Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Eksperiment - apsorpcija hmelja
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
Eksperiment - apsorpcija hmelja
Uskoro kuham jedan veliki DIPA od cca. 10% alc i 1kg hmelja na 40 litara piva. S obzirom da kod ovakvog piva gubitak koji ce biti uzrokovan apsorpcijom sladovine u hmelj nije baš mali i beznačajan, iskoristio sam 100g neke stare aurore da vidim koliko će upiti hmelj u sebe i da vidim koliko cijeđenjem vrećice mogu 'spasiti' piva.

Ovaj hmelj je peletiran i navodno on nešto više upija od whole leaf.

Uglavnom, koristio sam 2l vode i 100g hmelja. Vodu sam prokuhao i maknuo s vatre te odmah dodao hmelj u vrecici. Na ovaj nacin cu osim absorpcije hmelja vidjeti da li stvarno dodavanje na 0 min daje 0 IBU, odnosno, kako teorija kaze, dodavanje na 0 min ne bi trebalo osloboditi gorčinu u pivo.

[Image: SI1bLfJ.jpg]


100 g hmelja zajedno s vrecicom su teska 124g. Mi polazimo od pretpostavke da je 1ml vode = 1g težine.

[Image: qeBcJDz.jpg]


Dodao sam vrecicu sa hmeljom u vodu i ostavio 10 minuta na steep. Hladio sam sa ledom u bočicama u 0,5l koje sam ubacio u ovo i jako brzo ga je to ohladilo. Dobro sam okapao te bočice kad sam vadio.

[Image: qs8QY5j.jpg]


Prije hladjenja kompletan lonac je bio težak 3.394g a nakon hlađenja bio je težak 3.362g što je cca. 1% onog cooling loss gubitka koji obično ima u softverima a čini mi se da je defaultno postavljen na 4% Huh

Prije hlađenja:
[Image: AI1iU3k.jpg]


Nakon hlađenja:
[Image: o39GzzQ.jpg]


Vrecu sa hmeljom sam izvadio i drzao nekih 5 minuta iznad lonca da se dobro okapa, ali bez ikakvog pritiskanja. Prvo je bas curilo, a onda je pocelo kapati, da bi na kraju potpuno prestalo kapati. Nakon toga sam kompletnu vrecicu ubacio u vagu, a ostatak te zahmeljene vode iz lonca prelio nazad u lonac. Tezina hmelja zajedno s vrecom bez cijedjenja bila je 600g, a voda koju sam dobio nazad u ovu posudu bila je 1400ml.

[Image: fH1XOCW.jpg]


Nakon toga sam iscjedio vrecicu sa hmeljom i pokusao sam bas izbaciti sto vise vode iz nje. Nakon vaganja iscjedjeni hmelj zajedno s vrecicom je bio tezak 262g a u posudu sam dobio dodatnih cca. 350 ml vode.

[Image: g1JHn4Y.jpg]


Eh da vidimo čija majka crnu vunu prede Smile

Znači, imamo sljedeće vrijednosti:

Hmelj suh = 100g
Početni volumen vode = 2000 ml = 2000 g
Težina vrećice = 24 g
Cooling loss 32 ml


Gubitak bez cijeđenja: 600ml - 24ml = 576g = 576 ml

576 ml u odnosu na početni volumen od 1968 ml (2000 ml - 32 ml cooling loss) iznosi 29% gubitka odnosno 2,9% na 20l piva

Gubitak sa cijeđenjem: 262ml - 24ml = 238 ml

238 ml u odnosu na početni volumen od 1968 ml iznosi 12% gubitka odnosno 1,2% na 20l piva


Ako to prevedemo u vrijednosti ovo znači da će 100g hmelja bez cijeđenja u sebe absorbirati 476 ml tekućine, dok će 100 g hmelja sa cijeđenjem u sebi zadržati samo 138 ml tekućine.

U prevodu, za moje pivo od kilo hmelja, ako neću cijediti hmelj moram kompenzirati/povećati količinu sladovine u fermentoru za 4,76 litara. Znači skoro 5 litara piva bi mi ostalo u samom hmelju i to bi bio samo gubitak od hmelja.

S druge strane, sa cijeđenjem, moram povećati količinu sladovine u fermentoru za samo 1,38 l i to je gubitak na hmelju ako se cijedi.

Malo zbunjujuće jer svi izvori na internetu navode da je aproksimativni gubitak sladovine na 100g hmelja bez cijeđenja oko 1l, a ja sam dobio dosta manje. Naravno, vjerovat ću onome što sam vidio svojim očima. Jedina stvar koja mi pada na pamet je da se mozda sladovina ponasa drugacije od vode, ali stvarno sumnjam da ta razlika moze biti toliko znacajna.


Uglavnom ovo znaci da cijedjenjem smanjujemo gubitak za 59% a u mom slucaju ce to znaciti 6 punih flaša dragocjene DIPE!!.

Na kraju, test okusa. Ovo sto sam probao bilo je jako gorko. Toliko da sam morao zaliti čašom vode. Baš mi je steglo grlo i jezik. Toliko o 0 IBU kod dodavanja na 0 min.

Eto, nadam se da će nekome pomoći ovo posebno kod kuhanja IPA, DIPA i ostalih jako zahmeljenih piva kada ovo i nije baš mali gubitak. Preporučujem da cijeđenje radite u lateks rukavicama koje su prethodno tretirane etilnim medicinskim alkoholom ili star sanom. Nadam se da nisam negdje grešku u računanju napravio. valjda nisam. beer

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
Re: Eksperiment - apsorpcija hmelja
Lijep eksperiment. Za slijedeći korak, najbolje bi bilo odsimulirati cijelu situaciju što vjernije. Te umjesto vode raditi sa pravom sladovinom.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 157 zahvala u 243 postu/ova
Location: SJJ-WAW
Eksperiment - apsorpcija hmelja
Mislim da nema razlike ili ako je ima da je zanemariva.

Sinoc sam dumao, pa sam samo dosao do jos jednog zakljucka. Spomenuo sam da mi nije jasno kako po internetu uzimaju za default cca. 1l gubitka na 100g hmelja. Radi se o tome da tako racunaju vecinom amerikanci, a oni ne rade nikad sa vrecicama, nego najcesce samo hmelj ubace direktno u sladovinu, a poslije filtriraju skuhanu sladovinu kroz filter na dnu lonca. Osim toga oni ne hmelje suho u vrecici nego im hmelj slobodno pliva u pivu, a kad se istalozi, samo iznad hmelja pretoce.

U ovom slucaju gubitak na 100g hmelja realno jest 1l.

U ovom mom eksperimentu ja sam ovu vrecicu za koju sam smatrao da je nisam cijedio, ipak okapao i iz nje je iscurilo sigurno 0,5 l vode gravitacijom. To je ono sto bi svako normalan svakako uradio kada vadi hmelj iz piva ako je hmeljio u vrecici.

Medjutim bez vrecice, kad se hmelj samo ubaci u lonac ili fermentor, gubici se sigurno povecavaju i realna pretpostavka je 1l na 100g hmelja.


Sent from my iPad using Tapatalk

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find OdgovoriForum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools