Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Cider od kruške (Perry)
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
Cider od kruške (Perry)
koliko sam upratio, procedura za praviti Perry je sljedeća:
kruške se iscijede, izmjeri OG. Po potrebi i želji dodaje se vode da bi se OG sveo između 1.050 i 1.060. To se kuha do nekih 80°C, zatim hladi, dodaje kvasac i ostavlja na fermentaciju neko vrijeme (2-3 mjeseca?)
nakon fermentacije se dodaje stevia (da se doda malo slatkoće), zatim se flašira isto kao i pivo.

da li sam nešto propustio?

Imamo 20tak kg krušaka (tako bar cure kažu Smile ) pa su navalile da probamo napraviti cider.


također imamo pun k i još malo više japanskih jabuka pa ih zanima jel se može ikakav cider ili nešto slično od njih praviti?

(evo me kao da se javljam u emisiju plodovi zemlje)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Cider od kruške (Perry)
ja ništa nisam kuhao, ne moraš kuhati, samo vinobrana malo stavi. ovo će @djulba bolje znati ako pročita za kuhanje i/ili vinobran. od 20 kg krušaka možete očekivati nekih 7-8 litara cidera. i kakve su kruške? jesu li baš slatke i dozrele? steviu odmah stavi, a možeš i kod flaširanja kako god hoćeš. pomiješaj i te japanske jabuke moglo bi biti zanimljivo Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Cider od kruške (Perry)
This post was last modified: 09.11.2013 06:46 by Pivdzija.
(09.11.2013 06:35 )pivska mušica Wrote:  ja ništa nisam kuhao, ne moraš kuhati, samo vinobrana malo stavi. ovo će @djulba bolje znati ako pročita za kuhanje i/ili vinobran. od 20 kg krušaka možete očekivati nekih 7-8 litara cidera. i kakve su kruške? jesu li baš slatke i dozrele? steviu odmah stavi, a možeš i kod flaširanja kako god hoćeš. pomiješaj i te japanske jabuke moglo bi biti zanimljivo Smile

koliko je to "malo" vinobrana Smile
kruške su ubrane, to je sve što znam o njima Big Grin
možda odvojim litar pa pomiješam sa jabukama, čisto radi probe...
jesi ti dodavao vodu? ili se to radi samo kada se radi i kuhanje?


edit: e da, koji kvasac koristiti? koliko vidim online ljudi koriste i pivske i vinske kvasce za ovo, a postoji i poseban kvasac za cider.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Cider od kruške (Perry)
za 20 kg krušaka ti treba među prstima vinobrana kao da posoliš. Kvasac ti je najbolje da koristiš original za cider , ako nemaš onda neki pivski samo će biti previše suh cider i kiseo. ne dodaje se voda i ne kuha se. Samelješ kruške, ocijediš staviš u fermentacijsku posudu, dodaš kvasac i dalje nastaviš kao za pivo osim što ti treba stevia. Samo da ti kažem da ne očekuješ nešto kao summersby od kruške jer je on presladak i pun vještačkih aroma ( jer tako vole tinejđeri Big Grin) možda se razočaraš.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,203
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 8 zahvala u 14 postu/ova
Location: Mostar
RE: Cider od kruške (Perry)
Hvala na odgovorima, što se tiče razočarenja, zato ubrzano pravimo zalihe piva da imamo čime utopiti razočarenje :-D

Sent from my GT-S7560 using Tapatalk

Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools