Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kako prepoznati infekciju?
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
Kako prepoznati infekciju?
Zanima me kako prepoznati infekciju?

Danas sam flaširao dry stout nakon 21 dan. Kvasac je S-04, a na površini je izgledalo paučinasto kao da su se kvasci nataložili na vrh i stvorili neku kao blagu paučinu,a miris u bačvi je bio kombinacija alkohola ili piva. Kako je to dry stout osjetilo se na prženo/dimljeno pivo pri kušanju uzorka. Kako bilo, pivo sam karbonizirao i flaširao. Inače, pri nekim kvascima znalo mi se događati nešto da podsjeća na infekciju, međutim, nikada nije nešto pivu bilo dapače uvijek su ispala fenomenalno. S-05 mi nikada nije ostavljao ništa na površini, ostali kvasci nešto jesu.

Da li je takav znak nužno infekcija ili je false pozitivan kako ameri kažu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Kako prepoznati infekciju?
na tamnim pivima se puno bolje vide te naslage, pa je to možda samo kvasac, odnosno ostaci kvasca. inače, infekcija ima i neki 'period inkubacije', odnosno period koji je potreban da se te bakterije zapravo razviju i pokažu znakove infekcije. kad pivo počne smrditi, to znači da se inficiralo pet do sedam dana ranije. znači bakterije su već u pivu, ali treba im neko vrijeme da se razviju i da počnu davati taj svoj vonj i ostale karakteristike.

tako da teoretski ti možeš flaširati pivo koje izgleda i miriše sasvim ok, ali se poslije u flašama bakterije počnu razvijati i pokvari se u flašama. tu situaciju je imao danny boy sa svojim nekim pivima i zis sa njegovim altom čini mi se....

kako prepoznati infekciju čini mi se da je pisano na nekoliko tema, pa koristi pretragu...

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,772
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 38 zahvala u 48 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Kako prepoznati infekciju?
Lako je prepoznati jednostavno pivo smrdi, okus mu je kao kod
sirceta, a kad otvoris bocu sav sadrzaj automatski izjuri van...

Na pocetku sam imao dosta problema sa tim, ali sada vise ne.
WWW Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Kako prepoznati infekciju?
Kod mene se infekcija nista nije osjetila prvi mjesec u boci, tek poslije je pocelo lagano da se osjeti kiselost i kroz 10-15 dana je vec svo pivo bilo kiselo i pravi gejzir kad otvoris flasu. Angry
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Kako prepoznati infekciju?
15 dan od flaširanja boce su sasvim ok i pivo je također sve bolje, baš kako treba biti. karbonizacija nije prejaka i nema kiselosti zasad. dakle jedna od te dvije stvari jest što kaže pivska - kvasac ili su bakterije tu da naprave kaos koji će se vidjeti tamo kasnije. sve u svemu, ne vrijedi mi sve popiti na brzinu jer onda nema škole.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Kako prepoznati infekciju?
ako nakon 15 dana nemaš ništa, nikakvog kiselog ili čudnog okusa, onda je sve ok, sigurno.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Kako prepoznati infekciju?
Moze li se infekcija namirisati vec nakon 3-4 dana fermentacije?
Jutros sam imao osjecaj da se fermentacijska komora osjetila kao na pokvareno jaje - slab je to miris bio, brzo je nestao...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Kako prepoznati infekciju?
Koji kvasac? Neki kvasci proizvode dosta sumpora u prvim danima fermentacije i to ti je potpuno normalno i potpuno ce nestati poslije. Je li colonia u pitanju? Ako jest i ako nesto nize fermentiras to sto smrdi na pokvarena jaja je sumpor....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Kako prepoznati infekciju?
Jeste Colonia, na 15° je drzim...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Kako prepoznati infekciju?
To ti je sve ok onda. Nista ne brini.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Kako prepoznati infekciju?
uh, dobro je...
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
Re: Kako prepoznati infekciju?
[Image: yba3ahav.jpg]

[Image: 5aza8are.jpg]

Jel moguće da smo opet usrali motku?
Probali smo malo ne osjeti se kiselost. Nema ni onog kiselog mirisa i koji je bio prisutan prilikom prošle infekcije. Obradujte nas.

Sent from my GT-S7560 using Tapatalk


Attached File(s) Thumbnail(s)
   

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools