Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 499
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
To jes', moraću naći neki plići, a širi
Find Odgovori
acopjanic Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 153
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Banja Luka
Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
(30.03.2014 10:39 )danny_boy Wrote:  Prije nekoliko sedmica sam ovu komoru nadogradio tako da sada imam kontrolisan sistem odrzavanja temperature.

Za ovaj sistem, pored komore, potrebno je sljedece:

1. kontroler koji podrzava dvostruki rad grijanje ili hladjenje uz zadavanje ciljane temperature i histereze (odstupanja). Kontroler ima sondu koja se trakom spoji na stijenku fermentora jer nas tu temperatura najvise interesuje. Kontroler radi na jednostavnom principu. Ako podesite da trazena temperatura na sondi bude 18 stepeni, a vani je manja onda se automatski pali sistem za grijanje. Ukoliko je vani temperatura veca automatski se pali sistem za hladjenje. Kada se dostigne tražena temperatura (+- histereza) onda sve miruje dok se opet ne predje zadana granica nakon čega se opet aktivira ili hlađenje ili grijanje.

cijena 80KM

2. Dva produzna kabla koji se spajaju na izlaze kontrolera. Jedan kabal vodi do sistema za grijanje a drugi do sistema za hladjenje.

cijena 15KM

3. Sistem za grijanje - bilo koji ventilator na koji se ispred postavlja sijalica. Sijalica sluzi za grijanje a ventilator za rasprsivanje toplog zraka po komori. Ovo je najosjetljiviji dio radi toga sto kad bi u slučaju da kontroler zablokira i tako sijalica ostane stalno upaljenja moglo dovesti u najgorem slucaju i do pozara. Temperatura se podigne na 70 stepeni za par minuta - dalje nisam testirao. Zbog toga je u cilju dodatnog osiguranja sijalica dodatno spojena analognim termostatom. Na termostatu podesimo maksimalnu temperaturu za koju znamo da se ne bi smjela nikada desiti u komori (kod mene je to podeseno na 25), te ako bi se kojim slucajem ta temperatura dostigla termostat bi iskljucio sijalice bez obzira sto su na kontroleru ukljucene. Ja koristim dvije sijalice koje su spojene na potenciometar tako da se smanji sto vise dovodni napon a time i jacina emitovane toplote. Na potenciometru podesavamo jacinu koliko zelimo da jako sijalice svijetle. Sve ovo je spojeno na produzni kabal koji vodi od kontrolera a koji je namijenjen za grijanje.

ventilator 25KM
sijalice 10KM
potenciometar 20KM
termostat 20KM

ukupno 75 KM

4. Sistem za hladjenje - gornji poklopac od piknik frizidera. Na vrhu komore sam napravio pravokutni otvor toliki da donji dio poklopca moze fino uleci. Ovaj poklopac obara temperaturu u piknik frizideru za -20 stepeni od temperature okoline (testirao sam sa kućne 23 spusti na 3). Posto je komora veca zato tu obaranje ide malo teze. U zimskim i proljetnim uslovima kada sam ovo testirao radi odlicno i uspjeva bez problema na nekih 6 stepeni oboriti.

cijena 120-150 km ako kupujete nov frizider. U oglasima se moze naci jeftinije. Ja sam ga imao otprije tako da sam ga samo iskoristio za ovu svrhu. Moj frizider pored ovog ima i obicni poklopac tako da nisam unistio frizider i dalje ga mogu koristiti samo bez ovog poklopca za hlađenje.

U principu je ovo jednostavno, iako na prvu izgleda mozda komplikovano.

Hvala Bosanskom Spijunu na sklapanju svega i nekim odlicnim idejama (analogni termostat i potenciometar)!!!

Slika govori hiljadu rijeci, a ja cu ih zato nekoliko i postaviti Big Grin

[Image: ljq9.jpg]


[Image: j81l.jpg]


[Image: rnzl.jpg]


[Image: au0p.jpg]


[Image: jwb6.jpg]


[Image: 2ybw.jpg]

Zamolio bih za pomoc ako neko moze poslati shemu ili pojasniti kako spojiti u sistem na frizideru.Nabavio sam kontrololer temperature sa ulazom za hladjenje i grijanje,termostat i potenciometar.Ostalo je da nabavim grlo,sijalicu i ventilator,pa me jos zanima koju sijalicu i grlo nabaviti i da li treba jedna ili dvije?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Find OdgovoriForum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools