Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Otvorena fermentacija
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
Otvorena fermentacija
Jedan vrlo lijep video sa Brewing TV.



Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Otvorena fermentacija
Zanimljivo, ipak, iako je moguce da se u vecini slucajeva nista ne desi, sigurno se povecava rizik od infekcije. Ako je istina ovo za estere, onda se mozda taj rizik u nekim slucajevima i isplati.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Otvorena fermentacija
Najvjerovatnij je istina. Brzo rade jer odmah poslije fermentacije, neka 4 dana, odmah prebace u sekundarni fermentator. Jer više nema zaštitnog sloja CO2.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Otvorena fermentacija
Na BYO sam našao lijep članak o fermentaciji.
http://byo.com/stories/issue/item/631-fe...techniques

Po ovoj klasifikaciji (mada on nije vidio naše kace za kupus pa je to izostavio), kućni pivari koji koriste kacu za kupus, ustvari rad otvorenu fermentaciju. Jer kaca ne dihtuje potpuno poput posude sa vrenjačom.
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools