Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Gulaš u crnom pivu - recept
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,920
Joined: Nov 2012
Reputation: 16
Dao zahvala: 25
Primio 148 zahvala u 238 postu/ova
Location: SJJ-WAW
Gulaš u crnom pivu - recept
Gulaš u crnom pivu

evo recepta koji već jako dugo kuham. odličan je stvarno!

Potrebno je:

2 kg junećeg buta
1,5 kg luka
2 mala crna piva (može guinness, ali najbolje neko slađe i punije, kao tomislav ili crni đorđe)
60 grama sušenih vrganja (vrganje na par sati prije kuhanja rehidrirati u nekoj posudi s vodom, samo ih potopiti i neka tako stoje da popiju vodu)
1 vreća ledo mješavine gljiva ili dva x 400 g bukovača (mada su bukovače baš ako nema ovih, puno gora varijanta)
mažuran
korijander
peršun
šećer


postupak:

luk što sitnije, znači mikroskopski Smile ovo je jako bitno jer u sosu poslije ne bi smjelo biti komadića luka, nego se mora doslovno rastopiti. dinsta se na ulju na jakoj vatri i pusti se da nekih 30% luka zagori. znači ne da pocrni ali da dobije baš tamnu smeđu boju. to možete dobiti ako samo ostavite bez miješanja neko vrijeme onako da se dinsta na jakoj vatri i trebalo bi da malo izgori na samoj sredini,gdje je najjača vatra, a sa strana bi trebalo da se normalno dinsta. znači procijente sami, ali ja ostavim nekih 5-7 minuta na najjačoj vatri bez miješanja i dobijem baš to o čemu pričam. zavisi od jačine vatre i lonca i svašta nešto. ovaj dio zagorenog luka daje poseban karakter jelu.

kad se luk dobro izdinstao, znači nakon nekih 20-ak minuta, luk prelijte proključalom vodom da ga malo prekrije i tako sad kuhajte luk još nekih 15 minuta isto na jačoj vatri. ovo će ga omekšati i skoro u kašu pretvoriti. po potrebi dodajite vode da je uvijek luk malo prekriven vodom.

za to vrijeme meso izrežežite na kockice i bacite na vrelo ulje u tavu. pržite ga na što jačoj vatri, samo da se uhvati malo korice sa svih strana i da se zatvore pore, tako da ne pušta vodu iz sebe.

kad ste ispržili meso na tavi dodajte ga u luk i prelijte sa dvije boce piva. smanjite vatru na srednju neku vrijednost, da fino krčka.

dužina kuhanja može biti od 2 - 4 sata ili čak i duže, a najviše zavisi od mesa (zato odaberite dobar komad, da nije puno tamna boja, što je tamnije duže mu treba). stvar je spremna kad meso omekša skroz.

vodu ćete dodavati cijelo vrijeme prokuhanu, znači vrelu. isparit će jako puno vode i preporučujem da dodajete po malo vode češće. radije to nego da se odmah stavi puno vode.

pjena od piva će nestat nakon nekog vremena, za to ne brinite.

kad vidite da je meso omekšalo dodajete vrganje zajedno sa onom vodom u kojoj su bili jer u vodi je najjača aroma. vrganje možete malo isjeckati ako su preveliki komadi.

onu vreću smrznutih gljiva bacite na drugu tavu na ulje, da ih otopite i malo ispržite. bit će puno vode od leda, pa i to ocijedite kroz cjediljku i dodajte u gulaš. od ovog trenutka kuha se još 20 minuta i trebao bi dobiti konzistenciju finog gustog sosa, a ako bude rijeđe onda možete i duže kuhati sve dok se sos ne zgusne fino.

pred sami kraj dodajete sve začine.

solite i biberite po potrebi. biber ne štedite, a soli bolje manje nego previše. 1 manja šaka mažurana (slobodno ga stavite puno) i 20-ak zrna smrvljenog korijandera (korijander je jak pa s njim pripazite). kuhate još malo da se začini fino rasporede i sklonite s vatre.

kad ste sklonili s vatre, uzmete hrpu peršuna svježeg, znači jednu punu šaku i sitno isjeckate i to sve dodate u gulaš i samo umiješate bez kuhanja.

ako vam baš sos bude rijedak i ne uspijete ga ukuhati na onu finu gustinu, možeš pred kraj ubaciti zapršku sa prženim brašnom, mada ja to ne radim, a inace je dobro.

ovo je količina za odam do deset ljudi, pa prilagodite recept. samo još da znaš da je tek sutradan nakon što prenoći u frižideru to prava stvar.

jede se s njokama, po mogućnosti domaćim. uz njega se pije pivo koje ste koristili za kuhanje.

Zivjeli

na zalost nemam sliku, ali iduci put kad se bude ovo pravilo ide i slika.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
Pa ova kolicina mi izgleda kao da se pravi za kazan. Smile
Recept se cini odlicnim.
Do sada nisam pravio sa gljivama, ali slijedeci put obavezno probam.

Posto mi je ribani kupus ukiseljen ja sam ovu nedelju pravio Segedinski gulas.
Radi se osnova kao ova koju si ti radio, a onda kad je meso gotovo doda se kislei kupus koji je prethodno obaren. Servira se sa pavlakom.

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Bruno Mezenga Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 3
Joined: Feb 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Čapljina
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
Recept se čini odličan, sigurno ću ga probati samo sa 1/2 sastojaka, mislim da ce biti dovoljno za nas 3-4, Guinnessa nema al naci ce se Tomislav! Hvala
Find Odgovori
zuzko Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 133
Joined: Mar 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: sarajevo
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
(21.11.2012 03:23 )pivska mušica Wrote:  Gulaš u crnom pivu

evo recepta koji već jako dugo kuham. odličan je stvarno!

Potrebno je:

2 kg junećeg buta
1,5 kg luka
2 mala crna piva (može guinness, ali najbolje neko slađe i punije, kao tomislav ili crni đorđe)
60 grama sušenih vrganja (vrganje na par sati prije kuhanja rehidrirati u nekoj posudi s vodom, samo ih potopiti i neka tako stoje da popiju vodu)
1 vreća ledo mješavine gljiva ili dva x 400 g bukovača (mada su bukovače baš ako nema ovih, puno gora varijanta)
mažuran
korijander
peršun
šećer


postupak:

luk što sitnije, znači mikroskopski Smile ovo je jako bitno jer u sosu poslije ne bi smjelo biti komadića luka, nego se mora doslovno rastopiti. dinsta se na ulju na jakoj vatri i pusti se da nekih 30% luka zagori. znači ne da pocrni ali da dobije baš tamnu smeđu boju. to možete dobiti ako samo ostavite bez miješanja neko vrijeme onako da se dinsta na jakoj vatri i trebalo bi da malo izgori na samoj sredini,gdje je najjača vatra, a sa strana bi trebalo da se normalno dinsta. znači procijente sami, ali ja ostavim nekih 5-7 minuta na najjačoj vatri bez miješanja i dobijem baš to o čemu pričam. zavisi od jačine vatre i lonca i svašta nešto. ovaj dio zagorenog luka daje poseban karakter jelu.

kad se luk dobro izdinstao, znači nakon nekih 20-ak minuta, luk prelijte proključalom vodom da ga malo prekrije i tako sad kuhajte luk još nekih 15 minuta isto na jačoj vatri. ovo će ga omekšati i skoro u kašu pretvoriti. po potrebi dodajite vode da je uvijek luk malo prekriven vodom.

za to vrijeme meso izrežežite na kockice i bacite na vrelo ulje u tavu. pržite ga na što jačoj vatri, samo da se uhvati malo korice sa svih strana i da se zatvore pore, tako da ne pušta vodu iz sebe.

kad ste ispržili meso na tavi dodajte ga u luk i prelijte sa dvije boce piva. smanjite vatru na srednju neku vrijednost, da fino krčka.

dužina kuhanja može biti od 2 - 4 sata ili čak i duže, a najviše zavisi od mesa (zato odaberite dobar komad, da nije puno tamna boja, što je tamnije duže mu treba). stvar je spremna kad meso omekša skroz.

vodu ćete dodavati cijelo vrijeme prokuhanu, znači vrelu. isparit će jako puno vode i preporučujem da dodajete po malo vode češće. radije to nego da se odmah stavi puno vode.

pjena od piva će nestat nakon nekog vremena, za to ne brinite.

kad vidite da je meso omekšalo dodajete vrganje zajedno sa onom vodom u kojoj su bili jer u vodi je najjača aroma. vrganje možete malo isjeckati ako su preveliki komadi.

onu vreću smrznutih gljiva bacite na drugu tavu na ulje, da ih otopite i malo ispržite. bit će puno vode od leda, pa i to ocijedite kroz cjediljku i dodajte u gulaš. od ovog trenutka kuha se još 20 minuta i trebao bi dobiti konzistenciju finog gustog sosa, a ako bude rijeđe onda možete i duže kuhati sve dok se sos ne zgusne fino.

pred sami kraj dodajete sve začine.

solite i biberite po potrebi. biber ne štedite, a soli bolje manje nego previše. 1 manja šaka mažurana (slobodno ga stavite puno) i 20-ak zrna smrvljenog korijandera (korijander je jak pa s njim pripazite). kuhate još malo da se začini fino rasporede i sklonite s vatre.

kad ste sklonili s vatre, uzmete hrpu peršuna svježeg, znači jednu punu šaku i sitno isjeckate i to sve dodate u gulaš i samo umiješate bez kuhanja.

ako vam baš sos bude rijedak i ne uspijete ga ukuhati na onu finu gustinu, možeš pred kraj ubaciti zapršku sa prženim brašnom, mada ja to ne radim, a inace je dobro.

ovo je količina za odam do deset ljudi, pa prilagodite recept. samo još da znaš da je tek sutradan nakon što prenoći u frižideru to prava stvar.

jede se s njokama, po mogućnosti domaćim. uz njega se pije pivo koje ste koristili za kuhanje.

Zivjeli

na zalost nemam sliku, ali iduci put kad se bude ovo pravilo ide i slika.

A šta bi sa ovim šećerom??Koliko i kada?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,920
Joined: Nov 2012
Reputation: 16
Dao zahvala: 25
Primio 148 zahvala u 238 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
Secer na kraju po zelji da malo poveze sos i da malo zaokruzi kiselost guinnessa. Vidis mogao bih ovo bas pripremiti ovih dana mozda malo na ljuto sa domacim paprikama.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,474
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 22 zahvala u 26 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
This post was last modified: 01.09.2015 09:52 by AleksandarV.
Ja bi izbacio ove uljeze i kuhaš sa domaćim stoutom (pivari smo) a ove zamrznute gljive i suhe vrganje svježe ubranim. Japanske sa domaćim analozima. Kada se već ovoliko kuha i servira tek sutra, treba se potruditi.

Sent from my Z10 using Tapatalk
Find Odgovori
acopjanic Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 139
Joined: Aug 2015
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Banja Luka
Gulaš u crnom pivu - recept
This post was last modified: 18.07.2016 06:15 by acopjanic.
Danas kuvam..junetina sa domacim stoutom.Recept prociscen,da nebi bilo off okusa :
-1kg junetine
-0.33 stouta
-vegeta
-biber
-kurkuma[Image: f2d34b2f047ed0ad1fc7c41ca57eddd0.jpg]
[Image: e8196acb604e29cc3fd9c3038936ba1f.jpg]



Sent from my iPhone using Tapatalk
Find Odgovori
zuzko Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 133
Joined: Mar 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: sarajevo
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
Kako se ono zvaše emisija "Od njive (u ovom slučaju i šume) do trpeze" ??                    
Find Odgovori
mange_tout! Online
Admin
*******

Posts: 2,936
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 84 zahvala u 92 postu/ova
Location: Mostar
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
Kada vidim ovo, voda mi na usta uhh jedva čekam majevicu gospon zusko Big Grin
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 410
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 19
Primio 9 zahvala u 9 postu/ova
Location: Zadar
RE: Gulaš u crnom pivu - recept
Zbog ovakvih provokacija treba Mirku ograniciti pristup forumu.
Ovo nije humano, niti malo Wink

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools