Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
This post was last modified: 30.03.2014 10:47 by danny_boy.
Došao je red da se napravi i fermentacijska komora.

Materijal:

stiropor ploče 10kom ili 5m2 (100x50x10cm)
akrilni kit 2kom
traka za ljepljenje 100m
samoljepljivi keder 4m

cijena cca 80KM

Komoru sam napravio tako da se sastoji od dva identična dijela, kao
što se može vidjeti na slikama. Za svaki dio je bilo potrebno 5kom
stiroporskih ploča. Dimenzije su takve da mogu bez problema stati dva
fermentora kapaciteta 34L.
Isti dan sam kuhao i dvije ture piva, pa se mogu vidjeti u fermentoru
prije početka fermentacije (schwarzbier i amber).

[Image: ho44.jpg]



[Image: 59cr.jpg]
WWW Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Fermentacijska komora
Svaka cast Danny. Super izgleda.
Jesi stavljao vec led unutra? Kako drzi temperaturu? Svakih koliko mijenjas flase? Koliko flasa je dovoljno da ti drzi zeljenu temperaturu?

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Fermentacijska komora
This post was last modified: 01.08.2013 12:56 by danny_boy.
(29.07.2013 02:20 )sarajevskopivo Wrote:  Svaka cast Danny. Super izgleda.
Jesi stavljao vec led unutra? Kako drzi temperaturu? Svakih koliko mijenjas flase? Koliko flasa je dovoljno da ti drzi zeljenu temperaturu?

Trebalo je neko vrijeme da sve testiram, pa zato odgovaram sa malim zakašnjenjem.

Uglavnom, odlično čuva temperaturu. Nakon što je prošla burna
fermentacija, dovoljne su tri boce da temperatura bude oko 16°C.

Za vrijeme aktivne fementacije, to su prvih par dana potrebno je
8 boca od 1,5L. Jer se tada komora nenormalno grije.

Sve zavisi i od temperature okoline...tako da je jedini način da se
sve prilagodi specifičnoj situaciji u datom momentu.

Ovo su podaci ukoliko imamo dva fermentora, kao što je kod mene
bio slučaj, ukoliko je samo jedan onda treba duplo smanjiti broj flaša.
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Fermentacijska komora
This post was last modified: 30.03.2014 10:46 by danny_boy.
Prije nekoliko sedmica sam ovu komoru nadogradio tako da sada imam kontrolisan sistem odrzavanja temperature.

Za ovaj sistem, pored komore, potrebno je sljedece:

1. kontroler koji podrzava dvostruki rad grijanje ili hladjenje uz zadavanje ciljane temperature i histereze (odstupanja). Kontroler ima sondu koja se trakom spoji na stijenku fermentora jer nas tu temperatura najvise interesuje. Kontroler radi na jednostavnom principu. Ako podesite da trazena temperatura na sondi bude 18 stepeni, a vani je manja onda se automatski pali sistem za grijanje. Ukoliko je vani temperatura veca automatski se pali sistem za hladjenje. Kada se dostigne tražena temperatura (+- histereza) onda sve miruje dok se opet ne predje zadana granica nakon čega se opet aktivira ili hlađenje ili grijanje.

cijena 80KM

2. Dva produzna kabla koji se spajaju na izlaze kontrolera. Jedan kabal vodi do sistema za grijanje a drugi do sistema za hladjenje.

cijena 15KM

3. Sistem za grijanje - bilo koji ventilator na koji se ispred postavlja sijalica. Sijalica sluzi za grijanje a ventilator za rasprsivanje toplog zraka po komori. Ovo je najosjetljiviji dio radi toga sto kad bi u slučaju da kontroler zablokira i tako sijalica ostane stalno upaljenja moglo dovesti u najgorem slucaju i do pozara. Temperatura se podigne na 70 stepeni za par minuta - dalje nisam testirao. Zbog toga je u cilju dodatnog osiguranja sijalica dodatno spojena analognim termostatom. Na termostatu podesimo maksimalnu temperaturu za koju znamo da se ne bi smjela nikada desiti u komori (kod mene je to podeseno na 25), te ako bi se kojim slucajem ta temperatura dostigla termostat bi iskljucio sijalice bez obzira sto su na kontroleru ukljucene. Ja koristim dvije sijalice koje su spojene na potenciometar tako da se smanji sto vise dovodni napon a time i jacina emitovane toplote. Na potenciometru podesavamo jacinu koliko zelimo da jako sijalice svijetle. Sve ovo je spojeno na produzni kabal koji vodi od kontrolera a koji je namijenjen za grijanje.

ventilator 25KM
sijalice 10KM
potenciometar 20KM
termostat 20KM

ukupno 75 KM

4. Sistem za hladjenje - gornji poklopac od piknik frizidera. Na vrhu komore sam napravio pravokutni otvor toliki da donji dio poklopca moze fino uleci. Ovaj poklopac obara temperaturu u piknik frizideru za -20 stepeni od temperature okoline (testirao sam sa kućne 23 spusti na 3). Posto je komora veca zato tu obaranje ide malo teze. U zimskim i proljetnim uslovima kada sam ovo testirao radi odlicno i uspjeva bez problema na nekih 6 stepeni oboriti.

cijena 120-150 km ako kupujete nov frizider. U oglasima se moze naci jeftinije. Ja sam ga imao otprije tako da sam ga samo iskoristio za ovu svrhu. Moj frizider pored ovog ima i obicni poklopac tako da nisam unistio frizider i dalje ga mogu koristiti samo bez ovog poklopca za hlađenje.

U principu je ovo jednostavno, iako na prvu izgleda mozda komplikovano.

Hvala Bosanskom Spijunu na sklapanju svega i nekim odlicnim idejama (analogni termostat i potenciometar)!!!

Slika govori hiljadu rijeci, a ja cu ih zato nekoliko i postaviti Big Grin

[Image: ljq9.jpg]


[Image: j81l.jpg]


[Image: rnzl.jpg]


[Image: au0p.jpg]


[Image: jwb6.jpg]


[Image: 2ybw.jpg]
WWW Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 4 postu/ova
Location: Beograd
RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
Hvala ti puno na ovome.

Imam samo jedno pitanje.

Nije li bilo jednostavnije kao sistem za grejanje umesto sijalica i ventilatora koristiti najobicniji kalorifer?

Nesto ovako?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
This post was last modified: 30.03.2014 11:28 by danny_boy.
Kolega elektricar mi je pojasnio da je kalorifer prejak i da kontroler
ne moze izdrzati tu snagu. Pored toga tebi treba sto manji moguci
prirast temperature ne nesto prejako jer sonda iako je precizna ipak
treba vremena da reaguje. Ako budes imao slabu osjetljivost sonde
to ce posebno doci do izrazaja.

Ovaj ventilator i jeste u stvari grijalica, ali sa mogucnosti da se iskljuci grijanje
sto sam i napravio.

Ovo je sistem koji kod mene radi za sada savrseno, ali svakako da ce
mozda neko imati i bolju ideju kako sta rijesiti.
WWW Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 4 postu/ova
Location: Beograd
RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
Imao bih par pitanja za tebe.

Reci mi kako si zadovoljan temperaturnom kontrolom komore sada? Da li poklopac piknik frizidera moze da ti ohladi dovoljno komoru za normalnu fermentaciju i da li si pokusavao sa dva fermentora (staklena balona)? Takodje, kolike su zapremine stakleni baloni koje koristis?

Razlog sto pitam jeste sto je sistem hladjenja piknik frizidera baziran na peltierovim elementima. Ja bih sastavio sam svoj sistem za hladjenje i grejanje od jedne ili vise peltierovih ploca i onda grejao ili hladio menjanjem polariteta. Dosta je jednostavno napraviti ali moje su brige efikasnost tavog sistema.

Da li si primetio koliko ti mozda struje trosi poklopac piknik frizidera? Uopste kako si zadovoljan sistemom do sad?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
Ono što sam možda negdje ranije pisao je da nije sve korišteno u ljetnom periodu. Jako je bitno gdje se nalazi ovo sve (kod mene je u podrumu) i kolike su temperature vani tj. temperaturna dilatacija izmedju okoline i onog što se traži je glavni faktor. Tako da dok ovo ne testiram u ljetnom periodu ne mogu ti reći da li baš radi 100% kako treba. Za sada sve radi super (maksimalna temperatura vani je bila oko 25°C). Ja sam nabavio i ugostiteljski frizider za koji imam dodatni kontroler, i njega ću uskoro priključiti.
Moj savjet je da nabaviš ugostiteljski frižider i onda ćeš biti skroz siguran da sve radi.

Koristio sam 2 fermentora odjednom (upravo to imam) i sve radi kako treba.

Povećanje troškova struje nisam primjetio ikakve.
WWW Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
Re: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
Evo jedan info.

Danas je vani bila maksimalna temperatura od 24 stepena, a u komori koja se nalazi u podrumu fermentira lager na 10 stepeni bez ikakvih problema.
WWW Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 4 postu/ova
Location: Beograd
RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
Kojeg su ti kapaciteta fermentori? 30 ili 54L? Ako to funkcionise na 24 stepena onda ce u mom podrumu koji ne prelazi 18-20 biti laganica.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,755
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 36 zahvala u 46 postu/ova
Location: Sarajevo
Re: RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
(28.05.2014 08:27 )SixtySix Wrote:  Kojeg su ti kapaciteta fermentori? 30 ili 54L? Ako to funkcionise na 24 stepena onda ce u mom podrumu koji ne prelazi 18-20 biti laganica.

U podrumu je i kod mene oko 18-20 stepeni. Znaci oborilo je temperaturu za 8 stepeni. Moze to i nize, mislim do nekih 6 stepeni da moze ici.

Kapacitet je 2 puta po 25L piva (fermentor 34L).
WWW Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 4 postu/ova
Location: Beograd
RE: Fermentacijska komora - sa kontrolisanim održavanjem temperature
Hvala puno. Pitam jer piokusavam da vidim koji uticaj samo pivo koje fermentira i zraci toplotom ima uticaj na fermentacijsku komoru.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools