Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


gorki pocetnik
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo + Pale
gorki pocetnik
Evo da se i ja pojavim zvanicno vec jednom. Slucajno sam na ovaj sport naletio na klix-u i onda presao i na ovaj forum jer me je strasno zainteresovala ova tema, i ovom prilikom zelim pozdraviti sve clanove a pogotovo giganta @musicu. Inace se bavim pravljenjem vina za kucne potrebe od grozdja, kupine i maline. Nisam vam neki pivopija ali volim popiti dobro pivo, medjutim oko mene su sve kamikazne pivopije pa reko sto ga ne napraviti. Prikupio sam svu aparaturu i cekam da Edo izbaci ponudu pa da nabavim i sirovine.Za pocetak sam planirao napraviti Auroru i Oatmeal stout naravno uz vasu pomoc. Toliko od mene za pocetak ionako sam vas vec smorio.
P. S. Izvinjavam se zbog gresaka u pisanju jer nabadam preko mobitela.
Find Odgovori
rafter Online
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 807
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: gorki pocetnik
Gorki dobro došao!
Kao što si i vidio na pravom si mjestu... I ja sam od skora počeo i ovde sam našao pravu ekipu za ove stvari!!!
Živio!
P.S.
Većina čeka Edovu ponudu Big Grin

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,205
Joined: Jul 2013
Reputation: 3
Dao zahvala: 4
Primio 9 zahvala u 15 postu/ova
Location: Mostar
RE: gorki pocetnik
eno edo izbacio ponudu Big Grin
gorki, nebi bilo loše da napišeš i odakle si, pa možeš naći nekoga ko je iz istog mjesta, ili u blizu. kakvo je pivarenje ako se ne družiš sa nekime Smile
Find Odgovori
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo + Pale
RE: gorki pocetnik
Hvala ljepa na dobrodoslici ali sam sada u velikom problemu. Naime piva koja sam planirao raditi trebao sam po receptima sa foruma raditi, a posto nemam softver za racunanje sada sam u velikom problemu jer edo nema one sastojke koje ste naveli . Pa bih nekoga od iskusnih pivara zamolio da mi izracuna od onih edinih sirovina koje ima 20 litara Aurora ale i oatmeal stout takodje 20 litara.
Hvala unaprjed
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: gorki pocetnik
Reci nam prvo opremu pa ćemo ti lako izračunati. Šta imaš od opreme?
Find Odgovori
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo + Pale
RE: gorki pocetnik
This post was last modified: 06.03.2014 11:05 by gorki.
E ovako
1 mlin mi je obicni cekicar sto prebija jecam i kukuruze a ne melje ih imam razna sita za krupnocu. Toje sve na cikularu montirano mada sam ja vise za to da tucam slad rucno na " stupi" ka prije sto godina Smile recite sta mislite o obadvoje.
2 posuda za ukomljavanje je rucni frizider od 30 litara.na dnu sam stavio cesmu i na nju umjesto crjeva skopcao pexal cjev koju sam sa donje strane u spiralu namotana i sa donje strane sam nasjekao svaki cenat da ide tecnost a preko toga lazno dno od mrezice da mi se ne zaceplj cjev
3 lonac za kuvanje je stari pretisov rostfrei od 40 litara.
4 fermentor su one boce od cca 20 litara plasticne za aparate za vodu. Na njima je obicni vranj sto koristim za vino
5 flase su stare od Sarajevskog
6 hidrometar. I termometar cu naruciti iz sve za pivo iz hr.
Kuham u podrumu na sporetu na drva gdje stara pravi djemove. Drza u ga u podrumu vikendice vdje je non stop temparatura oko 16 do 18 stepeni i ljeti i zimi
PS. Moram jos case uzeti Wink
Malo me iskritikujte ako sam sta zezno i prjedlozi su dobro dosli.
Hvala

Slike nisam stavio jef mi je komp kvarnjak pa dok ga ne zamjenim nema slika , a i greske u tekstu su zbog toga sto nabadam na mobitelu.
A sad recepti Smile

E ne rekoh da sam hladionik napravio od 10 metara pexal cjevi i kopcacu ga na çesmu
Find Odgovori
rafter Online
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 807
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: gorki pocetnik
Jel na hladioniku-chilleru od pexal-a imaš onu plastičnu zaštitu?

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo + Pale
RE: gorki pocetnik
Nema zastite to je samo ona bjela cjev od pexala za parno grijanje bez ista na sebi. Znam da ono nebi valjalo jer je navlaka izolacioni gumirani materijal. Nego sta rekoste jeli ok
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Vinkovci
RE: gorki pocetnik
meni zvuči ok ali ovi iskisniji će ti bolje reći, samo su malo prispali, rekao bih! :-)

very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: gorki pocetnik
iskren da budem nemam pojma kakav je materijal ovaj pexal. ne znam kako će se ponašati u komini, jer vidim da ćeš ga koristiti kao filter u mash tun-u. isto tako ne znam kako će se ponašati kao čiler. što se tiče ostalog mislim da ti je sasvim zadovoljavajuća oprema za početak.

ja bih sa ovom tvojom opremom radio ture oko 25 l. pretpostavljam da se radi o bidonima od 5 galona (18,9 l) koje češ koristiti kao fermentore. ja bih prepolovio sladovinu (po 12,5 l) te u to stavljao pola vrećice, ukoliko češ (a pretpostavljam da hoćeš) za početak koristiti suhe kvasce.

Zivjeli
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: gorki pocetnik
This post was last modified: 06.03.2014 10:44 by AleksandarV.
Kako sam ja pročitao, pexal može da izdrži do 95 stepeni. A ti moraš hladnjak da staviš 15 minuta u ključalu sladovinu. Da ne zaboravimo i nizak pH.
Za mash tun može ali kao hladnjak koji ide direktno u ključalu sladovinu, 15 minuta, nikako.
Idi na bakarnu cijev od minimalno 8mm unutrašnjeg prečnika, ne vanjskog.

http://www.valsir.it/en/pexal/faq/pexal
Find Odgovori
gorki Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sarajevo + Pale
RE: gorki pocetnik
Nije mi problem zamjeniti ga sa gibljivim crjevom kao kod vas na slikama. Radio bih sa suvim kvascem ali jeli problem ako mi je u fermentoru pola sladovine a pola hava. Sto se mene tice meno je sasvim ok 25 litara samo dajte recepte da mogu od Ede naruciti robu da se ne razjagmi jer vdim da ste svi jedva cekali da mu stignu sirovine .
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools