Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Ovako imam par početničkih pitanja pa krenmo redom. srećom pa i u BIH postoji jedan forum ove tematike beer-chugger . Proučio sam neke teme koje je otvorio breewer na domaće pivo klix.ba pa sad imam neke nedoumice koje bi htio ovdje jednom zauvijek riješiti.

Neka standard za ova pitanja bude lonac od 30 litara u kojemu se kuha 25l piva.

1. Neću dobiti 25l jer 2-3 litre ispare i onda ipak na kraju imam oko 22l piva. Što je u kalkulatorima 'batch size'? Koristeći beertools kalkulator zanima me što upisujem u final volume a što u boil volume?

2. Ako kuham pivo dakle odredio sam sastojke koji mi trebaju. Početno kuhanje je 25l,a znam da ću dobiti 22l sa isparavanjem vode. Zanima me da li računam u kalkulatoru sirovine za 22l ili 25l?

3. Kad komiramo sladovinu kaže se da u pr. frižider za piknike (ipercoop bosna 25KM) dobiti ćemo 10l sladovine, ostatak dodamo vodu i opet dobijemo 10l. Što sa ostalih 5l (da bi napunio 25l u loncu) dodajemo vodu ili? Opada li tada vrijednost OG-a?

4. Može li se hmelj u granulama dodati u nekim vrećicama, možda ženskim najlonkama itd.?

5. Kad dodamo hmelj i kad se sladovina kuha treba li nešto mješati u posudi dok je na vatri?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pozdrav rale i dobro došao na forum. evo ja ću ti ovako po brojevima pokušati odgovoriti

1. sa loncem od 30 litara teoretski možeš izvući i malo više piva. recimo da je neki maksimum da u loncu na početku kuhanja imaš 28 litara sladovine - više ne možeš jer bi ti počelo kipiti. ako za sat vremena imaš isparavanje vode od cca. 1,9 l (ovo jako varira i ovisi od širine lonca, jačine vatre, ambijentalne temperature, vlažnosti zraka itd...itd..., ali 1,9 litara je neki prosjek), to znači da ti sa loncem od 30 litara možeš u fermentor dobiti oko 26 litara zahmeljene sladovine. batch size u kalkulatorima je količina piva koju želiš u fermentoru prije fermentacije! znači u ovom slučaju koji sam opisao batch size je 26 litara. nakon fermentacije imaš još gubitaka, a to su prvenstveno gubici od taloga kvasca (cca. 2 l) tako da kad staviš u kalkulator batch size 26 litara, očekuj da ćeš flaširati nekih 24 litre. nakon nekoliko kuhanja, moraš voditi bilješke o svim tim gubicima jer svaki je sistem različit, da bi sve to fino mogao unijeti u software. kad precizno sve gubitke uneseš u software, onda će ti jako precizno on izračunavati recepte. i meni je trebalo nekoliko tura dok to sve fino nisam podesio, a sad sve radi k'o doxa.

2. svaki software za pivarstvo podrazumijeva da je prva vrijednost od koje krećeš takozvani batch size i to uvijek prvo uneseš. nakon toga dodaješ sastojke i on se sam prilagođava i uračunava sve gubitke, kao i vrijednosti OG, IBU, EBC itd... znači software sam uračunava taj i sve ostale gubitke i prilagođava sve u receptu tome.

3. komiramo Big Grin hehe, kaže se ukomljavamo. uglavnom, sto se ovog pitanja tice, također ti je odgovor u software-u.... u principu imaš dvije vode koje koristiš - jedna je za ukomljavanje, a druga je za ispiranje. svaki software za pivarstvo precizno u decilitar izračuna koliko je potrebno vode za ukomljavanje, a koliko za ispiranje da bi dobio željeni batch size o kojem sam ti objasnio u odgovoru na prvo pitanje.

4. hmelj se može dodati u nekoj vrećici. imaš jako dobro rješenje na podforumu Foto tutoriali i DIY koje je postavio član @p.Ivo za dodavanje hmelja. ako ti se ne da to da praviš, možeš kupiti gazu u apoteci dimenzija 80x100 i od te jedne gaze možeš napraviti dvije vrećice za hmelj. imaj samo na umu da se hmelj jako poveća kad ga dodaš u sladovinu, tako da te vrećice moraju biti najmanje 3-5 puta veće od suhog hmelja koji u njih stavljaš. znači da ima dosta prostora u njima da bi se hmelj mogao proširiti i nabubriti.

5. kad stavljaš hmelj u ovim vrećicama, dobro je povremeno kuhačom samo malo pritiskati te vrećice (jednako kao što pritišćeš čaj da bi ga bolje istisnuo). ali generalno osim toga nikakvo miješanje nije potrebno.

ako još šta ne bude jasno tu sam, a nadam se da će i ostali uskočiti Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 19.11.2012 02:34 by Sile.
uh ovo je bilo brzo svaka čast i jasno dakako. Big Grin


6. malo sam proučavao forum,a što je tzv. bottling bucket, da li je to fermentacijska posuda ili nešto drugo? Malo sam zbunjen tim terminima na engleskom. Big Grin

7. Može li se šećer dodati posebno u boce, malom kašikicom bez da se pravi smjesa za šećer (8g/L) i dodavati u boce?

8. Što preporučaš za kuhanje: plinska boca ili štednjak na struju? Plinska boca u zatvorenom prostoru može sagorijevati monoksid što baš i nije dobro ili je to samo mit.

9. Bakrena cijev baš mora biti ovakav http://www.brupaks.com/images/products/W...RUPAKS.jpg ili može biti i drugih oblika pr. ovaj sam kratko skicirao u paintu: http://www.zaslike.com/files/1yjdjk7dm3de0t281z.jpg Vuče malo na Baltazarov uradak pa se nadam da netko i iz croatia filma prati ovaj forum Big Grin

10. S kojim predmetom najunčikovitije provjeriti koliko imamo litara vode u loncu? Dakle izmjeriti ranije pa obilježiti ili i za to postoji 'tool'?

11. Bunarska voda vs. Vodovodna voda?

Znam da malo možda sam i naporan sa pitanjima ali to su sve sitnice koje 'zlata' vrijede (pivskog dakako) Wink
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
nije problem, drago mi je da mogu pomoći!

6. bottling bucket je plastično burence sa malom pipom u kojem miješamo odfermentirano pivo sa šećerom za karbonizaciju i iz kojeg pomoću te pipe pivo flaširamo. zbog taloga kvasca u primarnom fermentoru, potrebno je pretočiti pivo u bottling bucket i paziti da što manje taloga povučemo, kako bi pivo bilo što bistrije.

7. može, ali to ti je prevelik posao, nije precizno. puno je lakše odrediti ukupnu količinu šećera i od njega napraviti šećernu otopinu koju pomiješaš sa kompletnom količinom piva koju imaš i onda flaširaš. ja preporučujem ovako kako sam opisao, mada ti možeš stavljati i pojedinačno šećer.... kako hoćeš, samo nakon nekog vremena shvatit ćeš da se to ne isplati...

8. znam ljude koji kuhaju na plin u zatvorenom prostoru i nikad im ništa nije bilo. ja to ne radim, ali to sam samo ja. mrzim plin Smile samo ako ćeš u zatvorenom prostoru, imaj na umu da odgorjeva velika količina plina i da je potrebno puno energije, tako da dobro ventiliraš prostoriju. to radiš na svoju odgovornost ili se raspitaj kod nekog stručnjaka za plin, pa vidi šta će ti on reći.

9. ovaj nacrt mi nikako nije jasan što si napravio u paintu Big Grin možeš li to malo detaljnije pojasniti?

10. najbolje ti je na kuhači koju koristiš za kuhanje, zarezati oznake i litražu. to će ti uvijek biti pri ruci tako da uvijek možeš procijeniti s tim koliko imaš sladovine u loncu.

11. bunarska vs. vodovodna može biti velika razlika, a ne mora biti nikakva. da bi bilo šta radio s vodom moraš prvo znati mineralni sastav vode koju koristiš. pročitaj malo šta sam napisao u podforumu o vodi. dodavat ću još tekstova tamo uskoro. na početku je svejedno koju vodu koristiš, nemoj se time zamarati dok ne usavršiš procese i tehnike.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 19.11.2012 02:59 by Sile.
(19.11.2012 02:49 )Pivska Mušica Wrote:  9. ovaj nacrt mi nikako nije jasan što si napravio u paintu Big Grin možeš li to malo detaljnije pojasniti?

to su bakrene cijevi spojene tako da odgovaraju loncu u taj oblik kroz koji bi ulazila hladna voda a izlazila vruća, tj. neki home-made chiller tog oblika. hoće li to valjati za hlađenje.

valjda će sada biti jasnije Smile
http://www.zaslike.com/files/5lfsvc9ek5xvmwt47m.jpg
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(19.11.2012 02:57 )rale Wrote:  
(19.11.2012 02:49 )Pivska Mušica Wrote:  9. ovaj nacrt mi nikako nije jasan što si napravio u paintu Big Grin možeš li to malo detaljnije pojasniti?

to su bakrene cijevi (20-tice) spojene tako da odgovaraju loncu u taj oblik kroz koji bi ulazila hladna voda a izlazila vruća, tj. neki home-made chiller tog oblika. hoće li to valjati za hlađenje.

valjda će sada biti jasnije Smile
http://www.zaslike.com/files/5lfsvc9ek5xvmwt47m.jpg

trik je u tome da što više cijevi imaš uronjeno u sladovinu, to će se brže hladiti sladovina. cilj je da se sladovina ohladi ŠTO PRIJE, po mogućnosti za 15 minuta.

prema tvom nacrtu ti ćeš imati jako malo površine cijevi uronjeno u sladovinu i za to će trebati cijela vječnost da se ohladi. ako sam ja dobro shvatio šta si ti nacrtao Big Grin

ja koristim 6 metara bakrene cijevi u mojoj spirali i opet mislim da mi nedostaje jedan ili dva metra ......

po svim zakonima fizike, ovaj oblik spirale kako svi mi pravimo je najbolji.


znači savij ti cijev kako hoćeš, u perece, u osmice ili po želji Zivjeli

samo imaj na umu da najmanje 6 metara cijevi mora biti potopljeno u 25 litara sladovine da bi je ohladilo sa 100°C na 24° za 15 minuta.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
da sad je puno jasnije kad tako kažeš. a što se bootling bucketa tiće, dakle presipavanje putem crijeva traje podosta dugo dok se 20,30 i više litara prebaci u drugu posudu. može li očišćeni piknik za hladnjak u kojem smo kuhali slad poslužiti kao bootling bucket?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(19.11.2012 03:12 )rale Wrote:  da sad je puno jasnije kad tako kažeš. a što se bootling bucketa tiće, dakle presipavanje putem crijeva traje podosta dugo dok se 20,30 i više litara prebaci u drugu posudu. može li očišćeni piknik za hladnjak u kojem smo kuhali slad poslužiti kao bootling bucket?


teoretski može poslužiti, ali bi ti trebala redukcija jer pipa na piknik frižideru je ogromna. flaširanje se mora raditi tako da cijev stoji na dnu boce i da se pivo od dna toči prema gore. znači ne smije prskati s vrha boce na dno.

jedan takav bottling bucket je jako jeftin i preporučujem ti da ga kupiš jer će ti puno olakšati cijeli posao....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 19.11.2012 07:47 by Sile.
12. još nešto vezano za dodatak šećera neka bude br. 12, dakle, prilikom kako si naveo boljeg načina za dodavanje šećera dakle 8g/l u bottling bucketu, da li taj isti rastopljeni šećer promješamo sa pivom unutar tog bucketa? Kako se on rasporedi?

Pitam iz razloga što mlado pivo po vokaciji ne bi trebalo buditi.

13. Beercalculus vs. Beertools recipe calculator? Imam još neke koji se instaliraju na PC,ali još ne znam na njih.

14. primjera stavim u batch size 25l piva, da li program unaprijed zna da sam kuhao 28l i da je to isparilo sa kuhanjem? Zanima me iz razloga što će samim time i rezultat biti drugačiji jer ako me možeš pratiti u recept pišem sirovine za 28l ili pak ja 'predviđam' u tom kalkulatoru gubitke od 2-3l pa pišem primjera u kalulator sirovine kao za 'gotovih' 26l?
Malo uvrnuto pitanje,ali kod ovih kalkulatora nikako to da shvatim.

...ak se još nečeg sjetim Smile
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
12) Secer dodajes u bottling bucket i na njega onda presipas pivo. Ne zelis muckati pivo u fermentoru, jer je na dnu kvasac koji tu treba i da ostane.

Koji secer se koristi za karbonizaciju? Jel koristite obicni bijeli kristal secer ili mljeveni ili neku drugu vrstu?

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
krivo sam postavio pitanje..sad je ispravljeno.. Smile

@sarajevskopivo, čitao sam da neki koriste i grožđani šećer...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(19.11.2012 07:08 )rale Wrote:  12. još nešto vezano za dodatak šećera neka bude br. 12, dakle, prilikom kako si naveo boljeg načina za dodavanje šećera dakle 8g/l u bottling bucketu, da li taj isti rastopljeni šećer promješamo sa pivom unutar tog bucketa? Kako se on rasporedi?

Pitam iz razloga što mlado pivo po vokaciji ne bi trebalo buditi.

13. Beercalculus vs. Beertools recipe calculator? Imam još neke koji se instaliraju na PC,ali još ne znam na njih.

14. primjera stavim u batch size 25l piva, da li program unaprijed zna da sam kuhao 28l i da je to isparilo sa kuhanjem? Zanima me iz razloga što će samim time i rezultat biti drugačiji jer ako me možeš pratiti u recept pišem sirovine za 28l ili pak ja 'predviđam' u tom kalkulatoru gubitke od 2-3l pa pišem primjera u kalulator sirovine kao za 'gotovih' 26l?
Malo uvrnuto pitanje,ali kod ovih kalkulatora nikako to da shvatim.

...ak se još nečeg sjetim Smile

12. kada odrediš koliko ti treba šećera za ukupno pivo (broj litara piva x grami šećera po litri) tu ukupnu količinu šećera precizno odvagaš i pomiješaš sa 2-3 decilitra vode i to prokuhaš par minuta. dobiješ kao slatki šećerni sirup. taj sirup naliješ u bottling bucket i preko njega pustiš da teče pivo. moguće je lagano i sasvim oprezno i bez mućkanja u jednom smijeru sasvim polako miješati da bi se pravilnije rasporedio šećer, mada to nije potrebno jer ljudi rade i bez toga i nisam čuo da je neko imao problema.

13. beer calculus je online aplikacija, a beer tools je nezavisni software koji instaliraš na svoj kompjuter. beer calculus je dio hopwille-a a to ti je nešto kao pivarski facebook. u svakom slučaju beer tools odaberi. mislim da se sva priča oko software-a mora svoditi na dilemu između beer smitha i beer toolsa. oni su kao bmw i mercedes i za koji god se odlučiš bit će dobar s napomenom da je po mom mišljenju beer tools daleko intuitivniji software i lakše ga je shvatiti i koristiti od beer toolsa.

14. pošto vidim da ne kužiš baš software i koja mu je zapravo prava svrha (i sam sam na početku sebi postavljao takva pitanja, da se razumijemo), ne znam kako bih ti dao odgovor na to pitanje. pazi, ti ne stavljaš sirovine u software za neki batch size. ti u software-u jednostavno kreiraš recept i paziš da su ti sve vrijednosti (OG, FG, IBU, EBC itd...) u okviru stila koji si izabrao. ako odabereš da praviš dunkelweizen software tamo ima referentne vrijednosti unutar kojih se moraš kretati da bi ispoštovao stil dunkelweizen. u tome je stvar. software predviđa apsolutno sve gubitke, ali mu prvo moraš reći koji su, jer software ne može znati koliki je tvoj mrtvi prostor ispod pipe na mash tun-u (kod nekoga je 0,5 l a kod nekoga je 1,5 l), software ne može znati koliko tebi isparava iz lonca po kuhanju (na primjer, ako kuhaš na otvorenom isparava više, ako kuhaš u zatvorenom isparava manje) i to mu isto moraš zadati kao vrijednost. te sve vrijednosti podešavaš u My equipment. kada podesiš My equipment prema svojoj opremi, svi proračuni software-a bi trebali biti precizni! moj ti je savjet da pročitaš prvo Read Me file iz Beer toolsa, pa onda da odeš na Help opciju i tamo imaš dosta objašnjenja, a onda imaš zvanične stranice oba ova software-a gdje imaš stvarno detaljno objašnjeno šta i kako. Ja tebi ne mogu dati pravi odgovor, kad ti ne znaš još uvijek postaviti pravo pitanje - da bi to mogao, moraš malo upoznati prvo software i njegovu svrhu.

evo kako to izgleda u beer toolsu, malo je samo drugačija terminologija

[Image: beer%20tools.JPG]


dole na dnu imaš final volume koji sam ja zadao, jer sam htio toliko (23 l) piva u fermentoru, a on je na osnovu svih ostalih podataka i sastojaka koje sam ubacio proračunao da mi ukupno treba u loncu prije početka kuhanja 25,85 l sladovine.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools