Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pranje kvasca - tutorial
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pranje kvasca - tutorial
ma nije nikakvo lupanje, čovječe, pitanje je 100% na mjestu. radi se o zanemarljivim količinama - većina kvasca je u periodu kad ti kupiš kvasac razmnožena do one mjere koja je potrebna da se to pivo odfermentira, kvasac se s površine kupi pred kraj fermentacije kada je razmnožavanje kvasca već završeno, a količina kvasca koja se uzima je stvarno minorna, tako da nema nikakve opasnosti da narušiš kvalitetu piva. Zivjeli

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 125
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 2 zahvala u 5 postu/ova
Location:
RE: Pranje kvasca - tutorial
ok, zahvaljujem na odgovoru Smile
malo me to kopkalo Zivjeli
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 517
Joined: Nov 2012
Reputation: 1
Dao zahvala: 5
Primio 3 zahvala u 4 postu/ova
Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Pranje kvasca - tutorial
da li je ovaj moj kvasac aktualan ili moze u odvod? opran prije desetak dana i stojí u frizideru. ove bijele mrlje,hm..

[Image: tp2wu87k8azqb3jd1w5.jpg]
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pranje kvasca - tutorial
te bijele mrlje su ustvari kvasac koji tebi treba. promućkaj dobro tu teglu i ostavi da se opet istaloži.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
FashDeLaFash Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 59
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 7
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location:
RE: Pranje kvasca - tutorial
(15.01.2013 12:36 )pivska mušica Wrote:  te bijele mrlje su ustvari kvasac koji tebi treba. promućkaj dobro tu teglu i ostavi da se opet istaloži.

e ovaj odgovor je meni trebao!
Big Grin
sad jos jedno pitanje.
koliko maksimalno moze da se drzi dok se lepo ne istalozi?
Find Odgovori
haker Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 30
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 2
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Sweden Malmö
RE: Pranje kvasca - tutorial
dal se smije ovako opran kvasac zalediti i oliko dugo moze stajati u ledu, te kakav je postupak prilikom odledavanja.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pranje kvasca - tutorial
ne smiješ zalediti ni slučajno nego mora stajati u frizideru. da bi smrzavao kvasac morao bi ga staviti u glicerin.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location:
RE: Pranje kvasca - tutorial
A da li sve tri bocice posle idu u starter za novo pivo ili sami jedna?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pranje kvasca - tutorial
samo jedna ide u starter. ona sadrži otprilike 20-30 ml čistog kvasca što je dovoljno za regularan starter bez steppinga, a može se i dodati bez startera ali mora biti svjež i treba ti otprilike 75-100 ml.

ipak, starter je jako preporučljivo napraviti u svakom slučaju.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4
Dao zahvala: 4
Primio 4 zahvala u 12 postu/ova
Location: Chicago, USA
RE: Pranje kvasca - tutorial
Naletih na HBT-u na jedna jako interesantan tutorijal pa reko da podijelim sa vama ovde. Naime, covjek pradlaze da se dio startera ostavi za kasniju upotrebu. Tako se dobije zdraviji kvasac bez hmelja i sl.
evo i link-a: http://www.homebrewtalk.com/entries/yeas...roach.html

Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Vuk Offline
1.010 OG, 1,95% ABV
****

Posts: 239
Joined: Jun 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 11
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Bijeljina
RE: Pranje kvasca - tutorial
This post was last modified: 11.08.2013 08:57 by Vuk.
Oprao sam danas kvasac po ovim instrukcijama. Zanima me za šta se može koristiti. Nešto se ne bih usudio da ga koristim za sledeću turu piva. Ne znam da li je sve dobro pa da mi ne propadne tura. Iskoristio bih ga za nešto jednostavnije. Planiram da bozu pravim, pa me zanima može li se iskoristiti za bozu. AKo ne za bozu, može li za hljeb pošto često i hljeb pravim?
Da napomenem da je kvasac Safale S04.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Pranje kvasca - tutorial
bozu mozes sa pekarskim kvascem raditi nece biti neke prevelike razlike. pivarski kvasac nije toliko brz za tijesta, pa bi mu mozda trebalo nekoliko sati samo da počne da dize tijesto, osim ako ga ne aktiviraš tako da ga u tijesto dodaš u trenutku kad najjače fermentira. bilo bi stvarno super da se pokuša aktivirati kvasac s nešto sladovine i onda od toga zamijesiti tijesto.... mada ne trebaš očekivati neku značajnu razliku jer pekarski kvasac je baš namijenjen da odmah podivlja. ali eto, probaj pa nam javi Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools