Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Analiza vode
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
Analiza vode
Dobio sam laboratorijske podatke o mojoj pipovači:

Ca 80,0 mg/l
Mg 47,0 mg/l
Cl 3,5 mg/l
SO4 0,02mg/l
HCO3 231 mg/l
Ukupna tvrdoča 127
pH 7,00

Polako ču početi sa prilagođavanjem vode, mada još nemam iskustva i nemam još RO filtera. Sad ne znam dali imam dovoljno podataka ili mi još nešto neobhodno fali, pošto su mi napravili analizu u firmi gdje radim i oni ne mogu učitati Natium i Kalium.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Analiza vode
Na i K su obično zanemarljivi. ali ponekad može biti dosta natrija, zavisi kakav je izvor.... ti računaj da ga nemaš nikako....nemaš izbora...nemaš ni Cl ni SO4 u vodi, pa to svakako moraš prilagoditi. najbolje nabavi filter i pravi vodu od nule....

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
RE: Analiza vode
(29.11.2013 02:17 )pivska mušica Wrote:  Na i K su obično zanemarljivi. ali ponekad može biti dosta natrija, zavisi kakav je izvor.... ti računaj da ga nemaš nikako....nemaš izbora...nemaš ni Cl ni SO4 u vodi, pa to svakako moraš prilagoditi. najbolje nabavi filter i pravi vodu od nule....

To i namjeravam. Jeli dobar ovaj filter za 65€?
http://www.aquashop.si/Product-Aquili-re..._8504.aspx
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Analiza vode
isti takav imam i prezadovoljan sam. danas sam baš pustio vodu kroz njega nakon dugo vremena da ga malo propušem i sa 180 ppm spustio je na 2 ppm

jedina mu je mana što je dosta spor, a to ti dosta zavisi od pritiska koji imaš u cijevima, pa računaj da ćeš morati dan ili dva ranije prije kuhanja piva skupljati vodu.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
RE: Analiza vode
(29.11.2013 06:44 )pivska mušica Wrote:  isti takav imam i prezadovoljan sam. danas sam baš pustio vodu kroz njega nakon dugo vremena da ga malo propušem i sa 180 ppm spustio je na 2 ppm

jedina mu je mana što je dosta spor, a to ti dosta zavisi od pritiska koji imaš u cijevima, pa računaj da ćeš morati dan ili dva ranije prije kuhanja piva skupljati vodu.

Nema veze, neče mi to smetati. Glavno da radi kako treba.
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
RE: Analiza vode
Pošto još nisam počeo s prilagođavanjem vode imam jedan problem. Kod kuhanja svjetlih piva 10min nakon početka ukomljavanja na temp.20°C Ph mi je oko 5,2-5,3.
Ali kod tamnijih Ph padne čak ispod 5.
I sad ne znam kako povečati ph. Šta treba ubaciti i u kojoj količini?
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: Analiza vode
NaHCO3 - soda bikarbona.
Kolicine ces izracunati u nekom od kalkulatora, npr. EZ Water caclulator...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Analiza vode
sodom bikarbonom dize i natrij, a problem sa sodom bikarbonom je da ima ogranicenu topivost. po mom misljenju je najbolje da uzme flasu neke kupovne tvrde vode, sa HCO3 iznad 350 ppm (a vecina ih je takva) i da je samo pomijesa sa tom svojom mekanom vodom za mash.

naravno moze se i sve izracunati pa odrediti tacno koliko treba, ali moze i ovako od oka, sigurno ce biti efekta.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Trbovlje
RE: Analiza vode
(11.12.2014 11:13 )pivska mušica Wrote:  sodom bikarbonom dize i natrij, a problem sa sodom bikarbonom je da ima ogranicenu topivost. po mom misljenju je najbolje da uzme flasu neke kupovne tvrde vode, sa HCO3 iznad 350 ppm (a vecina ih je takva) i da je samo pomijesa sa tom svojom mekanom vodom za mash.

naravno moze se i sve izracunati pa odrediti tacno koliko treba, ali moze i ovako od oka, sigurno ce biti efekta.

Zar je moja pipovača sa tvrdočom 127 stvarno toliko mekana, da nije za tamna piva?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Analiza vode
antares, moguce je, sve ovisi o kolicini i kiselosti tamnih sladova koje koristis u receptu.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,037
Joined: May 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 33
Primio 33 zahvala u 33 postu/ova
Location: Srebrenik, BiH
RE: Analiza vode
govore li vam ista ovi podaci koje sam dobio za vodu sa izvora sa kojeg sipam za pivu (kad ne koristim RO).

ima jos podatak da voda sadrzi koliformne bakterije, ali s obzirom da se voda termicki obradjuje, mislim da to nije toliko bitno (ne pijem je svakako dok se ne skuha).


Attached File(s) Thumbnail(s)
   
WWW Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Analiza vode
Nemas ovdje dovoljno podataka, fali dosta toga. Jedino se iz suhog ostatka moze zakljuciti da ova voda nije jako tvrda. Za bilo kakvu normalnu analizu za nase potrebe treba ti Ca, Na, Mg, Cl, SO4, HCO3 (ili CaCO3).

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools