Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Infekcija?
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Infekcija?
aha pade mi na pamet, flaširaj u 0,33l flaše obavezno Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
Re: Infekcija?
Naravno. Već spremne, oprane :-D

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
Re: Infekcija?
This post was last modified: 22.04.2014 06:51 by Goggy.
Evo proleti 18 dana. Sad je u frižideru na cold crash. U petak flaširanje. Ovo sam stavio preko poklopca (koji ima rupice na sebi) foliju, čisto da ne uleti šta unutra, pošto je s ostalom hranom. Prije toga, naravno sve sterilisano. Nisam orobavao, ali je miris... Fantazija :-)[Image: enavuhan.jpg]


Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

(22.04.2014 06:51 )Goggy Wrote:  Evo proleti 18 dana. Sad je u frižideru na cold crash. U petak flaširanje. Ovo sam stavio preko poklopca (koji ima rupice na sebi) foliju, čisto da ne uleti šta unutra, pošto je s ostalom hranom. Prije toga, naravno sve sterilisano. Nisam probavao, ali je miris... Fantazija :-)[Image: enavuhan.jpg]


Sent from my GT-I9505 using Tapatalk



Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 706
Joined: May 2013
Reputation: 1
Dao zahvala: 2
Primio 12 zahvala u 17 postu/ova
Location: doboj
RE: Infekcija?
Nije lose ovako praviti male ture,pogotovo zimi,kada se lozi u kuci.Onako usput sa pasuljom.Ja sam rijesio da sa tura od 40l opet pravim manje.Cesce se i kuha,zanimljivo,a i mijenjas stilove.
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
Re: Infekcija?
I evo ga! Prvo pa muško! :-)
Želender (gelender, naravno, ali zvuči opasnije B-)
Nisam ništa mjerio tako da ne znam ABV, pa je u rasponu APA :-)
Okus- to je to! (nemam puno iskustva da bi znao opisati), ali to je ta gorčina, slatkost, gaziranost, miris..
Jedino, bi pjena mogla biti bolja, odnosno, nedostaje neke punoće, tijela.
Sve u svemu, s obzirom na nivo znanja, opreme, uslova, sirovina, mislim da je odlična.
S ponosom, čekam prvo druženje i na vaše reakcije :-D
Beer:!
[Image: 5a5e8uha.jpg]


Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Infekcija?
Svaka čast, samo izbjegavaj u budućnosti zelene boce, a ove drži obavezno podalje od svijetla. Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 497
Joined: Mar 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 5 zahvala u 5 postu/ova
Location: Sarajevo, BiH
RE: Infekcija?
This post was last modified: 20.05.2014 09:59 by Goggy.
(16.05.2014 08:59 )pivska mušica Wrote:  Svaka čast, samo izbjegavaj u budućnosti zelene boce, a ove drži obavezno podalje od svijetla. Smile
Znam to za boce, ali ovih za sad imam u izobilju Smile
Potražiću smeđe za naredno.
A šta je uzrok slabe pjene? (znam da je ovo "3u1" Smile ali da ne ponovim grešku kod idućeg kuhanja.

(20.05.2014 09:58 )Goggy Wrote:  
(16.05.2014 08:59 )pivska mušica Wrote:  Svaka čast, samo izbjegavaj u budućnosti zelene boce, a ove drži obavezno podalje od svijetla. Smile
Znam to za boce, ali ovih za sad imam u izobilju Smile
Potražiću smeđe za naredno.
A šta je uzrok slabe pjene? (znam da je ovo "3u1" Smile ali da ne ponovim grešku kod idućeg kuhanja.
Find Odgovori
Atomik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Mostar
RE: Infekcija?
[img=http://s30.postimg.org/pbzwksg0t/WP_20140601_001.jpg]

Ovo mi je malo sumnjivo. Nadam se bez razloga. Ovo je aurora ale s us-05 kvascem 18.dan fermentacije i premda je okus i miris sasvim normalan, obično u ovom stilu i s ovim kvascem (ovo nam je 6.kuhanje) dobijemo vrlo debele naslage kvasca, a ovu su nakakve rijetke sitnozrnaste nakupine.
Čini li vam se ovo normalno?Huh
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,197
Joined: Nov 2012
Reputation: 13
Dao zahvala: 15
Primio 91 zahvala u 98 postu/ova
Location: Mostar
RE: Infekcija?
(01.06.2014 09:41 )Atomik Wrote:  [img=http://s30.postimg.org/pbzwksg0t/WP_20140601_001.jpg]

Ovo mi je malo sumnjivo. Nadam se bez razloga. Ovo je aurora ale s us-05 kvascem 18.dan fermentacije i premda je okus i miris sasvim normalan, obično u ovom stilu i s ovim kvascem (ovo nam je 6.kuhanje) dobijemo vrlo debele naslage kvasca, a ovu su nakakve rijetke sitnozrnaste nakupine.
Čini li vam se ovo normalno?Huh

ne vidi se baš najbolje. ovo što vidim čini mi se da je ok.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,795
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 44 zahvala u 54 postu/ova
Location: Sarajevo
Re: Infekcija?
Ovo izgleda sasvim uobicajeno. Samo sto manje otvaranja...puno rizikujes, a i kvaris okus piva (cep od co2 se izgubi i udje zrak koji moze oksidirati pivo).
WWW Find Odgovori
Atomik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 43
Joined: Jan 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 0 zahvala u 0 postu/ova
Location: Mostar
RE: Infekcija?
Ma ovo je prvo otvaranje nakon kuhanja i to samo da izmjerim FG prije flaširanja.
Osim toga pivo ide na cold crash sutra ujutro.
Hvala na utješnim riječima Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Infekcija?
i meni izgleda sasvim ok. ono sto bih samo da spomenem je da sam kroz ova svoja kuhanja i home brewing skontao da ne postoji ista fermentacija. uvijek nesto razlicito se desi u izgledu, brzini vrenja, lag vremenu, veličini krauzena, količini taloga itd... bez obzira što svaki put koristiš isti kvasac ili iste sastojke. Smile

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 1 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools