Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


top cropping
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 700
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
top cropping
najbolji i najlaksi nacin prikupljanja ale kvasaca.Zadnji put ovako uradio i skinuo sa aurore i prebacio u 50l snpa.Predhodno uradio starter da budem siguran .Sutradan krauzen od 5-10cm.Ovde je sve detaljno objasnjeno
http://muskegonottawabrewers.blogspot.co...ethod.html
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: top cropping
da, jako dobra metoda. bas sam nedavno negdje stavio sliku dvije tegle - u jednoj je bio top cropping a u drugoj klasicno ispiranje iz taloga. bas se vidi razlika.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pop Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 121
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 1
Primio 0 zahvala u 1 postu/ova
Location: Slavonski Brod
RE: top cropping
Nije ovo loše, ali svakim otvaranjem fermentora rizikujem infekciju, tako da...
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 700
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: top cropping
pa kad vidim kako u pivarama rade fermentaciju u otvorenim bazenima i kako oni skidaju kvasac i kako se tu pazi na higijenu.Sigurno ces kod kuce u cistijim uslovima to uraditi,
https://www.google.com/search?q=top+crop...B806,jeste da je davno bilo
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Beograd
RE: top cropping
Da ne otvaram novu temu.
Nisam imao do sada ovakvu situaciju. Kvasac je po povrsini i ne pada. Slika je napravljena kroz rupicu od vrenjace.
Pivo je u fermentatora 7 dana, kvasac US-05, pivo SNPA, temperatura oko 20 C.
Sta predlazete, da prebacim pivo u drugi fermentator ili da ostavim 3 nedelje ovako.

Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 9
Primio 11 zahvala u 17 postu/ova
Location: Bec
RE: top cropping
nista ne diraj 3 sedmice. Nema virenja!
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
top cropping
(17.07.2014 06:29 )dalidj Wrote:  Da ne otvaram novu temu.
Nisam imao do sada ovakvu situaciju. Kvasac je po povrsini i ne pada. Slika je napravljena kroz rupicu od vrenjace.
Pivo je u fermentatora 7 dana, kvasac US-05, pivo SNPA, temperatura oko 20 C.
Sta predlazete, da prebacim pivo u drugi fermentator ili da ostavim 3 nedelje ovako.


US-05 ti je takav. Po mojoj procjeni, na kraju fermentacije 30% na dnu završi. Ostatak ostane na površini.

Ukratko, on ne tone sav. Tako da je za sedmicu dana to sasvim ok. Tek nakon druge sedmice ćeš primjetiti malo na dnu da je palo. Nakon tri sedmice omjer bude otprilike 30/70 u korist površine.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: top cropping
Ne bih se bas složio s ovim Smile minimalno sam tridesetak piva odfermentirao sa peticom, ako ne i vise. Taj kvasac ne ostaje na pivu za razliku od nekih kao sto su Saison kvasci ili neki belgijski. Ključ je u hlađenju piva nakon završene fermentacije. Mora se uraditi cold crash. Inače to što ostane plutati petica na površini ima dosta veze sa jako zahmeljenim pivima kada kvasac ostane 'zarobljen' u hmeljnim smolama. Ali kažem, hlađenje iliti cold crash je jako bitan da bi se kvasac (bilo koji) istalozio.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Beograd
RE: top cropping
Ako ga ubacim u friz na oko 9-10 C, koliko tugo treba da odstoji ?
U fermentatoru je 15 dana. Da ubacim na 6 dana i flasiranje za 21 dan ?

Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: top cropping
Možeš tako ali moraš biti siguran da ti je fermentacija završena. Kad bi bar na 5 mogao spustiti bilo bi puno bolje. Idealno 0-2 C.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Beograd
RE: top cropping
Musice kralj si, hvala na savetu Zivjeli
Napravio sam fermentacionu komoru i pomocu zaledjenih flasa sam oborio temperaturu na oko 10 C.
Kvasac je poceo da da pada na dno.
Juce sam uzeo uzorak da proverim gustinu i vidim da se polako sve talozi. U subotu ce u flase.

Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
Re: top cropping
Smatram da je ovo bolji nacin skidanja kvasca,ali da li time radimo stetu za pivo? Logika nalaze da uzimamo zdrave stanice kvasca u fermentaciji.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools