Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Flasiranje
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Flasiranje
Ostavio sam ga vani na terasi, malo je hladno, dok ne sterilisem bottling bucket i cepove. Moram i flase staviti u izosan, to ce biti taman vremena.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
pazi, trik je u tome da demižon mora nepomičan stajati par sati na mjestu s kojeg ćeš pretakati. sad kad ga ti s balkona budeš htio pomaknuti negdje podići ćeš talog sa dna.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
mogao bi malo poslikati da vidimo kako to kod tebe izgleda Big Grin ako mene pitaš ja bi stout flaširao sa 7 grama šećera po litri piva.

dobro pazi da precizno odmjeriš koliko će ti ostati piva nakon skidanja s taloga. neki prosjek je gubitak od 2 litre ali može jako varirati. to je najčešća početnička greška - ljudi zaborave da u fermentoru ima manje piva nego što se vidi na oznakama, zbog toga što na talog otpada veliki dio zapremine.

i ako tu krivo preračunaš, onda ćeš staviti više šećera u pivo nego što treba, pa rizikuješ da ti boce eksplodiraju.

dobro se potrudi isto da što manje taloga povučeš iz fermentora u bottling bucket.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Flasiranje
This post was last modified: 22.11.2012 04:37 by zis.
slike idu obavezno, samo dok sve pripremim. malo sam neorganizovan ali za prvi put dobro je. sjeti se kako je tebi islo "PRVO". Moram prvo pretociti u bot.buk. da vidim koliko imam piva. nikako da skontam koliko je na fermentaciji. kad vidis slike sve ce biti jasno zasto nisam mogao izracunati.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Flasiranje
na koju temp. da ohladim secer prije dodavanja u pivo
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
otopinu šećera ohladi prvo desetak minuta na sobnoj temperaturi a onda izlij u bottling bucket i mućkaj malo da se još malo ohladi. nije strašno ako je malo toplija jer je jako velika količina piva koja se nalijeva na to i brzo ga ohladi....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Flasiranje
This post was last modified: 22.11.2012 08:02 by zis.
[Image: Vj7k.jpg]

[Image: 8UBge.jpg]

ovo su moji "cuveni" Angry fermentori, sve zajebancije primam rado
[Image: dhrvE.jpg]

kolicina piva u botling b. 18 litara
[Image: 03zZE.jpg]

[Image: x49kB.jpg]

junior u akciji (mama je na poslu)WinkWink
[Image: FYpdf.jpg]


Ovako izgleda malo sto je ostalo, cini mi se da sam malo i taloga povukao.

Sve kritike dobro dosle posebno od "starih" pivara. Vec mi se usi crvene..
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
dobri su fermentori malo ih je teško oprati, ali mogu proći. jedino im je mana količina piva koja u njih stane. sve pohvale za juniora Smile je li ti ovo sve piva što ti je ispalo? ovo što na podu stoji? malo više od jedne gajbe imaš...

ništa sad na sobnoj temperaturi drži ovako nekih 15 dana i onda možeš prvu otvoriti. nemoj prije, suzdrži se, malo imaš piva i šteta je da otvaraš prerano. Zivjeli

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Flasiranje
18 litara, to je pola recepta. imam jos slada za jednu turu koju sam mislio kuhati u subotu. Ali nemam kvasca, nije dosao cika postar (u mom slucaju kondukter). Kako da iskoristim ovaj kvasac ?
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 321
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 8 zahvala u 18 postu/ova
Location: Tuzla
RE: Flasiranje
Zis čestitke na flaširanju. kako da ti ja dostavim kvasac javi. imam Safale 05.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Flasiranje
(22.11.2012 08:25 )djulba Wrote:  Zis čestitke na flaširanju. kako da ti ja dostavim kvasac javi. imam Safale 05.

nazalost ide S-04.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Flasiranje
ne valja mu za stouta us-05. zis može se oprati ovaj kvasac na kojem ti je ležalo prvo pivo. samo pretpostavljam da je sad već kasno za to. a nemaš ni opreme. treba ti jedna velika čista tegla od 3 l najbolje i par malih bočica od frutek soka.

taj talog koji vidiš koji je ostao u fermentoru, otprilike 20% je kvasac a 80% je ostalo smeće (ostaci hmelja i proteina od slada)

cilj je da ispereš što više kvasca i izdvojiš ga od tog "smeća"

u veliku teglu nagrabiš taloga negdje do trećine. to preliješ dezinficiranom (prokuhanom pa ohlađenom) vodom i dobro promućkaš. ostaviš tako par sati da se istaloži u frižideru. kad se istaloži imat ćeš tri sloja - jedan sloj je živi kvasac, drugi sloj su mrtve stanice kvasca i treći sloj je smeće. živi kvasac je na vrhu taloga.

sad moraš oprezno dekantirati iz velike tegle u male teglice i to na način da odliješ što više živog kvasca u male teglice, a ostatak dopuniš dezinficiranom vodom do vrha.

za ovo sve si se trebao ranije pripremiti, ali eto možeš pokušati nešto improvizirati....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools