Rating teme:
  • 0 Glasova - 0 u prosjeku
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Infekcija?
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 9
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
Čini mi se da je Ale Ale je imao sličnu sliku na ovoj temi, al' je sada nema.

Ovo je slikano jutros, 16 dana nakon prebacivanja u fermentor.
Što više gledam sliku, sve više kontam da ovo nisu bijele tačkice od kvasca
i "masne" naslage od hmelja.

Ako ništa, da i drugi vide kako može izgledati, a ja se nadam
onom najboljem. Kako vama izgleda?


Attached File(s) Thumbnail(s)
           
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Infekcija?
vrlo moguce. cista bijela boja nikad nije dobar znak. ako ima imalo sircetnog mirisa onda jeste. al slike su ti dosta lose pa je tesko reci ovako samo po slici. nos ce ti najbolje reci.

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Stane Online
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,581
Joined: Jan 2014
Reputation: 4
Dao zahvala: 3
Primio 28 zahvala u 28 postu/ova
Location: Tolisa (Orašje)
RE: Infekcija?
Neznam 100%, nisam nikada imao ovakvu situaciju ali mi se čini da bi mogla biti infekcija
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3
Dao zahvala: 0
Primio 13 zahvala u 14 postu/ova
Location: Sweden
Infekcija?
Bijelo nije dobro kao što Mušica reče ali miris presuđuje. Ako miriše loše, onda prospi. Probaj malo, ako je ukusa pokvarenog mlijeka onda je definitivno infekcija.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 805
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 20
Primio 8 zahvala u 9 postu/ova
Location: Foča
RE: Infekcija?
This post was last modified: 02.11.2015 10:32 by rafter.
Ja sam imao jednu infekciju lactobaciliusom i bilo je skroz drugačije od ovoga.
Skroz bijelu "paučinu" preko piva... Uradio sam cold crush i ostavio na 0 stepeni sedam dana i popilo se Big Grin Bila je i slika na forumu

http://volimpivo.ba/thread-500-page-3.ht...=infekcija

Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 9
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
Da, vidio sam tvoju sliku, al' mi se čini da je kod Aleta bilo sličnije
ovom mom. Čitam da bi lako moglo biti da se radi o masnoći od
hmelja i nakupninama kvasca. Isto tako mnogi kažu da se to
može piti, samo treba brže popiti.

Dao sam jednoj osobi da pomiriše tad i rekla mi je da, između ostalog,
osjeti i "jabuku". Možda je upravo to ono što Mušica govori.

Elem, bilo bi razočaravajuće u svakom slučaju, no dobro, šta ću sad.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,997
Joined: Nov 2012
Reputation: 18
Dao zahvala: 25
Primio 153 zahvala u 241 postu/ova
Location: SJJ-WAW
RE: Infekcija?
Jabuka u mirisu mladog piva je acetaldehid i potpuno je normalna pojava. Taj spoj nastaje prilikom fermentacije, a kroz odlezavanje ga kvasac konvertira u etilni alkohol i taj miris nestaje. Zato je potrebno, između ostalog, propisno odležati pivo. Jesi ti probao okusiti uzorak?

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 9
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
(03.11.2015 09:54 )pivska mušica Wrote:  Jabuka u mirisu mladog piva je acetaldehid i potpuno je normalna pojava. Taj spoj nastaje prilikom fermentacije, a kroz odlezavanje ga kvasac konvertira u etilni alkohol i taj miris nestaje. Zato je potrebno, između ostalog, propisno odležati pivo. Jesi ti probao okusiti uzorak?

Ne još, sutra ću u apoteci uzeti sterilisanu špricu (tako sam i na prvom
pivu uzimao uzorak), pa ću probati. Subota je trebala biti dan flaširanja,
valjda će imati svrhu.
Find Odgovori
Panchev Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 77
Joined: Feb 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 9
Primio 1 zahvala u 1 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
Mali update koji može pomoći svim zainteresiranim za ovakve slučajeve.

Pivo, kako stvari stoje, nije inficirano, očigledno se radilo o naslagama masti od hmelja i nakupninama kvasca (yeast raft). Kiselost (jabuka) se izgubila, intenzivna
je kombinacija mirisa iz bureta, ali je uzorak koji sam uzeo ugodan (čini se da se citra osjeti), gorči u aftertaste-u, ali ne i neugodan.

Nisam slikao, ali je gusto (nisam koristio ništa za bistrenje) i nije pretjerano
slatko, bar koliko se ja razumijem i osjetim. Nadam se da ću ga dobro karbonizirati
i trebalo bi biti za pokaz svijetla obraza Smile
Find Odgovori
Pivarunajavi Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 278
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
Dao zahvala: 0
Primio 8 zahvala u 7 postu/ova
Location: Banja Luka
RE: Infekcija?
Ja ljudi ne znam vise sta da radim. Cetvrta infekcija za redom. Sad sam zadnju turu odradio sa novim fermentorom, i novim crijevom za pretakanje. Kad sam veceras otvorio fermentor, zapuhnuo me je miris acetona. Izgleda da sam ja definitivno podcijenio vaznost higijene. Nisam vise pametan sta da radim. Razmisljam da kupim ovaj inoxni fermentor u Bingu, ne daju mi se opet pare za plasticni.

Poslato sa G630-U20 uz pomoć Tapatoka

Using Tapatalk
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,503
Joined: Nov 2012
Reputation: 2
Dao zahvala: 3
Primio 24 zahvala u 28 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
Sa čim radiš dezinfekciju?

Послато са ZTE Blade V6 уз помоћ Тапатока
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,791
Joined: Nov 2012
Reputation: 9
Dao zahvala: 2
Primio 43 zahvala u 53 postu/ova
Location: Sarajevo
RE: Infekcija?
@pivarunajavi
Sam miris u fermentoru moze varirati i ne znaci odmah da je pivo pokvareno ako je miris cudan. Prvi indikator infekcije su cudne nakupine na povrsini, mada i ovo varira i nije uvijek lako prepoznati bez da se proba uzorak. U biti dezinfekcija je jednostavna, ali mora se ispostovati apsolutno kroz sve faze, a posebno nakon sto se sladovina pocne hladiti nakon kuhanja. Mislim da na forumu ima tema u vezi toga, pa potrazi.

Uglavnom, preporuka svima je da kupe u startu ove inox fermentore koje je i zuzko kupio. Malo je vece ulaganje nego u plastiku ali je takav fermentor vjecno rjesenje.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Korinik(a) pregledava ovu temu: 2 Gost(iju)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools