Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Sekundarna fermentacija
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
Sekundarna fermentacija
Molim iskusne da objasne postupak sekundarne fermentacije sto preciznije za nas pocetnike, ako moze i neko kratko objasnje zasto je to dobro, a kada je lose i jos po nesto.

Hvala. Big Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,428
Joined: Nov 2012
Reputation: 8
Dao zahvala: 10
Primio 19 zahvala u 40 postu/ova
Location: Doboj
RE: Sekundarna fermentacija
(03.12.2013 10:21 )civi Wrote:  Molim iskusne da objasne postupak sekundarne fermentacije sto preciznije za nas pocetnike, ako moze i neko kratko objasnje zasto je to dobro, a kada je lose i jos po nesto.

Hvala. Big Grin

Ma nema tu nekog postupka, pretocis pivo iz jednog bureta u drugo da ne podignes talog i to je to. A sad zasto se to radi je vec drugo pitanje. Kada zelimo da dobijemo bistije pivo pretacemo na sekundar ili da iskoristimo kvasac koji je preostao od primarne fermentacije ili znamo da u razumnom roku ne mozemo flasirati pivo onda pretacemo na sekundarnu fermentaciju. Sve to je rizik od nezeljne infekcije i ako bas nije preko potrebno ne treba raditi. Poslije vise od godine dana kuhanja piva sam prvi put pretocio pivo na sekundarnu fermentaciju da bih iskoristio kvasac za Imperial Stout. U svim drugim slucajevima nisam radio sekundarnu fermnetaciju. Za sve pocetnike je bolje da nista ne prckaju oko fermnetora ako bas ne moraju, time znacajno smanjuju mogucnost infekcije. Nadam se da sam bio jasan.
Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Sekundarna fermentacija
slažem se, potpuno nepotrebno osim u nekim rijetkim situacijama. kod bistrenja želatinom na primjer mora se pretočiti u sekundar i tada pretačem. isto tako kad se koriste tinkture onda se isto pretače. u većini ostalih situacijam zaista nema potrebe. ja čak i suho hmeljim u primarnom. osim što pivo oksidira pretakanjem izlažeš ga potencijanoj kontaminaciji kao što ti zis reče.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 3 postu/ova
Location: Beograd
RE: Sekundarna fermentacija
Hvala na odgovorima.
Obzirom da sam pravio od ekstrata slada mislim da će i taloga biti manje i ne diram ništa 18 dana, a za posle videće mo.
Find Odgovori
padobranac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Jul 2017
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Sekundarna fermentacija
Znam da je generalno "pravilo" da se ne ide na sekundarnu fermentaciju i da je to aksiom jer evo nema riječi na tu temu već 4 godine :-) ali šta mislite o ovome:
https://www.youtube.com/watch?v=uFviQkGCwBA

Razumijem mogućnost infekcije, ali čini mi se da nije ništa veća od prebacivanja iz primara u bottling bucket?
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 354
Joined: Aug 2015
Reputation: 1
Dao zahvala: 12
Primio 3 zahvala u 3 postu/ova
Location: Tesanj
RE: Sekundarna fermentacija
Ne znam da je to neki aksiom, to je do tebe. Možeš, a ne moraš.

Ja obavezno prebacujem u sekundar. U sekundaru ga suho hmeljim, poslije radim cold crash, pa opet pretočim u bottling bucket kad flaširam.

Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 289
Joined: Aug 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 18
Primio 6 zahvala u 6 postu/ova
Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Sekundarna fermentacija
Vise je u pitanju prakticnost nego strah od infekcije. Jedna posuda manje za cistitit i prati Smile.

Kad se krece sa pretakanjem u sekundar, pivo je vec formirano, alkohol i nizak ph su vec prisutni kao odbrambeni mehanizmi. Sa normalnim nivoom sanitacije, sansa za infekciju je jako malena.

Ono sto jeste problem sa sekundarom je dodatna oksidacija piva, osim ako sekundar nije zatvoreni sistem ispunjen inertnim gasom. Ja ga izbjegavam zbog toga prvenstveno.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools