaj estera (veći voćni okus)
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
aeracija sladovine
This post was last modified: 26.03.2018 08:37 by danny_boy.
Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,202
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: aeracija sladovine
(26.03.2018 08:37 )danny_boy Wrote:  Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018 07:48 )Pivdzija Wrote:  
(26.03.2018 08:37 )danny_boy Wrote:  Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,202
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018 07:52 )danny_boy Wrote:  
(28.03.2018 07:48 )Pivdzija Wrote:  
(26.03.2018 08:37 )danny_boy Wrote:  Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.

ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018 07:57 )Pivdzija Wrote:  
(28.03.2018 07:52 )danny_boy Wrote:  
(28.03.2018 07:48 )Pivdzija Wrote:  
(26.03.2018 08:37 )danny_boy Wrote:  Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.

ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura
To je to. Kada fermentacija zapocne sav kisik izlazi van i ne treba ga "vracati" poslije unutra.
WWW Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 210
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: bosna
RE: aeracija sladovine
(28.03.2018 07:59 )danny_boy Wrote:  
(28.03.2018 07:57 )Pivdzija Wrote:  
(28.03.2018 07:52 )danny_boy Wrote:  
(28.03.2018 07:48 )Pivdzija Wrote:  
(26.03.2018 08:37 )danny_boy Wrote:  Koliko ja znam to sto si naveo je uglavnom posljedice nekog od sljedecih faktora:

- prevelike temperature fermentacije (esteri radi previsoke temperature kao i brza fermentacija sto u principu nije nedostatak ako je temperatura odgovarajuca)
- nedovoljno kvasca (esteri radi prevelike potrebe za mnozenjem kvasca)

Evo referenca na wyeast koji potvrdjuje moj post:

Some yeast strains have higher oxygen requirements than others.  It is generally safe to assume that you need at least 10ppm of oxygen.  10ppm will supply adequate oxygen in most situations.  Over-oxygenation is generally not a concern as the yeast will use all available oxygen within 3 to 9 hours of pitching and oxygen will come out of solution during that time as well.  Under-oxygenation is a much bigger concern.


nisam siguran gdje sam pročitao, ali previše kisika u pivu može izazvati neželjene okuse, ali ako se aeracija radi nakon što se doda kvasac.

Ako se radi aeracija prije dodavanja kvasca, onda nema problema ako se preaerira...
Vidi, ja sam isto tako negdje citao da nema nikakvih problema da se to odradi prije nego zapocne fermentacija (znaci po ubacivanju kvasca). Ustvari, cak sam radio i aeraciju sa kvascem u fermentoru i vjeruj nije bilo nikakvih problema sa okusom piva.

ovo je ključno.
Kvascu u lag fazi treba kisik, kada kvasac počne da proizvodi alkohol, tada je kisik nepoželjan i dovodi do offlavoura
To je to. Kada fermentacija zapocne sav kisik izlazi van i ne treba ga "vracati" poslije unutra.

https://www.gastrograph.com/blogs/gastro...art-3.html
kako nabavi ovu bocu o2 načita se svašta,,i hajd što sam sve benzine ulja i ostalo iznio iz kuce sad svima moram objašnjavati da ne varim uslužno autogeno .https://www.gastrograph.com/blogs/gastronexus/quality-control-in-beer-production-part-3.html
...i znači od sad aeriram samo maslinovim uljem Smile...
.Šalu na stranu,, sad mi treba savjet (kojom metodom da odredim količinu ppm kiska prije fermentacija) -ciljam 10, a prvu aeraciju radio sam tako da sam kroz difuzor u 50 l fermentor na 1 bar puštao 5 minuta O2...I kažu da je loše preći 15 ppm jer to već djeluje kao oksidacija i ima efekte posle na ukus piva.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools