Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Zamrzivac
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location:
Zamrzivac
Pozdrav!

da li se preostali neupotrebljeni hmelj od kuvanja moze cuvati u zamrzivacu?

Hvala!
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Zamrzivac
meni je rečeno da višak ostavim u zamrzivaču.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 12 postu/ova
Location: Gelsenkirchen
RE: Zamrzivac
This post was last modified: 08.10.2013 08:59 by illuminated.
da. zatvori u posudu bez zraka ili vakumiranu vrecu i u zamrzivac.

Softweri imaju odgovarajuce kalkulatore za gubitak alpha kiselina..
ovako nesto

http://www.brewerslair.com/index.php?p=b...al16&u=eng

mene bi zanimalo, kako se to skladistenje odrazava na aromu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Zamrzivac
jednako illuminated. eterična ulja iz hmelja su čak još i više osjetljiva na skladištenje. ona najprije počnu da blijede. zato se za vrhunsku aromu u pivu koristi najsvježiji mogući hmelj. neki čak rade i wet hopping, odnosno zahmeljavanje sa friškim, tek ubranim hmeljem koji nije ni osušen, kada u njemu postoji najveća koncentracija eteričnih ulja koja daju aromu hmelju.

za piva u kojima se traži jaka hmeljna aroma trebalo bi koristiti što svježiji hmelj.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Zamrzivac
Da stavim pitanje sa SNIPA i ovdje:
Vidio sam da u softwerima ima opcija da se ukalkulise taj gubitak hmelja koji odstoji.
Koliko oprilike da dodam, ako npr. hmelj stoji 3 ili 6 mjeseci od otvaranja u zamrzivacu - ja sam mislio da idem sa +15% do +20% g. od izvorne kolicine po receptu???
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Zamrzivac
teško je procijeniti, svi softveri imaju opciju da se podesi starost i uslovi skladišenja hmelja.

evo jedan odličan rad na tu temu: http://www.czhops.cz/tc/pdf/hop.pdf

treba malo pročitati, zanimljivo je.

uglavnom, na temperaturi od 20°C nakon 6 mjeseci gubi se i do 40% AA. s druge strane na temperaturi od 0°C gubici su puno manji, pa nakon 6 mjeseci gubici su između 10 i 15%, ali kao što se vidi, to zavisi i od sorte hmelja.

iako nije spomenuto u tekstu, mislim da vakum značajno smanjuje degradaciju, a kad je kombinovan sa niskom temperaturom, onda je to najbolja opcija.

ja se ne bih libio da kompenziram prema ovim brojevima. međutim ovdje nisu spomenuti gubici u karakteristikama eteričnih ulja iz hmelja koja su zaslužna za aromu, a ako mene pitate to je najvažnije kod određenih stilova (APA, IPA itd...)

[Image: hmelj%20grafikon.JPG]

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 705
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Zamrzivac
Dodajem u snpa na flameoutu 100gr cascade.Koliko ostane arome u njemu ako stoji 20min ,isplati li se smrzavati pa dodati u sledece kuhanje
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Zamrzivac
Za gorčinu se isplati. To rade i neke pivare cak. Koliki je gubitak gorčine za vrijeme tih 20 minuta steepa tesko je reci, ali ja bih smanjio za nekih 20%, onako odoka.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 705
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Zamrzivac
Ako je i 30% ,to se moze sledeci put iskoristiti za aromu na 20min.Za gorcinu imam onaj extract 30%pa netreba mi za to.Samo se bojim da ne povuce na travu ako ga stavim za aromu
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Zamrzivac
I ja se bojim da bi moglo bit čudno. Ja sam cuo samo da koriste taj hmelj poslije za gorčinu u novom pivu. Za aromu nisam cuo. Aroma sva jako brzo izadje iz hmelja i mislim da nema bas svrhe koristiti ga ponovo za aromu.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 705
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Zamrzivac
Jos mi je nelogicnije koristiti ga za gorcinu jer kad kuhanjem izadju sve arome nakon toga sta izlazi iz hmelja?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Zamrzivac
Pa ostaju alfa kiseline nepotpuno isomerizirane jer hmelj nije kuhan nego samo namocen, ili je jako kratko kuhan pa nije doslo do potpune isomerizacije.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools