Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Problem sa fermentacijom
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Beograd
Problem sa fermentacijom
Drugari,

Mozda mozete da mi pomognete.
Radio sam svoje prvo pivo Amrican Pale Ale, kit sa sajta http://www.majstorzapivo.com/portfolios/...n-pale-ale (ako je problem sklonite link)

Sve sam vise manje radio po receptu koji sam dobio u setu, ali sam ocigledno negde omanuo.
Nakon 72 h jos uvek nema "vidljive" fermentacije, voda u vrenjaci se jedva malo pomerila.
Kvasac sam koristio US-05, hidriran je na temperaturi od 25 C, 30 minuta. Stavljen je u sladovinu temerature oko 22 C. Pre stavljanje u sladovinu fermentator sam muckao oko 1-2 minuta (nije nikakva aeracija ali sta je tuje…) . Temperatura u prostoriji gde je fermentator je oko 20 C.
Jos jedan od problema je sto je fermentator tamne boje pa ne vidim sta se desava unutar njega.
Da li imate neki savet sta ciniti i da li ima sanse da spasem svoje prvo pivo ili da nabavljam sirovite za sledece.
Da li otvarati fermentator i videti sta je unutra ?
Da li dodati ponovo kvasac ?

Otvoren sam za sve sugestije i kritike Tongue
burence

Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 706
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Problem sa fermentacijom
ako se "imalo " voda u vrenjaci pomjerila ,vjerovatno je krenula fermentacija .Vjerovatno ne dihtuje dobro vrenjaca .Sve si dobro uradio .I ja sam prije tako aerirao pa je svaki put krenula fermentacija .Mozes na brzinu otvoriti fermentor da se bar umiris ili da u slucaju da nije krenula fermentacija da je pomognes
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 807
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: Problem sa fermentacijom
Evo ja da ti kažem iz prve ruke, imao sam isti problem prije 20ak dana...
Ne otvaraj ništa, ne diraj... sve će to biti u redu, bar bi trebalo. Nemam ni ja iskustva tako da će iskusnije kolege dodati ako ja nisam upravu.
Ja sada za svoje drugo pivo koje je u fermentatoru od 54L a piva je unutra 25L nisam vidio nijedan balončić, aerirano je kiseonikom a umjesto vrenjače koristim teglu sa šlaufom. Nadam se da je ok radi zapremine suda.
Srećno!!!

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Beograd
RE: Problem sa fermentacijom
Poklopac fermentatora bi trebalo da dihtuje dobro, kada pritisnem poklopac voda u vrenjaci se pomeri.
Jedino sto mogu je da sacekam 7 dana pa da proverim FG, da vidim da li se nesto desava.

Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 706
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Problem sa fermentacijom
pretpostavljam da je fermentor plasticno bure .Naravno da ce se pomjeriti vrenjaca kada pritisnes poklopac .Jedino mozes biti siguran da dihtuje je stakleni demizon (boca ) i to sa gumenim cepom
ako ima fermentacije mora biti i neki miris ?
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 807
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: Problem sa fermentacijom
Spajder, a dihtuje li plutani cep? Do duse, probusio sam ga da provucem crijevo i zalio voskom oko crijeva.

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 706
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Problem sa fermentacijom
ma dihtuje tako .Ako je koristio plasticno bure vjerovatno ne dihtuje ,cak i ako je poklopac na navrtanje nemoze toliko stegnuti da pritisak co2 ne izlazi na krajevima poklopca .Neznam u cemu fermentira kada ne vidi sa vanjske strane ako ima krauzena
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 807
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: Problem sa fermentacijom
dalidj hajde slikaj fermentator pa okaci sliku da vidimo.

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 232
Joined: Jul 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 2 zahvala u 2 postu/ova
Location: Mostar
RE: Problem sa fermentacijom
(18.03.2014 06:30 )dalidj Wrote:  Drugari,

Mozda mozete da mi pomognete.
......
burence

Ja sam imao sličan problem kada sam prešao na 60l bure - kacu. i pored postavljene cjevčice i vrenjače nije htjelo da krene vrenje. Dva puna dana ništa. Naprskao sam star sanom kacu, otvorio poklopac kad unutra imam šta vidjeti debeli sloj pjene, krenula fermentacija samo se nije pomjerila vrenjača, co2 izlazi oko poklopca koji ne dihta. Od tada ne koristim vrenjaču nikako, samo zavrnem poklopac kace i to je to.
A vezano za fermentaciju koja ne proradi u roku 72 sata kolege pivari su mi rekli da ako poslije toga ipak proradi može se raditi o tome da je pivo pokupilo neki vanjski kvasac i da fermentacija tako počne, na kraju ne znate kakvo ćete pivo dobiti.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Problem sa fermentacijom
Ako je fermentirano u onim kitovima odnosno onim kantama, trebalo bi biti 100% nepropusno. Ipak ja kontam da to uveliko fermentira i da mozda negdje nisi dobro pritisnuo poklopac pa je ostala rupa. Ako fermentiras u nekom kupovno, plasticnom buretu onda sigurno fermentira jer ta burad nikad ne dihtuju. Samo me zanima na kojoj temperaturi stoji fermentor i kakav je miris oko poklopca?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 494
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 10 zahvala u 9 postu/ova
Location: Visoko
RE: Problem sa fermentacijom
nemoj se bojati Big Grin dezinficiraj fermentor i oprmu kojomces uzeti uzorak , uzmi uzorak i hidrometarom izmjeri vrijednost . a mozes i nedirati nista na mom prvom pivu nija izasao ni mjehuric jer bure je pustalo co2 sa strane Big Grin i ja sam se bio prepao Big Grin
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
Re: Problem sa fermentacijom
Za kače koje ne dihtuju, kupite streč foliju I dobro utegnite. CO2 će onda izlaziti samo na vrenjaču

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools