Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 512
Joined: Sep 2014
Reputation: 1
Dao zahvala: 19
Primio 16 zahvala u 16 postu/ova
Location: Zadar
RE: Veličina posude za ukomljavanje / Mash tuna
(20.02.2018 01:26 )mirren Wrote:  Pozdrav. I ja imam pitanje koje se tiče veličine mash tuna. Jasno mi je da će doći tu i slad i voda i sve to, ali mene interesuje može li ova posuda biti prevelika, odnosno je li problem ukoliko je mash tun prevelik za količinu vode koju planiram sipati?

Ja ga planiran praviti od plastičnog bureta, obloziti ga stiroporom 5cm, pa onda za dodatnu izolaciju koristiti filc i slicno, ali sam mislio koristiti makar 60 litara zapremine, pa ne znam je li problem da u posdui za ukomljavanje ima previše zraka dok se ukomljava. Mislio sam sipati 30 ili 40 litara vode u mash tun.
Mash tun može biti prevelik i premali.
Visina ječmenog slada ne bi smjela biti ispod 10cm, a
Idealno bi bilo da je debljina ječmenog slada u mash tunu oko 30cm. Ako je mash tun preširok, debljina ječmenog slada će biti mala i filtracija neće biti efikasna, ako je mesh tun preuzak debljina ječmenog slada će biti prevelika i povećava se mogućnost zaštopavanja.


Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools